Порахували, на скільки подорожчали овочі в Луцьку

Порахували, на скільки подорожчали овочі в Луцьку
У новому 2014 році в Луцьку продукти після свят не подешевшали, а частина з них навіть подорожчала.

Журналісти газети "Відомості" дізналися на міських ринках та у міських магазинах, наскільки збільшилися ціни на овочі борщового набору: картоплю, моркву, буряк, цибулю.

Якщо порівнювати з осінню, то різко зросла вартість цибулі. Сьогодні на ринку за неї просять 8 гривень, а у супермаркетах ціна дотягує до 9 гривень за кілограм.

Волинської цибулі у продажу немає, кажуть продавці. Рідко знайдеш і херсонську: цього року був неврожай. Тому її завозять переважно з Польщі.

Так само з сусідньої держави на ринки нашої області потрапляє і картопля. Щоправда, "офіційну" польську бульбу знайти не вдалося. У супермаркетах за кіло бараболі правлять від 7 до 9 гривень. На ринку "хазяйська" картопля вартує 6 гривень. Відзначимо, що ще у вересні-жовтні кілограм можна було купити за 3,5–4 гривні.

Причини для зростання вартості низки продуктів дійсно є, кажуть фермери.

"Сьогодні картоплі у сховищах на Волині практично не залишилося. Річ у погодних умовах 2013 року. Спочатку затягнули з посадкою через небувалу повінь. Потім два місяці стояла засуха. В результаті картоплі зібрали дуже мало. Наведу такі цифри. З шести гектарів у середньому можна зібрати 240 тонн бульби. Торік ми зібрали 40 тонн. Звідси і ціна. На оптовому ринку "Шувар" вартість польської картоплі — 4,50", — розповів господарник із Рожищенського району Руслан Хомич.

Щодо інших овочів борщового набору, то фермер сказав, що оптово-відпускна ціна на капусту становить 1,30–1,50 гривні, на буряк, моркву — два п’ятдесят за кілограм.

В обласному ж центрі на ринках за ці овочі правлять таку ціну: капуста — 3 гривні за кіло, буряк і морква — по чотири.

Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то вартість зросла майже вдвоє. А це значить, що ми з вами витрачаємо вдвічі більше коштів на харчі. Адже картопля — це традиційно основна їжа українців. Цієї зими вона стала заледве не елітним продуктом харчування.

Сподіватися на те, що городина подешевшає навесні, коли приватні господарі повідкривають свої ями, не варто, кажуть фермери. Бо і в людей прикопаних овочів цього року не дуже багато. Вся надія — на новий урожай.

"Якщо погода цього року буде сприятлива, то і ціни на продукти можуть змінитися, хоча й несуттєво. Адже селянам також заробити треба. Минулого ж року собівартість тонни картоплі становила 5,5 тисячі гривень. Тому і ціна на неї така висока. Хоча ми постачаємо її в бюджетні заклади по 4 гривні 50 копійок", — каже директор Луцької сортодослідної станції у Маяках Микола Хом’як.

Незважаючи на те, що овочі у нас продають практично за ціною собівартості, держава не полишає спроб контролювати вартість цих продуктів. Воно й дивно, адже саме по тому, скільки сьогодні коштує тарілка борщу, прості громадяни судять про роботу уряду. Тому Держінспекція з контролю цін планує взяти під контроль ціну продуктів так званого борщового набору. Про це заявив її голова Олександр Кисельов.

Уже на початку лютого документи, необхідні для реалізації ініціатив, підготують і передадуть до Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Метою нових правил є уникнення спекуляцій на ринку продуктів харчування. Чиновники припускають, що ціни за таких умов повинні стабілізуватися.

Сільгоспвиробники до цих ініціатив ставляться скептично. Адже такі спроби у державі робилися не раз. Але чомусь у той період, коли борщовий набір дорожчав для споживача. Коли ж від заниженої вартості страждали фермери, держава мовчала.

"Чомусь ніхто не регулює ціну, коли картоплю ми змушені продавати по гривні, як це було у 2012 році. При тому, що її собівартість становила дві", — каже Руслан Хомич.

Вихід із ситуації "гойдалок" на ціновому сільськогосподарському ринку один — дотації на гектар землі. Так, як це роблять у Європі.

До речі, якщо говорити про вартість продуктів, то експерти найближчим часом прогнозують ріст цін на фрукти. Він буде пов’язаний зі стрибком курсу долара відносно гривні.

У вівторок, 4 лютого, курс гривні щодо долара на міжбанківському валютному ринку України знизився до позначки 8,76–8,8. У найбільших комерційних банках «зелені» купують від 8,62 грн, а продають за 8,73–8,75 грн.

Поки в обмінниках Луцька валюту купити можна. Проте київські експерти прогнозують подальше падіння гривні, що призведе до дефіциту доларів у пунктах обміну.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: споживач
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Порахували, на скільки подорожчали овочі в Луцьку
08 лютий, 2014, 08:52