Як на Волині вчитель відроджує лицарство

Як на Волині вчитель відроджує лицарство
На Волині вчитель камінь-каширської школи Олександр Деркач виготовляє лицарські обладунки.

Таке хобі у педагога з’явилося, коли він показав своїм школярам, як у середньовіччі плели кольчугу, що могла витримати навіть удар меча, - йдеться у газеті «Волинь-нова»

«Якось після розмови з учасником клубу історичної реконструкції Олександр вирішив і собі спробувати сплести кольчугу. Перечитав усе що можна в інтернеті й так захопився, що надумав зробити якусь річ. Здобутком довгих вечорів став хауберк – головний убір, подібний до капюшона. Після того як показав його своїм семикласникам, їхнє зацікавлення історією неабияк зросло», - йдеться у інтерв’ю.

«Мої кольчуги - з оцинкованого дроту завтовшки 1,8 - 2 мм. Нині з такого роблять огороджувальні сітки. Не скажу, що гнути його та нарізати з нього кільця таке вже просте заняття, але воно того варте. Виготовлення кольчуги починається з того, що треба заготовити достатню кількість кілець, а це інколи до 20 і більше тисяч. Їх роблять, намотуючи дріт на металевий стержень», - розповів камінь–каширський умілець.

«Зводити кільця можна за допомогою зварювання, склепування та сковування. Як правило, середньовічні майстри клепали кільця, щоб зробити їх пласкими, — у такому разі кольчуга служить набагато надійнішим засобом захисту. Однак я не ставив собі за мету домогтися цілковитої автентичності виробу і заради економії часу та спрощення процесу просто з’єднував кільця в стик», - додав Деркач.

«Одна з його кольчуг, рукавиці та хауберки мають саме класичне, європейське плетіння. У давніші часи, допоки не винайшли цього способу, використовували набагато простіше плетіння, коли кільця з’єднували навхрест. Його ще називають сарматським або японським», - зазначається у статті.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Камінь-каширської пишеться з великої букви
Відповісти
Останні новини
Як на Волині вчитель відроджує лицарство
12 лютий, 2014, 13:10