Долар «заспокоївся». ВІДЕО

Долар «заспокоївся». ВІДЕО
Курс гривні до долара стабілізувався, припинивши падіння.

Валютний "штиль" впливає на українців по-різному: кого заспокоює, кого змушує недовірливо перераховувати кревні, - йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Уже тиждень, як курс долару тимчасово стабілізувався, а цифри на обмінниках застигли на позначці 8,75 - 8,9 грн/дол. А в багатьох касах валюту нарешті можна купити. У Нацбанку пояснюють, що це наслідок їхньої нової політики - контрольованого вільного плавання, у яке гривню відпустили тиждень тому. Інакше, кажуть, рідна валюта могла б і потонути.

"Ці дії були направлені на те, щоб стабілізувати. Аж ніяк не фундаментально виправити ситуацію", - пояснила директор гендепартаменту грошової політики Олена Щербакова. Тепер ситуацію на валютному ринку досліджують щодня, щоб у разі чого реагувати на коливання курсу.



І, за потреби, карати спекулянтів або гасити дефіцит валюти. Тому, кажуть, найближчим часом від гривні радять сюрпризів не чекати.

Разом із тим закликають про курс валюти взагалі забути. Мовляв, курс має диктувати ринок, як це відбувається в більшості країн, а громадянам – до нього пристосовуватися. Українцям таке уявити важко.

Банкіри та фінексперти українцям радять не панікувати, адже народ, мовляв, на стабільність гривні впливає не менше, ніж Нацбанк. Чиновникам - радять частіше розповідати про позиції гривні, а не чекати чуток про її перспективи.

"Головне, не допустити ерозії та девальвації довіри, бо тоді виправити ситуацію буде важче", - зауважив старший радник комерційного банку Роман Шпек.

Водночас нинішній курс економісти називають адекватним, але запізнілим. Мовляв, курс варто було піднімати ще у 2013 році. Тепер певні, Україна не може дуже швидко заробляти. Тому всі надії – на кредити, як МВФ і Європи, так і Росії.

Однак, визнають, позики - це лише тимчасовий вихід. Адже вже за 2 роки Частину цих боргів доведеться повертати, каже економіст Ігор Бураковський.

Тільки цього року Україні доведеться віддати по кредитах $ 5,4 млрд. Тим паче, твердять експерти, кредити можуть бути інструментом політичного впливу.

Тому ефективнішим буде порятунок за допомогою інвестицій. Однак для цього – варто створити стабільні умови для бізнесу, та проводити з ним консультації і не політизувати економіку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гаманець
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"контрольованого вільного плавання" лише при апсурдній владі можливі подібні апсурдні терміни. так вільний чи контрольований ?
Чергова бімба ригіналів що готувалася на випадок їх програшу на виборах (з можливістю у майбутньому розповідати що у нас було усе стабільно це за наступників почалось таке падіння і знецінення) а бімбнула зараз.
Відповісти