Їж! Пий! Кохай! Смачного Луцька!

Їж! Пий! Кохай! Смачного Луцька!
Ви святкуєте день Святого Валентина? Знаю – не всі. Для завзятих борців з «чужими» віяннями інформую: свято суто світське, відзначають в багатьох країнах, в тому числі - нехристиянських.

Гадаю, скільки б не точилося розмов про День закоханих як про маркетинговий хід чи комерційну маніпуляцію, люди, для яких воно все ж важливе – будуть. Поки є молодість і закохані.

…21-річний колега якось питає: «Слухай, куди порадиш запросили дівчину 14 лютого?». Якусь мить я думав про найромантичніші місця світу, моря, екзотику... Втім, недовго: згадав свій соціально-віковий стан. Кажу: «А давай про це поговоримо за кавою. Кава з мене».

Все ж цікаво поговорити з представником нового покоління. Ніби у молодість повернутися. Та й чого гріха таїти: маю що порадити…

Ну що, поїхали?

* * *

Оминути Свято закоханих у молодому віці – неприпустимо. Не-при-пус-ти-мо!!! Навіть, якщо твоя дівчина каже, що це «дурня», «попса» і т. і. Не вір! Або кокетує, або показує характер, або економить твій бюджет (сумніші варіанти: шкодує тебе, не сприймає як потенційного партнера, економить можливі спільні кошти).

Тому – дій! Навіть, якщо твоя подруга – радикальна атеїстка-анархістка. Їй буде приємна твоя увага.

Перше питання. Чи мусить бути подарунок? Підходь комплексно. Згадай, що невдовзі доведеться ще раз робити подарунок: як мінімум 8 березня. Тому лютневий презент найкраще зробити символічним: солодощі, квіти (завжди добре), романтична зустріч (теж універсально).

Нагадую: ми сьогодні говоримо саме про романтичну зустріч. Тому обираємо місце. Виходимо з таких критеріїв: гарне, миле, затишне, спокійне, модне, престижне, гламурне, пам’ятне.
Перебираю варіанти у Луцьку. Підходящий варіант – «Rose cafe» на пр. Волі, 11.

«Погоджуєшся?» – питаю колегу, який проходить інструктаж.
«Так. Але ж дорого!..».

«Не спіши».

Рухаємося далі, підсумуємо плюси, мінуси, плануємо сценарії.

СЦЕНАРІЙ 1. РАНКОВИЙ

Підходить, якщо ти вчишся у другу зміну, готовий сачканути в «такий» день, чи просто маєш можливість зустрітися вранці.

Гарний орієнтир для місця побачення: біля пам’ятника Шевченкові. Обмін валентинками-записками (ідеально – кілька віршованих рядочків) – і в «Rose cafe». На ранкову каву.



Кава тут коштує від 14 до 17 грн., какао – 16 грн., гарячий шоколад – 25 грн. І, як у натуральному французькому кафе, пропонуєте дівчині до кави (какао) круасани (від 9 до 25 грн.).

Раджу тут не скупитися. Кажу з досвіду: круасани з шоколадом, ірисом і джемом по 9 грн. програють круасанам з карамелізованою грушею/яблуком та сметаною по 16 грн чи з ягодами по 25 грн. Та й до дорожчих принесуть прибори, а це – естетичніше. (Хоча в крихтах на блузці твоєї подруги теж є свій шарм ;-)

Круасани з карамелізованою грушею
Круасани з карамелізованою грушею


Круасани у кафе спокусять будь-яку романтично-гастрономічну натуру (навіть якщо ти – майбутній президент Франції), а круасани у «Rose cafe» – смакота! Кусаєш – тісто хрустке і тепле, начинка пікантно-солодка, та ще й зі сметаною… Париж смаку!

От уяви: невелике затишне кафе відвідувачів на 30. Зручні дивани під стінами, червоні фотелі, скляні столики, торшери з абажурами кольору обіймів. Ти сидиш за столиком біля вікна. Твоя дівчина смакує круасани з кавою, дивиться на тебе. У такий момент ти можеш подарувати квіти, які заздалегідь принесли в кафе. (Квіти можуть бути вже на столику. Про це можна домовитись).

Інтер’єр кафе. Фото wikimapia.org
Інтер’єр кафе. Фото wikimapia.org


Є у такому сценарії кілька мінусів. По-перше, круасани калорійні, а твоя обраниця може звикнути. Але тут вже, вибач, я ні при чому. По-друге, у кафе зранку буває людно і від того трохи незатишно: у «Rose cafe» зранку частенько призначають ділові зустрічі.

Бюджет сценарію:

Дві кави – 28/34/32 грн;

Два круасани – 18/32/50 грн;

Або як варіант, цукерки: «Рошен» чи «Трюфель» – по 9 грн;

Цукерки «Рошен» і «Трюфель»
Цукерки «Рошен» і «Трюфель»


Торт від «Карамель кафе» – 25 грн. за 100 г.

Загалом – від 64 до 132 грн.

Якщо у когось із колег візьмеш карту клієнта – матимеш знижку.

СЦЕНАРІЙ 2. ОБІДНІЙ

Для тих, хто працює допізна або батьки не відпускають на вечір (буває й таке).

Столик замов обов’язково напередодні – в обід тут не завжди знайдеш вільне місце.

Варіант з квітами підійде також, але в цій ситуації краще дарувати їх відразу при зустрічі.

«Rose cafe» – все ж кафе, а тому пропозиція страв достатня, хоч і обмежена. Можна скласти вишукане, але недороге меню. До того ж зустріч романтична, а значить можна багато не їсти (для бюджету це плюс).

На перше є дві пропозиції – зелений суп-пюре – 24 грн; грибний суп-пюре – 24 грн. Поживно. Заодно побачиш, чи вміє твоя дівчина акуратно їсти (важливо для можливого майбутнього співжиття).

Потім салат. Є три пропозиції – 45-55 грн. Порції великі, інгредієнти свіжі (лосось, телятина, курка). Можна на цьому зупинитись.

Напої – 2 бокали ігристого – по 26 грн. за бокал (150 мл). Вишукано й раціонально. Але зваж, що пора обідня. До речі, ігристі вина на розлив – рідкість для луцьких кафе.

На звершення, якщо бажаєш, – кава чи чай. Пропозиція чаїв у «Rose cafe» щедра, є навіть спеціальна чайна карта – 11 позицій (18 грн.), UA-колекція (патріотично): з липи, шипшини – 16 грн, зі свіжої м’яти – 25 грн., фітнес-колекція – 15 позицій (18 грн.).

Загалом: суп – 48 грн., салат – 90/110 грн., шампанське – 52 грн., чай/кава – 36/28/34 грн. Від 226 до 244 грн.

Недоліки: треба вкластися в обідню перерву. Є позитив: ви обмежені в часі, отже, багато не з’їсте. А значить ти не витратишся. У «Rose cafe» готують швидко, тож затримок через «несуть довго» бути не повинно.

Та все ж: обід – не найромантичніша пора. Та що зробищ, живемо швидко.

СЦЕНАРІЙ 3. ВЕЧІРНІЙ

Перед візитом в кафе трохи прогуляйтеся містом чи парком. Відтак квіти на початку недоречні – замерзнуть, бідненькі. Замість них можна щось солодке і вишукане.

Гуляйте не довго, все таки зима. Припаси якусь романтичну історію. Якщо твоя подруга – не корінна лучанка, можна щось з історії міста. Наприклад, про лучанку, яка стала тайською принцесою. Кожна дівчина мріє стати принцесою – генетично закладено.

Нагулялись. Змерзли.

Тепер - в кафе. Столик, знову ж таки, треба замовити завчасно. Ввечері тут теж людно. Від відчуття незатишності рятують кольорова гама стін і меблів, свічки, музичний фон.

Вечірнє меню може бути головним іспитом для бюджету. Тому: тільки раціональний вибір!

Що зараз важливо? По-перше, зігрітися з вулиці. Чай або кава – надто традиційно і нецікаво. Здивуй даму смаком грогу або глінтвейну. Грог – напій, який готують з рому чи коньяку, додаючи окріп або чай та цукор, деколи додається лимонний сік. Грогу у «Rose cafe» – 4 пропозиції по 25 грн. Глінтвейн – гарячий напій, переважно з гарячого вина з цукром чи медом та спеціями. Глінтвейну – 8 пропозицій, 25-32 грн.

Грог, як на мене, напій все ж таки чоловічий. А от глінтвейн – саме в раз. Та й чим погана традиція: глінтвейн у День Святого Валентина? Але будь обережний: напій алкогольний і солодкий.

Перевага: після глінтвейну замовляти якесь вишукане вино – це несмак. А отже – економія ;-) Хоч в кафе є пропозиції вина від 30 до 42 грн за бокал, 150-210 грн за пляшку.

Винна карта підібрана добре, але свій бюджет пропоную не спокушати. Можна обмежитись двома бокалами ігристого і десертом.



Є великий вибір печива – 7-16 грн. Можна взяти два алкогольні (безалкогольні) коктейлі. Але щось таке, що на слуху. Наприклад, «Космополітен» – 38 грн. (Хто з дівчат не дивився серіал «Секс у великому місті»?)

Коктейль Cosmopolitan
Коктейль Cosmopolitan


Безалкогольний варіант – кава, чай, сік (фреші – 22-42 грн., соки «Галіція» – 14 грн.) плюс десерт. Як варіант, може бути салат і/або сандвіч – 32-38 грн.

За цим сценарієм твій бюджет схудне на суму від 84 до 298 грн. Недоліки: атмосфера кафе інколи сприяє появі бажання «погусарити». Дві поради на цей випадок: 1) май поблизу телефон друга з кредиткою; 2) не замовляй хоча б французьке шампанське (1 пляшка – 1200 грн.), прибережи це для святкування Дня Святого Валентина після 35 років.

А от чайові – 5-10% – залишай обов’язково. Кавалер не має бути скупим.

* * *

…Колега під час розмови щось навіть занотовував. Чемно подякував і …попросив мою картку на знижку. Гарний учень!.
Невдовзі я завітав на каву в «Rose cafe». Зустріли привітно, як завжди. Але щось офіціанти занадто вже метушились біля столиків... Була повна зала гостей.

А я пам’ятаю часи, коли ходив пити каву і милувався тим, як граціозно працювали офіціанти. Непомітно і вчасно з’являлись. Особливо запам’яталась Оля, схожа на Сальму Хаєк. (Ох, і перебірливий став…)

Смачного і закоханого Луцька!

Петро ВЕРЗУН

P.S. Забув сказати молодому колезі головне: для того, щоб усе вдалося, крім усього іншого мусить бути щирість почуттів…

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 21
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви такий класний стиль напрацювали, а зараз його втрачаєте. Все більше здається, що матеріали замовні.
Відповісти
Цейво
А на коня яквсiгда шо пив?
I чи наливают вискi?
Відповісти
можливо, помиляюсь, але складається враження, що автор пише "на замовлення", тобто тоді вказую ціни, тоді не вказую, тоді подобається, тоді не подобається..не проти цієї кав"ярні,хороша кава, але, на мою думку, таких дифірамбів вона не заслуговує
Відповісти
Браво, Петро!!!
гарний стиль, чудова стаття!
Відповісти
реклама цін у кафе. а де ж розповідь про саме кафе, де смак?
Відповісти
Гарні рекомендації, для молодого покоління! Порадували)))
Відповісти
теж згодна, що стаття схожа на замовлення. плюс для молоді все-таки варто було б порадити інший заклад, тому що роуз кафе далеко не дешеве, і не всі собі можуть дозволити завітати в нього
Відповісти
Реклама закладу сумно
Відповісти
Класно! Черговий раз прочитала з задоволенням Вашу розповідь!! Навіть відчуваю аромат круасана з кавою! Ей, Валинтин, ти де? (ну, той що святий...) Хочу в Роуз Кафе!
Відповісти
"Заодно побачиш, чи вміє твоя дівчина акуратно їсти (важливо для можливого майбутнього співжиття)."А ти акуратно їсиш?Набухаються а потім заграють до чужиш дівчат...Соромно.
А до туалету що не впустили?
Відповісти
як на мене, то найкраще кафе для святкування Дня Валентина, та і так для романтичних посиденьок - Флірт (на Шопена, неподалік Статистики).Приємна атмосфера, музика ненавязлива, ціни - середні, свіженькі смаколики! Пане Петре, а не могли б ви туди завітати і людям про нього розповісти!!!
Відповісти
чому тут аплодувати ,чи говорити браво автору.якщо автор вибрав стиль опису,то нехай будь ласка дотримуэться його.ви (автор петро)заявили про себе, такими гучними описами закладів і карабас барабас,лафройг.цікаво ви що ольги фреймут передивились,звідки такі знання рестораного бізнесу?????? по прочитаних статтях фантазія у вас ,як у великого гномика який червоніэ аж від заздрості! вибачайте за прізвисько ви ж собі дозволили образити такими ж словами адміністратора в карабасі написали(хоббіт переросток).
Відповісти
а де ж критика ,негативні відголоски .а що вам і не дорого?ви авторе скоро як яценюк будете у зеленці,такі попередні голосні статті написали!якщо ви хотіли(автору) чимось виділитись у цьому прекрасному місті ,то ні,я вам скажу.через місяць два про вас і не згадають.
порада: пишіть щось прэмне ,серцю миле ,ваш негатив він не доречний.подумайте про тих власників, які вклали серце і душу ,а ще горші ,дуже багато грошей,щоб розвинути наше місто ,прикрасити його чимось неординарним.а ви все перетворюэте у сірий колір.
Відповісти
а ви часом не працівниця бровіна, що так захищаєте?)
Відповісти
ні! уявляєте працюю в ресторані ,і пана Верзуна знаю,як гостя ресторану.це настільки дотошна людина ,яка пила чай і просила щоб до 4 разів заварку розбавляти .то коли приходив,то з офіціатами спорили ,хто ж підійде до нього цього разу....аж посмішку викликало при спогаді))))
кожен працівник закладу(облитий брудом )який читає ці маразматичні статті,звісно захищатиме свій заклад.на місці пана Верзуна не радила б приходити у ті заклади більше,а то можна і каву і супчик,випити чи з"їсти з "чимось"...
до автора: коли п"єте чи їсте дивіться уважно ,можливо там щось плаватиме.))))))щасти!
Відповісти
Верзуну напевно плюють в каву в закладах,які він обгадив,він же всеодно туди ходить!!!
Відповісти
Так,а він про це навіть і не здогадується))))
Відповісти
Решила я посмотреть правила оставления комментариев. Вот читаю: "У коментарях заборонено:...розміщувати рекламу і антирекламу, порушувати закони України". Вот хочу полюбопытствовать: я так поняла, что это распространяется только на комментарии, а на "статьи" журналистов отнюдь? Где в статьи господина Верзуна метка "реклама" или "на правах рекламы"? Ведь это нарушение рекламораспространителем законодательства о рекламе. То, что это проплаченная статья - к гадалке не ходи. Так что позор всему изданию (как якобы независимому) в целом и господину Верзуну в частности. Он даже поленился скрыть рекламный характер. Или просто не сумел...
Відповісти
А чому захищає...правильно пише.Автор власникам Карабаса ли.нув,а якість там яка?Хто розуміється той знає.Так і про інші заклади...Там де дійсно смачно та якісно,то йому щось не подобається,а там де дешево і товари закуповуються за день до закінчення терміну придатності,то все добре.
Щодо даної статті,згадна,суцільна реклама.Хоча заклади Бровіна завжди подобались.
Відповісти
Будьте добріші, люди! Звідки стільки жовчі?!
Не подобається - не читайте, більше того, раз вже стільки спеціалістів зібралося, то зробіть хтось краще/цікавіше/професійніше/об'єктивніше!
А потім почитаєте коментарі...

Правильно робить Петро, що не звертає уваги і не перестає писати! А кількість злих коментарів - теж показник :)

Натхнення і задоволення від роботи автору!
Відповісти
В Роуз-кафе мабуть так і не завітаю, бо почуваю до нього стійку агресію щоразу, коли переходжу з вулиці Бандери на проспект Волі і мушу сходити з тротуару, бо він перегороджений огидними балками від Роузу. З такою антирекламою вже і статей на Волиньпості не треба.
Відповісти