На Волині знайшли монети Арабського халіфату. ФОТО

На Волині знайшли монети Арабського халіфату. ФОТО
Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, їх передано до музею.

Археологічна колекція Волинського краєзнавчого музею нещодавно поповнилася цікавими знахідками, що ілюструють матеріальну культуру волинян у давньоруський час, - повідомляє Волинський краєзнавчий музей.

Їх передали жителі смт. Стара Вижівка Олександр Забедюк та Володимир Стасюк. До складу переданих предметів належать елементи поясного набору дружинника 10 – початку 11 століть та дві арабські монети 8-10 століття – куфічні дирхеми.

За словами авторів знахідок, їх було виявлено на березі озера Димень, що знаходиться поблизу села Кримне Старовижівського р-ну.

Не вагаючись, артефакти вирішили передати до музею, щоб їх могли побачити усі волиняни та гості краю.

«Безумовно, що комплекс знахідок становить неабиякий інтерес як для дослідників історії Волині так і для оформлення музейної експозиції. Дослідники відзначають вагому роль поясного набору в костюмі населення давньоруського періоду. Набірний пояс був одним із яскравих, соціально значущих елементів «дружинної культури», окрім свого основного функціонального призначення він також виконував роль одного із атрибутів воїна-дружинника», - йдеться у повідомленні.

До складу віднайденого поясного набору належать пряжка ліроподібної форми з нерухомим щитком, дві фігурні накладки із зображенням маски сови на заглибленому фоні та наконечник пояса із стилізованим рослинно-геометричним орнаментом. Подібні елементи набірного поясу знайдено на території Білорусі, в кургані дружинника 10 – початку 11 століть, в Заславлі Мінської області.

Окремі елементи трапляються також і на інших давньоруських пунктах, в тому числі й на Волині.

На менш цінними артефактами є також знайдені поруч монети Арабського халіфату. Одна із них була випущена на монетному дворі в місті Медінат-ас-Салам під час правління халіфа Харуна-ар-Рашида (786-809 рр.) із династії Аббасидів.

Відомо, що арабські дирхеми перебували в обігу не лише на території Арабського халіфату, але були поширені на величезних просторах Східної та Північної Європи від початку 9 століття до початку 11 століття.

В давньоруських писемних пам’ятках дирхеми відомі під назвою кун і ногат. Поряд з цілими монетами часто зустрічаються обрізки різного розміру (давньоруський термін – «резана»), як і в нашому випадку, такі фрагменти використовувались для дрібніших торгівельних операцій.

«Таким чином датування нашого поясного набору збігається із періодом використання арабських дирхемів на східнослов’янських землях, а отже знайдення їх в одному місці є не випадковим. Слід також зазначити, що місце знахідки розташоване за 5 км від русла р. Прип’ять, по якій пролягав один з найдавніших міжнародних торгових шляхів», - вважають археологи.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині знайшли монети Арабського халіфату. ФОТО
14 лютий, 2014, 18:50