Про що говорили під час Народного віче у Луцьку

Про що говорили під час Народного віче у Луцьку
Декількатисячне Народне віче зібралося у центрі Луцька і висловило вимогу не голосувати у парламенті за провладного кандидата на посаду прем’єр-міністра України.

На зібрання, яке відбулося на Театральному майдані в Луцьку у неділю, 16 лютого, приїхали і гості зі столиці – нардеп, перший заступник голови фракції ВО «Батьківщина» у ВРУ Сергій Соболєв та лідер ініціативи «Третя Українська Республіка» Юрій Луценко.

Народне віче розпочалося виконанням Гімну України та молитви священнослужителів Свято-Троїцького кафедрального собору УПЦ КП. Богослужіння очолив отець Віталій Собко, який до того ж є й депутатом Волинської облради від ВО «Свобода».

Під час молитви він попросив у Бога благословення для України і єдності народу. Окрім того, він зазначив, що церква підтримує Майдан, учасники якого борються за свободу. І додав: щоб досягти такої перемоги, людям треба бути духовно сильними і чистими.

Опісля молитви активіст Володимир Пащенко розповів присутнім, що зробив Майдан протягом минулого тижня. Мовляв, досягли чесного вироку Ківерцівського міськрайонного суду щодо сім'ї активіста, пікетували УМВС і прокуратуру Волині із вимогами припинити переслідування майданівців.

Опісля Пащенка до людей звернувся нардеп від ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв. Він озвучив основні цілі Майдану в Україні. Зокрема, це стосувалося відібрання у «гідри Януковича» повноваження, яких «люди йому не давали», а зробив своїм рішенням Конституційний суд, відмінивши Конституцію 2004 року.



Соболєв нагадав про те, що голова суду – той же суддя, який свого часу доклав зусиль до того, аби «зникли» кримінальні справи щодо Януковича. Ці завдання спробують виконати у Верховній Раді вже наступного тижня.

Наступним кроком Сергій Соболєв назвав підписання угоди про Асоціацію з ЄС та про вступ до Зони вільної торгівлі. «Наш єдиний курс – на Європу», - додав нардеп.

Цього, зі слів Соболєва, не можна досягти під час правління Януковича, тож його потрібно відсторонити від влади. Його у цьому підтримали й присутні на луцькому Майдані.

Сергій Соболєв додав, що Віктору Януковичу навіть не вдасться «заховатися» за опозиційним урядом. «Для нас єдиний вибір – уряд національної довіри тільки після того, як ми усунемо від влади Януковича», - додав політик.

Ще однією ціллю Сергій Соболєв назвав закриття усіх кримінальних проваджень проти майданівців та «відставка» усіх прокурорів і суддів, які причетні до відкриття справ. Окрім того, нардеп зазначив, що має бути звільнена і Юлія Тимошенко.

Лідер народної ініціативи «Третя Українська Республіка» Юрій Луценко, який також приїхав на недільне віче до Луцька розпочав свою промову зі слів вдячності волинянам за підтримку київського Майдану, які тисячами приїздять до столиці і стоять в авангарді боротьби.

Він назвав Майдан національною революцією, яка виникла через те, що люди вже не хочуть жити «за зеківськими правилами у табірному бараку УРСР». На його думку, момент, коли скинули Леніна у Києві показав «точку неповернення» в старі радянські порядки НКВС.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ТЕ, ЩО ГОВОРИВ ЛУЦЕНКО НА ЛУЦЬКОМУ МАЙДАНІ

Також він закликав людей «тиснути» на обраних на Волині нардепів, аби вони не голосували за «людину Януковича» на посаді прем’єра.

До слова, в цьому Луценка підтримав у своєму виступі й нардеп-свободівець Анатолій Вітів. З його слів, якщо усі волинські нардепи підтримають провладного кандидата на посаду прем’єра, то можуть на Волинь не повертатися.

Також він зазначив, що «так звані правоохоронці» не зможуть залякати майданівців, відкриваючи на них нові кримінальні провадження.

Після свободівця виступав депутат Волиньради Ігор Гузь, який окреслив ситуацію, яка діється на Волині. Зокрема, новою хвилею терору в області обранець громади назвав відкриття кримінальних проваджень щодо майданівців.



Так, це стосується справи «свідків Григоли», економічного бойкоту бізнесу Партії регіонів, блокування авто ДАІ 9 лютого, створнення загонів самооборони, справи проти керівника Волинської Січі Павла Данильчука, справи щодо розпису стін у Луцьку зображеннями Януковича із червоною цяткою на лобі,повішення на мості манекену в жилетці із символікою ПР та справи проти жінки активіста Майдану Володимира Пащенка.

Один із тих, проти кого порушили кримінальне провадження, депутат Луцької міськради Павло Данильчук закликав людей зібратися у понеділок о 15:00 біля прокуратури Волині, яку пікетуватимуть загони самооборони і Правий сектор. Потім учасники акції рушать до Луцького міськрайонного суду на вулиці Лесі Українки, 24, де о 17:00 продовжиться суд над активісткою Майєю Москвич. Нагадаємо, Москвич інкримінують хуліганство через акцію «Бізнес на крові».



Окрім того, виступили перед людьми й інші активісти Майдану, після чого для присутніх виступив голова ГО «Волинські патріоти» Володимир Красуля з друзями, які виконали пісню «Наш Майдан».

Після цього присутні вирушили ходою до мікрорайону ДПЗ, аби закликати лучан до активніших дій і підтримки Майдану.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.