Ошуканим вкладникам з «Рідного дому» запропонували чергове «світло в кінці тунелю»

Ошуканим вкладникам з «Рідного дому» запропонували чергове «світло в кінці тунелю»
Члени ініціативної групи, що займається проблемою незавершеного будівництва житлового комплексу «Рідний дім» на вулицях Зацепи і Кравчука у Луцьку, прийняли рішення спочатку спробувати передати право власності на майно від забудовника ПП «Глорія буд плюс» інвесторам, а потім займатися наданням земельної ділянки для добудови багатоповерхівок.

Багатоповерхові будівлі житлового комплексу покинули будувати у 2008 році, здавши в експлуатацію лише першу чергу будівництва.

Нині два недобудовані будинки – у напівзруйнованому стані. Без квартир та грошей залишилося багато вкладників.

Люди просять міську раду дати дозвіл на землю та добудову цього житлового комплексу.

18 лютого вони прийшли в мерію, де відбулося засідання ініціативної групи, яка шукає вихід з проблеми.

Шляхи обговорювали луцький міський голова Микола Романюк, його заступник Лариса Соколовська, голова обслуговуючого кооперативу «Луцький дім» Ігор Сух, начальники профільних управлінь міськради, представники міліції, виконавчої служби та члени обслуговуючого кооперативу.

О ЧАСИ, О ЗВИЧАЇ: БУДУВАЛИ, А ЗЕМЛІ НЕ МАЛИ

Як розповів начальник відділу регулювання земельних відносин управління земельних ресурсів Луцької міської ради Олександр Половко, земельна ділянка, де розташовані ці будинки, перебуває у власності територіальної громади Луцька.

Так сталося через те, що у 2008-ому році, коли «Рідний дім» будували, не використовували практику здачі в оренду землі забудовнику або ж управлінню капітального будівництва міськради, аби підрозділ міг здати ділянку будівельникам в суборенду. Підприємству «Глорія буд плюс» просто відвели земельну ділянку для забудови без договору про оренду.

За словами депутата, голови «земельної» комісії міськради Володимира Никитюка, для того, щоб фірма-забудовник отримала проектну документацію у НДІ «Діпромісто» свого часу управління капітального будівництва міськради уклало із ПП «Глорія буд плюс» договір про співпрацю, як це робили в той час й інші будівельні підприємства.

Так, підрозділ міськради замовив проект, а фірма-забудовник платила за нього. А мова про здачу землі в оренду чи в суборенду не йшла.

У МЕРІЇ ВІД БУДІВНИЦТВА «ВІДХРЕЩУЮТЬСЯ»

Дискусійним було питання того, хто ж є замовником будівництва.

Юрист обслуговуючого кооперативу «Луцький дім» Богдан Муха стверджував, що замовник – управління капітального будівництва. Це, за його словами, підтверджується рішенням міськради №32/108 від 24 листопада 2008 року про надання управлінню капітального будівництва Луцькради в оренду земельних ділянок для розташування житлових будинків та об’єктів соціально-побутової сфери у 40-Ж-2 мікрорайоні, а саме тих багатоповерхівок, які тепер називаються кооперативом «Луцький дім». Це рішення Богдан Муха знайшов у господарській судовій справі.

Начальник управління Леонід Карабан стверджує інше: згідно з рішенням Вищого господарського суду України від 13 березня 2012-ого року замовником є ПП «Глорія буд плюс».

Так, у суді визнали договір про співпрацю УКБ і ПП «Глорія буд плюс» «таким, що не є укладений». Підставою для цього стало те, що «при укладенні контракту не було досягнуто всіх істотних умов договору, встановлених законодавством».

ІЗ ДОКУМЕНТАМИ КІНЦІВ НЕ МОЖУТЬ ЗНАЙТИ

Визначення замовника будівництва, за словами одного з членів обслуговуючого кооперативу «Луцький дім» Любомира Євгеновича, є важливим для того, щоб зрозуміти, у кого інвесторам у будівництво «Рідного дому» просити проектну документацію та усі решту документів, пов’язаних із землею та будівництвом.

«На мій погляд, треба визнати, що управління капітального будівництва є замовником і воно повинно до кінця вияснити, що виконано і що не виконано, що «Глорія буд плюс» повинна йому віддати. В УКБ мають не говорити, а прослідкувати за виконанням умов договору з «Глорією буд плюс». Якщо немає замовника, то не будемо знати, з чого починати. Якщо почнемо з того, що пропонує Карабан, брати проект землевідводу, оренду і інші документи, то треба все починати з початку і виробляти свою документацію. А нинішня документація буде недійсна, бо буде на основі попереднього проекту землевідведення», – висловився Любомир Євгенович.

Але Леонід Карабан зауважив, що в управлінні капітального будівництва немає ані проекту землевідведення, ані технічної документації, що стосується будівництва.

«БУДИНКОВЕ» ПИТАННЯ

Так і не знайшовши вирішення проблеми, Любомир Євгенович перейшов до іншого – майнових питань: «Обслуговуючий кооператив найме юристів, щоб вирішити всі майнові питання: знайти усі правовстановлюючі документи на те майно, яке там є, і на незавершене будівництво також».

Фактично власником нерухомого майна – багатоповерхівок на вулицях Зацепи і Кравчука – є фірма-забудовник «Глорія буд плюс», адже вона зводила ці будинки, і саме її суд свого часу зобов’язав їх добудувати, - розповів юрист Богдан Муха.

Але з юридичної точки зору це питання заплутане. Так, згідно з рішеннями судів деякі із інвесторів добилися майнових прав на квартири, за які вони платили забудовнику. Водночас є й інші інвестори, яким належать деякі нежитлові приміщення у багатоповерхівках, та імена яких «тримає у секреті» керівництво «Глорії буд плюс».

Окрім того, за словами Богдана Мухи, інвестором є й фірма-забудовник, що мовляв підтверджується у згаданому рішенні міськради від 24 листопада 2008 року.

РЕЦЕПТ № «N»

Врешті, ініціативна група прийшла до висновку: аби дати можливість людям добудувати свої будинки, потрібно, щоб у них були право власності на майно і документація на землю, на якій це майно знаходиться.

Так, спочатку будинки як нерухоме майно потрібно передати членам обслуговуючого кооперативу. Це може зробити керівництво «Глорії буд плюс», як було у випадку з довгобудом на вулиці Липинського, коли забудовник підписав відмову від свого майна, порадив мер Луцька.

Щоправда, проблеми можуть виникнути із рішеннями судів, які наразі є у виконавчій службі, про те, що фірма-забудовник зобов’язана добудувати житловий комплекс «Рідний дім».

Утім, якщо забудовника не знайдуть і не буде кого зобов’язати, то у виконавчій службі буде рішення про неможливість виконання рішення суду, на підставі чого відповідні кримінальні провадження закриють.

За словами юриста Богдана Мухи, у такому випадку можна буде позбавити «Глорію буд плюс» статусу забудовника і зобов’язання виконувати контракт – добудувати житловий комплекс «Рідний дім».

Тоді вкладники зможуть звернутися до суду, де право власності на нерухоме майно мають визнати за членами обслуговуючого кооперативу «Луцький дім».

Після цього на сесії міськради потрібно буде вирішити питання із документацією на землю.

Так, у травні минулого року на сесії міськради обслуговуючому кооперативу «Луцький дім» надали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва багатоквартирних житлових будинків на вулиці Зацепи, що, власне, і є комплексом «Рідний дім». Тож, фактично, треба його зробити і подати на розгляд сесії міськради.

Після того, як у членів обслуговуючого кооперативу буде і майно, і земля, і «Луцький дім» набуде статусу забудовника, потрібно буде знайти підрядника і продовжувати будівництво.

Так далекоглядно описавши майбутні кроки, наразі члени ініціативної групи вирішили розібратися із питанням права власності на нерухоме майно. Результати цієї роботи планують обговорити під час наступного засідання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Ошуканим вкладникам з «Рідного дому» запропонували чергове «світло в кінці тунелю»
21 лютий, 2014, 14:44