«Мы молимся за Вас, а Вы...» - скандальний священик з Волині написав лист патріархові Кірілу

Священик Української православної церкви Московського патріархату, прес-секретар Володимир-Волинської єпархії Віктор Мартиненко, відомий своєю публічною критикою церковних високопосадовців, написав листа патріархові РПЦ Кірілу.

Текст свого листа священик оприлюднив у Фейсбуці.

У листі священик дорікнув патріарху, що той ніяк не реагує на кровопролиття в Україні.

Подаємо повний текст листа:

Его Святейшеству, Святейшему Кириллу,
Патриарху Московскому и всея Руси.

Ваше Святейшество!

К Вам обращается клирик Владимир-Волынской епархии Украинской Православной Церкви протодиакон Виктор Мартыненко. Обращаюсь из пылающей, израненной и залитой кровью Украины.

Мы сейчас переживаем то, что не дай, Бог, пережить никому из народов. То, от чего молимся сохранитися всякому граду и стране: огонь, меч, нашествие иноплеменных и междуусобная брань.

В этом черном мраке народной беды возвышаются голоса христианских пастырей. Простые священники молятся на майдане, своими телами стоят между враждующими, препятствуя кровопролитию. Пастыри отпевают погибших, ободряют раненных, утешают плачущих. Предстоятели Церквей призывают к прекращению насилия и молятся за наш народ. Мы услышали слово Папы Римского Франциска и Патриарха Вселенского Варфоломея. Только голос нашего Патриарха не слышен.

Не имея что ответить вопрошающим, ежедневно смотрю сайт Патриархия.ру в надежде найти Ваше обращение. Но увы… На землетрясение в Новой Зеландии, наводнение в Италии или авиакатастрофу на Кубе Вы, Ваше Святейшество, реагируете более оперативно.

Помню в 2009 году, во время Вашего первого визита в Украину, мы принимали Вас в нашем Владимир-Волынском кафедральном соборе, в святой Почаевской лавре. Вы тогда были поражены многолюдностью и искренностью, с какой встречал Вас наш народ и говорили, что никогда не видели столько верующих людей.

Теперь, Ваше Святейшество, этот народ, мучимый и угнетаемый до того, уничтожают физически, отстреливая в прямом эфире.
Ваше Святейшество, Вы – умный человек и не думаю, что верите той сатанинской лжи, которая льется с российских телеканалов. Разве Вы не видите, что творится?

Цинично и хладнокровно убиты сотни людей. Людей, которые вышли на мирные протесты защитить свое человеческое достоинство, свои семьи, своих детей, свою ограбленную и изнасилованную мать-Украину. Их раздевают на морозе, пытают, избивают, сжигают, вывозят из больниц и убивают в лесах.

Преступники стравливают наш народ, провоцируют братоубийство.

Тысячи людей останутся инвалидами. Скажите, разве не достойны эти люди Вашего патриаршего внимания и соболезнования?

Я понимаю, что дав объективную оценку многим явлениям и событиям Вы, Ваше святейшество, можете повторить судьбу Вашего предшественника – святителя Московского Филиппа. Не ожидаем также полного понимания от гражданина чужого государства, но, Ваше Святейшество, пастырский призыв к миру и слова человеческого сочувствия мы все же надеялись услышать от Вас.

За каждым богослужением мы молимся за Вас, как Великого Господина и Отца, теперь, вижу Вы остались только господином…

Ваш брошенный сын, протодиакон Виктор Мартыненко"

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Отче Віктору-переходьте з московського патріархату до Київського і переконуйте інших. Ми живемо в УКРАЇНІ!!!
Відповісти
У жодному разі не переходьте! Ви потрібні там, де Ви є і проводити ту роботу, яку Ви робите, Ваша позиція є найкращою роботою для обєднання церкви.
Відповісти
Молодець!
Відповісти
Гнать мАцковский патриархат нах со святой руськой земли неньки-Украины!!!
Відповісти
Прикро, але це "глас вопиющего в пустыне".
Відповісти
Ще ніхто так влучно і справедливо не закликав високопоставленого Ієрарха до сумління. Дякуємо, Вам протодияконе Вікторе. Вашою рукою, серцем і розумом водив Всевишній!
Відповісти
ПРОСНУЛОСЬ ВСЕ НАВКОЛО ОЖІЛО
ВІД БОЛЮ ВСЕ ЗАГОЛОСИЛО
ТОМУ ЩО ПРАВДОЮ БУЛО
І ПРАВДОЮ ПО ПРАВДІ БИЛО
БУВАЄ ТАК ЩО ВСЕ ДАРМА
ТРИВОЖИТЬ ДУШУ РОЗДИРАЄ
БУВАЄ ТАК ЩО І СПОВНА
ЖИТТЯ ВВЕРХ ДНОМ ПЕРЕВЕРТАЄ
Відповісти
Священики УПЦ-МП на Волині бояться, що скоро "Правий сектор" почне брати штурмом храми УПЦ-МП з метою передачі їх у юрисдикцію УПЦ-КП. Принаймі, на цьому наполягає волинський митрополит УПЦ-КП Михаїл Зінкевич. Тому Віктор Мартиненко й видав таку заяву. Правда, у самого Михаїла - "рильце в пушку". Завдяки йому до Волинської облради був обраний Борис Климчук, головний опонент якого - прот. Володимир Подолець на догоду Климчуку зняв свою кандидатуру. Михаїл явно був причетний до цього. Взагалі, протистояння між УПЦ-МП та УПЦ-КП - це банальна боротьба за гроші, за "корита", тому хай би "Правий сектор" у цю боротьбу не втручався.
Відповісти
о. Віктор завжди говрить те що думає.
Відповісти
Є ще в нас порядні українці. Хай Господь Бог нам допомагає.
Відповісти
Кірілу потрібні гроші від українських православних віруючих а ви ще не можете зрозуміти.
Один Бог,один Ісус Христос, Свята Богородиця Марія,
одне Євангеліє,молитва одна Отченаш, але чому пожертвування мають поступати в Росію, незнаю?
Кошти мали б іти на матеріальну допомогу, лікування,харчування віруючим,які її потребують в Україні. В Євангелії не має про конфесії, патріархати. Вибір кожна людина робить сама.
Всі будемо відповідати перед Богом, як виконували 10 заповідей Божих за життя.
Відповісти
Шановна "Православна християнка " довожу до вашого відома, що гроші не йдуть, як Ви виразилися Кірілу, так як у нас Українська православна церква. Також раджу, до речі, прочитати статут нашої церкви, де єдина дія, яку робить Московський Патріарх є благословіння Предстоятиля Української Православної Церкви, у нього не має навіть можливості не благословити. Щоб побачити де знаходяться кошти прихожан раджу завітати у наш чудовий Свято-Успенський Низкиницький монастир, де видно на що йде кожна копійка, де безкоштовно працюють літні табори і недільна школа, де молоді люди по справжньому залучаються до добра, де виховуються справжнє нове європейське покоління людей, які відвідують - Канонічну Церкву. Саме на останній тезі хочу наголосити тим людям, які закликають до переходу в Православну Церкву Києвського Патріархату. Ми патріоти своєї землі, нащадки минулих поколінь, які донесли до нас цю святу віру не зламавшись під гнітом інших конфесій, не зрадили і не зрадемо ані нашу СВЯТУ ЦЕРКВУ, ані Батьківщину.
Відповісти
Стосовно останнбої тези: патріоти своєї землі і нащадки минулих поколінь мають читати історію і памятати, коли, яким чином і за яких обставин Київ попав у лапи Московської церкви. І займати дійсно патріотичну, а не компрадорську позиія.
Відповісти
Саме на це я і звертав увагу! Потрібно читати історію із достовірних джерел, а не політичної чи церковної агітації, викладеної у потрібному руслі. І не Київ потрапив у лапи Москви, а українці через свою дурість, гордість, адже відомо де три українці там два гетьмани, втратили першість серед народів Києвської Русі. Якби ми були єдині, богобоязливі, не горді, не йшли на розкол церкви через свої амбіції і псевдопатріотизм, не ображали один одного, а висловлювали думки толерантно, з повагою ставлячись до протилежної думки, ми були б найзаможнішим народом у світі. Досить вважати, що прихожани Української Православної Церкви - це агенти москалів. Ми патріоти України, і навіть якщо патріарх Кирил висоловлює якісь думки про Третій Рим, то це лише його особиста справа, а не думка усіх прихожан. Ми чітко поділяємо справи церковні і мирські.
Відповісти
Благослови Господи Украину!!! До тех пор, пока будут московиты делить Веру Православную на правильную и неправильную. Пока одна половина верующих Людей Украины будет считать другую половину верующих Людей(раскольниками). Пока уста Кирила будут глаголить мыслями и словами В.В.П.,порядка в Украине не БУДЕТ!!!
Во имя УКРАИНЫ нужна единая Украинская Православная и независимая Церква. А Каноничными Украинцы всегда Были,Есть,и Будут!!! А кто не знает,напомню-среди всех словянских народов только у НАС есть КИЕВ!!! Только в КИЕВЕ есть улица КРЕЩАТИК и по этой улице вел Владимир князь РУСИЧЕЙ к водам Днепра принимать Веру Православную!!! А (каноничные) московиты появились в Золотой Орде лет около 300 после этого. Хотя вышеизложенное не мешает им замешивать НАС, своих братьев во всех смертных грехах... Но все обязательно станет на свои места- Золотая Орда замесит их.
Відповісти
Останні новини
«Мы молимся за Вас, а Вы...» - скандальний священик з Волині написав лист патріархові Кірілу
21 лютий, 2014, 16:01