На Волині вийшла книга про історію СБУ

На Волині вийшла книга про історію СБУ
Книгу про розвиток Служби державної безпеки на Волині написали науковці Волинського національного університету та два генерал-майори Служби безпеки України.

Науково-публіцистичне видання «Історія органів державної безпеки» презентували в Луцьку 20 березня в приміщенні управління Служби безпеки України.

Зі слів керівника прес-служби СБУ у Волинській області Михайла Баранова, над написанням книги працювали науковці Острозької академії, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Українського Інституту національної пам’яті, а також колишні працівники Служби безпеки України.

Ініціатором створення книжки став керівник СБУ у Волинській області генерал-майор Володимир Мельникович. З його слів, автори намагалися подати інформацію об’єктивно та «уникати знеславлення чи прославляння певного з періодів».

Якщо науковці працювали з історичними, архівними даними, то колишні «СБУвці» поділилися своїми спогадами у вигляді нарисів, інтерв’ю. Одним з них став генерал-майор у відставці Олександр Булавін. Він зазначив, що хотів показати людей, з якими працював, і те, чого вони досягли під час служби.

Нині генерал-майор прагне написати у співавторстві з письменником детективного жанру Сергієм Бортніковим книжку про генерала Михайла Потапова, аби показати людину, яка «особисто була на «прийомі» у Гітлера і категорично відмовилася співпрацювати з німцями».

Подібної книги на Волині не було, кажуть автори. Вона репрезентує історію органів державної безпеки від часу Російської імперії до 2012 року. На переконання авторів, книжка є цікавою не лише для наукового кола або працівників спецслужб, а й пересічних громадян. Адже відкриває нові деталі про місто.

Наприклад, цікавим фактом є те, що у міжвоєнний період політична поліція знаходилася у будинку, де нині розміщена юнацька бібліотека в центрі міста.

Декан історичного факультету ВНУ Анатолій Шваб зауважив, що автори намагалися подавати матеріал «без зайвих спроб критичних оцінок минулого», але «не уникали конфронтаційних тем», наприклад діяльності під час польського гніту.

Видала книжку агенція «Ініціал».

Своїми спогадами про бурхливу і буремну молодість її керівника Віктора Федосюка поділився фотограф Валерій Мельник, зазначивши, що має світлину 1989 року, на якій юний Федосюк «в ватних штанах, бушлаті» пікетує Волинський обком партії за розсекречення української історії, яку приховували органи держбезпеки.

«З часом прийшло розуміння, що після того, як державу вибороли, її треба навчитися будувати, захищати. Це найважче. А лозунги потрібні лише в час революції, а після – лише важка праця», – зазначив Федосюк, порівнюючи часи 21-річної давнини із сучасністю.






Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І що навіть написали про те, що 100% машин працівників СБУ "перебиті" і про те, як там гроші заробляють. Точніше, про те, для чого СБУ сьогодні є і в чиїх інтересах діє?
Відповісти
Останні новини
На Волині вийшла книга про історію СБУ
20 березень, 2012, 15:47