На Волині врятували церкву, яка сповзала в річку

На Волині врятували церкву, яка сповзала в річку
У селі Кутрів Горохівського району громада зберегла древню церкву Святого Георгія, яка належить до пам'яток національного значення.

Про це йдеться у сюжеті ICTV.

Чвертьтисячолітня церква почала сповзати в річку 10 років тому. Схил, на якому звели споруду, підмивала вода. Від прірви церкву відділяли лише п’ять метрів.

Три роки люди оббивали пороги чиновників, аби ті врятували пам’ятку. Втім лише після втручання журналістів справа зійшла з мертвої точки.

«Цей храм має дуже велику історичну цінність, і через ту цінність люди готові на все, аби врятувати його. Тепер вже є гарантія, що церква буде надійно укріплена», – каже житель села Кутрів Юрій Лисичук.

Рятувати святиню почали, щойно виділили гроші. І хоча їх було замало, зволікати не стали. Спочатку завезли 3 тисячі кубометрів ґрунту та укріпили берег. Довелося навіть змінити русло річки, аби вода далі не підмивала схил. Роботи тривали з вересня.

Старожили кажуть, у найближче століття церкві нічого не загрожує.

«Вже найближчих 100 чи 200 років воно не розмиє. То дуже добре, що нас почули завдяки телебаченню», – розповів староста церкви Михайло Новосад.

На укріплення церкви витратили понад мільйон гривень. Це лише третина від необхідного, але місцева громада тішиться, що люди змогли врятувати святиню.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: храм
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині врятували церкву, яка сповзала в річку
21 березень, 2012, 10:11