ЦВК офіційно дала старт виборам

ЦВК офіційно дала старт виборам
Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчої кампанії з дострокових президентських виборів, які відбудуться 25 травня.

Згідно з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення цих виборів, з вівторка починається висування кандидатів у президенти, яке триватиме до 30 березня, - пише Gazeta.ua.

Кандидати можуть бути висунуті партіями або шляхом самовисування.

Для реєстрації кандидата необхідно внести грошову заставу в сумі 2,5 млн грн.

Останній термін подачі документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у президенти - 4 квітня.

ЦВК має до 15 березня створити 225 окружних виборчих комісії на підставі подань кандидатів у президенти. До складу кожної комісії можуть бути включені не менше 12 членів - по два від кожного кандидата, верхня планка законом не встановлена.

Окружні комісії в свою чергу повинні до 4 квітня створити дільничні виборчі дільниці, і до 21 квітня - дільничні виборчі комісії. До складу дільничних також може входити не менше 12 членів - по два від кожного кандидата, і верхня планка також не встановлена.

Нинішній склад Центральної виборчої комісії був сформований в 2007 році за квотним принципом, і на даний момент 10 з 15 -ти членів комісії представляють інтереси колишньої провладної більшості.

У опозиції багато претензій до цього складу, зокрема, з приводу демократичності останніх парламентських виборів, які відбулися в жовтні 2012 року, і особливо - повторних виборів у п'яти мажоритарних округах, що відбулися 15 грудня 2013, в яких шляхом різних маніпуляцій в чотирьох з них перемогли провладні кандидати.

Голова ЦВК Михайло Охендовський, який був призначений за квотою Партії регіонів, заявив про готовність провести дострокові президентські вибори на високому рівні і відповідно до міжнародних стандартів. Однак, в парламенті вже заявили про те, що ЦВК буде переформатована відразу ж після того, як буде сформовано коаліційний уряд.

Верховна Рада 22 лютого ухвалила постанову про проведення дострокових парламентських виборів після того, як екс-президент України Віктор Янукович вранці цього дня зник у результаті майже тримісячних масових акцій протесту на території всієї України. Його місцеперебування досі не відомо.

Найбільш вірогідними кандидатами на пост президента є відомий український боксер, лідер партії УДАР Віталій Кличко, один з активістів Майдану і відомий бізнесмен, власник 5-го каналу Петро Порошенко, лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Також серед можливих кандидатів називають лідера ВО "Батьківщина", екс-прем'єра Юлію Тимошенко, недавно звільнену з місць позбавлення волі, але її адвокат Сергій Власенко заявив, що вона не робила заяви про намір балотуватися на цих виборах.

Верховна Рада в Понеділок, 24 лютого внесла зміни до держбюджету, виділивши на проведення виборів 1,965 млрд грн.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЦВК, вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Честные выборы, в которых честным, будущим претендентам, надо внести честно заработанные 2.5 млн. гривен!!!!! Отлично.
Відповісти
Одне тільки цікаво, на погашення боргів в України нема коштів, а на перевибори 2 млрд. знайшлись. От дилема наших політиків :(
Відповісти
Останні новини
ЦВК офіційно дала старт виборам
25 лютий, 2014, 08:29