Люстрація по-волинськи: спроба перша

Люстрація по-волинськи: спроба перша
На Волині стартувало очищення влади від прислужників минулого режиму. В авангарді процесу очистки стали організації та лідери, що оформились в результаті довгого громадянського протистояння між владою та українцями. Це «Правий Сектор», «Автомайдан» та «Самооборона».

В понеділок, 24 лютого, зала на другому поверсі Палацу культури міста Луцька була заповнена вщент. Саме тут відбулася презентація Громадського люстраційного комітету (термін люстрація походить від латинського lustratio — очищення).

Нова структура, за задумом засновників, не повинна складатися з членів будь-яких партій та чиновників. Не дивлячись на таке обмеження, бажаючих пролюструвати ближнього свого виявилось так багато, що всіх їх не вмістила зала.

Першим слово взяв Павло Данильчук - політик-несподіванка 2014, керівник «Правого сектору» на Волині та живе уособлення мрій українців про добро з кулаками:

«Ми оголосили на зустрічі з головою Волинської обласної ради про створення громадського люстраційного комітету. Ми висунули вимоги, і голова облради підтримав нас. Ми написали звернення до керівників всіх структурних підрозділів виконавчої влади, аби вони до кінця дня написали заяви про звільнення. Ці зобов’язання передали багатьом управлінням, передали в прокуратуру та в лісове господарство. Назріло питання люстрації, тому що не покарані злочинці. Українці вимагають перезавантаження цієї влади».



Присутні стали ділитися своїми рецептами того, що вони розуміють під терміном «люстрація»;

Оксана Ярош, громадський діяч:

«Це не каральна операція і не порушення прав людини, а фільтр і процедура для недопущення до влади тих, хто там працював раніше. Громадянин, який претендує на посаду в органах державної влади, повинен підписати люстраційну заяву, в якій має зазначити: ніколи раніше не перебував на штатній посаді в ПР, КПУ від рівня районного комітету і вище, не був членом цих комітетів та їхніх бюро (президій), молодіжних та інших організаціях при ПР, КПУ; не брав участі в організаціях і діях, які працювали на розкол країни, порушували права і свободи людини; не був у структурних підрозділах МВС та інших, у диверсійних групах «тітушки», не скоював протиправних дій проти громадян у 2013/2014 рр.; не брав участь у протиправній діяльності (хабарництві, корупції та ін.)».

Олександр Буряк, активіст Автомайдану:

«Треба запросити представників інших країн, у яких свого часу відбулися люстраційні процеси, аби ті поділилися досвідом і підказали важливі нюанси, оскільки процес люстрації – надзвичайно велика відповідальність і певна небезпека».

Цю пропозицію підтримав і Павло Данильчук, який повідомив що правники з Грузії, Прибалтики, Польщі та Чехії допомагатимуть волинянам творити люстрацію.

Володимира Роса, журналіст:

«Перед тим, як здійснювати процес люстрації, необхідна «інформаційна атака», бо більшість громадян абсолютно не розуміють, що це таке. Власне з цього і розпочинається люстраційний процес на Волині»

Мирослав Ватащук, журналіст:

«Тут я бачу багато людей, які хочуть не люстрації, а інквізиції. Кожен з всіх присутніх хоче просто примазатись до цієї комісії»

Петро Верзун, голова ВОГО "Фонд місцевого розвитку":

«Є цілий ряд осіб, які не були членами партій, але вони створили цей режим. Вони фальшували вибори, працювали в псевдо-благодійних фондах, працювали в штабах провладних кандидатів. Також лякає теза про анонімність. Будуть доноси, а доноси - це страшно!».

Андрій Осіпов, депутат Луцької міської ради:

«До люстрації повинні бути піддані люди, що брали участь у відмиванні державних коштів. Це є працівники привладних благодійних фондів, будівельників, які вигравали тендери та інші».

Михайло Шелеп, виконавчий директор Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу:

«Ті, хто сьогодні отримають посаду, в майбутньому будуть жаліти про це. Я обіцяю, що умови роботи тепер будуть зовсім іншими»

Руслан Тимощук, заступник керівника «Правого сектору»:

«Потрібна люстрація фінансових потоків. Дуже делікатне питання, і ми вважаємо, що капітали повинні в якійсь мірі націоналізуватися. І подібна практика існує в світі».

Зі своїми пропозиціями виступили представники адвокатури, посланці від ветеранів ВДВ, від ветеранів Афганістану, просто небайдужі громадяни і майбутні кандидати на місцевих виборах. В одній залі опинились герої з барикад і політики-невдахи з минулих скликань.



Абсолютно всі присутні були повні натхнення люструвати колишніх посадовців і мало не кожен бачив себе в лавах люстраційної комісії.

Лишається сподіватися на те, що Павло Данильчук як людина, яка знає волинський політикум, відділить «агнців від козлищ» та сформує люстраційну комісію з чесних та непідкупних волинян, а не спритних гешефтярів.

На сьогодні всі пропозиції були зібрані, і комісія працює над алгоритмом люстраційних процесів. Принципи очистки влади від прислужників колишнього режиму будуть оприлюднені незабаром.

Сергій ШАПОВАЛ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: люстрація
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 51
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Верзун, ходи ліпши і надалі по кабакам і не пхайся в серйозні речі !
Відповісти
А ЩО ЗНОВУ В АКТИВІ ГУЦАЛЮК ( СВАДЬБА В МАЛИНОВЦІ ))) в нього є фуражка ??? Аби встигав міняти .МОЛОДЕЦЬ!!! СКРІЗЬ ВСПІВАЄ!!!!!!!!!
Відповісти
На то вона і люстрація!
Відповісти
здається що то буде не люстарція,а зведеня особистих рахунків, і боюся щоб члени цієї комісії першими не перетворилися на рєшал, які за гроші пропускали б потрібних людей. а до цього йде....
Відповісти
важко не погодитись, надавати посади все таки потрібно з огляду на професійність, а не на партійну приналежність, боюсь, що ця, так звана, комісія наламає дров....
Відповісти
Все ви вірно пишете.Не люстрація а вибіркове зведення рахунків,і розчистка місць для своїх.Ганьба!!!!
Відповісти
Хлопці. Виза три дні вже так набридли ,що скоро всі забодуть Ваші подвиги. Поставте вимоги і пропадіть на три місяці . Потім прийдіть щоб політики вам відзвітували.
Відповісти
обовязково потрібно масово всіх сповіщати що таке "люстрація" бо дійсно багато думають що це щось незаконне !!!
Відповісти
Шановні, це дуже тендітна стежка! Помилитесь, вас порвуть як президента!
Відповісти
хай Осіпов підтягне в комітет своїх друзів, тіпа Роми Бондарука і т п., ото рєбятка налюструють
Відповісти
Володимира Роса, журналіст - ЦЕ ХТО???? І це ОСІПОВ буде говорити про відмивання коштів?))))))))))))))) ще хай про кредити розкаже
Відповісти
якщо ти не знаєш Вована Росу-ти не лучанин.зрештою,а ти ху?
Відповісти
а хто це?
Відповісти
А Сергій Володимирович, яко земельний рішала в місті попаде під люстрацію, чи Палиця відмаже?
Відповісти
Бачу в рядах комісії з люстрації тих, хто в минулому займався рейдерськими атаками, приховуванням доходів від оподаткування і іншими правопорушеннями. Так, вони не були в ПР, не працювали державними службовцями,деякі ступали в перемовини щодо надання якихось пільг.То чи мають вони моральне право оцінювати інших?
Відповісти
Не жартуйте - Осіпов!!!, знову шапку повернув...
В мене така пропозиція до Данильчука, Осіпова, Козюри і інших...., а чому ви не проводите люстрації в міській раді, там де найкраще знаєте ситуацію, чи Романюк вже замазав....??? Судячи з того, що Романюк сказав, що це не стосується міської ради, то так і виглядає..., а то лізете туди, де нічого не розумієте....
Давайте дійте, почніть з всіх депутатів міської ради, покажіть їхні авто, будинки, квартири, інше...
Я спочатку вас підтримував, але зараз щось починає підтошнювати...!!!
Відповісти
І ще одне, вийдіть на в центрі на сцену і скажіть, хто відпустив Башкаленка і чи правда що за це далив/зяли гроші (викуп)!!!!!!!
Відповісти
А що Велика зРАДА уже прийняла закон про люстрацію?
Зараз це буде зведення рахунків, і впихання на посади потрібних людей (вбільшості тих кого вигнали папєрєднікі на дохідних місцях), а тих які мішали прихильникам нітрата, урода розкрадати бюджет, професійно виконували свої обовязки вигнали і їм не пробити цю стіну. В Австрії президент ходить пішки на роботу (1 км)з одним охоронцем, а у нас якщо посадовець не має під дупою машини то він взагалі ніхто. Люстрацію потрібно розпочати із себе - не давати хабар /школа, ВУЗ,прийом на роботу і ін/, контроль доходів і витрат посадовців, а також вирішити чи потрібен місту, області, країні дана посада чи вона створена для здирництва і бюрократії
Відповісти
Далеко ви хлопці зайшли.А чому не починаєте люстрацію з себе. Зберіться всі на площі і розкажіть народу правду , хто видавав вам зброю, хто віддавав накази стріляти по людях, які стояли хоч і в формі, яле без зброї. Перед БОГОМ всі рівні і ВИ не безгрішні в цій ситуаціі- ви тримали в руках зброю, ви стріляли по людях, тому що навіть серед волинського беркуту є поранені. ВИЙДІТЬ ВСІ ДО ЛЮДЕЙ, СТАНЬТЕ НА КОЛІНА І ПОКАЙТЕСЯ!!!!!! НЕ СУДИ, НЕ БУДЕШ СУДИМИЙ!
Відповісти
Підтримую, а ще не розумію тих ротозіїв, що стояли на площі і на це все витріщались
Відповісти
Шановний, поміркуйте над простим питанням: чому серед працівників правоохороних органів відсутні люди з вогнепальними пораненнями в голову-шию-серце, а більша частина загиблих у четвер майданівців має саме таку локалізацію поранень?
Не буду сперечатися, теж гадаю що у активістів була зброя (проте сумніваюся, що бойова ---- в основному (моя думка) яку при певній сноровці можно придбати), однак її було на порядок менше, ніж у правоохоронців. Якщо не помиляюся, луцький беркут казав, що поранення отримав протягом 5 хвилин, і поранення в основному нетяжкі (відносно).
Відповісти
Данильчук відчув владу у своїх руках... А належного досвіду і кваліфікації для формування відповідних департаментів не має, дуже страшно що це буде, коли до влади прийдуть некомпетентні люди
Відповісти
Грузія досягла ефекту якраз тому що вигнала з влади усіх компетентних людей, і набрала чесних...
Відповісти
Буде повний безпрєдєл!!!
Відповісти
До влади просто рвуться любою ціною некомпетентні люди про яких ми скоро багато взнаємо, але буде пізно...
Відповісти
компетентні вже були і що маємо?
Відповісти
Люстрація - очищення уряду, поліції, судів та інших найважливіших суспільних інститутів від людей, причетних до порушень прав людини.
Як правило, після революції переможна нова влада проводить люстрацію, щоб відхреститися від старої влади, яка сприймається людьми як злочинна і несправедлива. В умовах, що сьогодні склалися у нашій державі, процес люстрації єдиний можливий для встановлення нового, якісно кращого порядку. Цей процес повинен бути проведений на усіх рівнях – від державного до обласного.

«Зачистка» не могла оминути Волинську область. Слідом за численними відставками посипались розкриті схеми багаторічних махінацій місцевих можновладців. 21 лютого 2014 року рішенням Луцької районної ради було звільнено відповідно особистої заяви її Голову – регіонала Волошенюка Ігоря Васильовича. Крім того, було розкрито систему злочинних поборів та «кришувань», що довгий час ініціював екс-очільник району. Серед вчинених регіоналом протиправних діянь: бездіяльність перед рейдерським захопленням місцевих сільськогосподарських товариств (СГТзОВ «Україна»); потурання корупційним схемам для досягнення особистої вигоди при виконанні службових обов’язків; незаконне особисте збагачення через участь призначеної ним номінальної людини Кухарука В.О.в управлінні рейдерського товариства «Україна-Баїв».

Значущою є також участь в подібних схемах і роль екс-Голови Волинської облдержадміністрації Башкаленка Олександра Костянтиновича (Партія Регіонів). Покриваючи свавілля, що коїлось на теренах його області, регіонал мав і свою вигоду. Так, сприяння в протиправній політиці Волошенюка І.В. принесло Башкаленку О.К. «подяку» у розмірі 200 тисяч доларів, але можні з легкістю припустити, що таких вдячних колег він мав не мало. Завдяки своїй прибутковій посаді, Башкаленко О.К. мав коло впливу у різних галузях влади.

Після численних повідомлень у пресі та протестів населення з приводу рейдерського захоплення СГТзОВ «Україна» (останньої, але не єдиної гучної справи, що підтверджувала злочинну діяльність місцевих очільників), було також встановлено причетність до корупційних схем прокурора Волинської області Параки Андрія Андрійовича та начальника УМВС України у Волинській області генерал-майора міліції Олександра Терещука. Виконуючи вказівки Башкаленка О.К. та Волошенюка І.В., вони покривали злочини на території Волинської області, не виконували покладені на них законом обов’язки щодо своєчасного встановлення істинних обставин справ та сприяння найшвидшому їх розслідуванню. Таким чином, представники силових структур області були учасниками корупційних схем можновладців та мали в них установлену частку.

Сьогоднішній підхід до встановлення влади обіцяє нові чесні правила, відсутність старого злочинного режиму та якісні зміни у ведення державних справ. Та, враховуючи всі обіцянки, чому безкарність винних у злочинах державних службовців залишається незмінною, як і у попередній моделі?
Відповісти
я повністю з Вами згідна!чому їх просто звільняють з посад і не покарано ні одного чиновника це питання до люстраційного комітету!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
я не буду судити тих хлопців правого сектору та доводити, що й вони не без гріха, але те, що 90 відсотків падлюк при владі потрібно таки мітлою- незаперечний факт зробите у луцьку чистку кадрів перейдіть до володимирського району. Я вам парочку хвамілій назву тих дівчаток, які за партію та посаду не під одного лягали, ще й при тому бізнес за рахунок установи підлатовували. А державні коштики ой як з вищими хлопцями дерибанили. Їм усім було навіть пофігу аби їм ананаси росли, ресторани заказували та столи у мало не привласнених їдальнях за кошти немічних для запроданих дупутатів накривалися. Якби ви ще десь свої координати та телефони оприлюднили, мали б роботи на піроку.
Відповісти
Люблю самокритику!
Відповісти
Осьо зари поназначають нових очільників УМВС, СБУ, податкової і ін. та через місяць-два дадуть їм гегералів, яких в країні стільки, що можна новий дніпрогес збудувати. А це все оклади, персональні авто, пенсії, квартири 300 кубів квадратних і т.д.
Відповісти
Может есть смысл спросить у народа кому они доверяют, кого отобрать в комиссию? Или можно кандидатов на увольнение на народном виче определять?
Відповісти
Три дебіла які навіть напевно в армії не були і одна курка шо вони можуть рішити Куди ми йдм*?????
Відповісти
а голова облради тепершній теж харош - не лпатить тим хто йому ремонт робить...
Відповісти
моя сталінська трійка.а ще данильчук завтра на площі шибеницю поставить і будуть вішати всіх хто не кричить хайль паша
Відповісти
В армії вони точно не були. Виникає питання про наявність хоча освіти. Як на мене є доцільним питання про оприлюднення інформації на рахунок психічних розладів у «героїв»
Відповісти
Переглядайте хоча б іноді європейські канали, а не лише 1+1. Ваш правий сектор вже назвали екстремістами. Підтримуйте ідіотів та полудурків надалі. Та коли спалять ваше авто чи хату всеодно полізете до міліції.
Відповісти
На того бетмена данильчука вже море оперативної інформації. Покрив себе чужою славою, прикривається студентами зі зброєю. Навіть МВД брали приїжджі з Рівного. За місяць другий буде в сізо чи в сапалаївці.
Відповісти
З ТАКИМИ КОМЕНТАМИ КРАЇНУ МИ НЕ ЗМІНЕМО
Відповісти
Ніхто так і не відповів на питання,хто уповноважував здійснювати люстрацію цих людей? Який досвід і у якій сфері має Данильчук,Гузь? З мегафоном ходити та на коліна ставити-навряд чи допоможе у розбудові держави!
Відповісти
А ти не пиши тут під чужим ніком......., невже така обмежена фантазія???
Відповісти
Якщо в тебе на такому "рівні" критика,то будь ласка.
Відповісти
Ви хоч знаєте,що теке люстрація. Не користуйтесь цим терміном для всього підряд.
Відповісти
Не зовсім до кінця мені зрозуміла думка Осіпова. Тобто взагалі всіх, хто до державних грошей мав причетність позвільняти?
Всіх будівельників і бухгалтерів? Та вони тих грошей в житті не бачили. Чи Осіпов хоче кормити їх сім'ї? Чи своїх "братєльніків" має на ці посади?
Відповісти
Головний освітянин Волині Хомич (екс регіонал) піариться на Героях Майдану і збирає гроші з директорів шкіл області, нібито на потреби постраждалим! От скотина - на все піде щоб утриматись на посаді. Не здавайте люди (щоб ніхто їх не використав в цілях дачі ХАБАРА ЗА ЗАЛИШЕННЯ НА ПОСАДІ), краще підвозьте гроші особисто в ОДА правому сектору, або ж знайдіть реквізити постраждалих і пересилайте допомогу на їх рахунок!!!
Відповісти
Два роки працюю в Луцькій міській клінічній лікарні,за цей невеликий період часу,зтикнулася з такою кількістю корупції,несправедливості,принижень,впевнена вистачить на довго.Навчаючись в медичному,я ніколи недумала,що колись пожалію про вибір професії,адже це мрія мого дитинства,це те чим я жила всі шкільні роки!!!Але коли прийшов час влаштовуватись на роботу,я багато чого немогла зрозуміти,невже щоб займатися тим,чим ти дійсно хочеш,тим чим ти живеш,працювати в своїй державі,в своїй Україні,потрібно стільки заплатити!!!для чого,для того щоб в головних лікарів комунальних закладів будувалися нові будинки,відкривалися аптеки,в їхніх дітей з*являлися нові машини,і все це на наші гроші,на гроші які наші батьки,заробляють за кордоном,далеко від рідної Землі,від рідних !!!Чому старенькі люди за один день в лікарні,сходивши один раз в аптеку,залишають там свою пенсію,ніхто з лікарів незапитає,чи можуть вони дозволити собі купити той чи інший припарат,ціна якого сягає майже 150 грн,а на день потрібно два а той три рази отримувати цю інєкцію.А іншого виходу в них просто немає,хочеться жити,ростити внуків.Я постійно зустрічаюся з такими людьми,вони заради життя,заради надії готові на все,їм просто потрібно жити.І це все в той час ,коли в сусідній віп-палаті лежить депутат,мало того що він незробив нічого для свого міста,для людей які йому вірили,на його совісті смерть молодих хлопців,лікування для нього безплатне,питання невже він заслужив на це більше ніж ,ті старенькі люди,які пережили війну,які поховавши своїх дітей,заради нашого з вами майбутнього,світлого,і безхмарного неба над нашими головами,незаслуговують на безплатне лікування.Ви знаєте страшно і боляче усвідомлювати те що,це наша держава,докотилася до такого!В той час коли,ми прості медсестри,ледь зводим кінці з кінцями,головна медсестра лікарні,відпочиває в Єгипті,головний лікар купує ще одну машину,паралельно будуючи чергове так зване Межигір*я!!!Я чула що головний лікар Волинської обласної лікарні Сидор написав заяву на звільнення,незнаю чи це правда,але точно я знаю одне,те що я написала тут,це лише крапля в морі того,що насправді робиться в стінах цього закладу!і я вірю що настане той час коли дійсно медицина буде для людей,заради людей і від людей!
Відповісти
Я ПРАЦЮЮ В МЕДИЦИНІ ТАК САМО ЯК ВИ і теж не можу змиритися з несправедливістю яка коїться в медицині ці кляті дистрибютери які приносять відкати лікарям за виписані препарати які коштують дуже дорого потрібно нам всім простим людям боротися з цим бєзпрєдєлом!!!!!!взяти і з кріслом винести з кабінету головного лікаря який займається корупцією і хабарництвом не потрібно боятися люди ми повинні навести порядок!!!!!!!!!!
Відповісти
їх потрібно відстрілювати тих дармоїдів ця падаль буде ще довго жевріти!від прочитаного аж моторошно,як ці керівники можуть далі працювати?
Відповісти
10 березня у нашій сім'ї сталась біда, померла бабуся. Це все трапилось непередбачливо, неочікувано...ще ввечеряли разом, розмовляли, сміялися, планували як будемо святкувати пасху. І за один день все перекреслилось, але на все божа воля. І от на слідуючий день, вранці, ми вже були в морзі 2 міської лікарні. Це був ШОК!!!!!Коли ми прийшли і запитали де ми можемо отримати довідку про смерть, то зразу почався ажіотаж, "нас зміряли з ніг до голови" і сказали що цим займається головний лікар. Коли нас провели до нього у кабінет, то він нас запитав що вам потрібно? Зрозумійте мене правильно, я була в такому закладі перший раз в житті, і в цей день дуже хотілось підримки і співчуття, але марно.. ми сказали що нам потрібна довідка, і головний лікар почав перелічувати послуги які нам можуть запропонувати. Але коли ми постаралися пояснити що ні розтин тіла, ні бальзамування нам не потрібно, бо бабусі вже 85 років, то нам відповів що в них так не робиться. На запитання а як робиться, він попередньо переговоривши з медсестрою, підвів її до нас. І тут почалося переконування що нам обовязково треба бальзамування, бо в мерця дуже великий живіт. Коли ми почали настоювати щоб нам показали цей живіт, бо ми точно знали що це неправда, то через декілька хвилин нам сказали що перепутали. Дальше нам санітарка запропонувала купити в них труну, але ми теж відмовились. От за те що нам нічого не потрібно ми довідку чекали 2 ГОДИНИ, хоча після нас прийшли родичі іншого покійного, і їх теж завели в кабінет до головного і вони звідти вийшли через 20 хвилин з довідкою. Поясніть будь-ласка, це як? Зрозумійте не справа в грошах, але коли тебе в морзі починають пресувати, це дуже боляче........
P.S. В такому закладі не повинні працювати такі цинічні люди
Відповісти
от вам приклад роботи головного лікаря і всієї його братії!негайно їх позбавити роботи щоб другим не повадно було!де люстраційний комітет?чому не приймають міри до таких паразитів?взялися змінювати щось то змінюйте!
Відповісти
потрібно в таких випадках включати диктофон або записати на відео телефоном і в відповідні органи звертатись будемо наводити порядок своїми силами люди добрі приєднуйтесь до боротьби проти свавілля медиків і ми переможемо!заставимо їх бути людьми а якщо не хочуть то нехай ідуть на геть з медицини!
Відповісти
Останні новини
Люстрація по-волинськи: спроба перша
25 лютий, 2014, 13:56