Ошукані вкладники сподіваються, що «Західінкомбанк» визнають банкрутом

Ошукані вкладники сподіваються, що «Західінкомбанк» визнають банкрутом
Зі зміною влади в Україні «Західінкомбанк» однозначно оголосять банкрутом, а люди отримуватимуть свої гроші з фонду гарантування вкладів фізичних осіб, – переконана співголова ініціативної групи ошуканих вкладників ПАТ «Західінкомбанк» Любов Лещук.

У коментарі ВолиньPost’у жінка розповіла, що після повалення режиму Януковича і втечі його соратників, серед яких і фактичний власник «Західінкомбанку» Юрій Іванющенко, вкладники не бояться, що банківська установа не поверне їм гроші.

Любов Лещук розповіла, що ініціативна група вкладників ще в січні відправила листи волинським нардепам, головам трьох депутатських комісій і головам фракцій, аби ті допомогли із поверненням коштів «Західінкомбанком» людям.

«Ми отримали вже декілька відповідей, в яких ідеться, що нашого листа направили в Генпрокуратуру України для реагування. Прокуратура перенаправляє в «Західінкомбанк». Друга відповідь приходить: «Ваш лист направлений в Нацбанк». А звідти знову відправляють у «Західінкомбанк». Тільки одну відповідь отримали на запит голови комітету по корупції і економічних злочинах, якого відправили в Генпрокуратуру, а звідти – в прокуратуру Волині», – повідомила жінка.

Тепер же жінка сподівається на «руку правосуддя». На думку Любові Лещук, наразі в Україні призначили «дуже доброго Генпрокурора», який допоможе із вирішенням проблеми. Зокрема, притягне до відповідальності працівників головного і регіонального управлінь Національного банку України, прокуратури, які покривали «Західінкомбанк» і нічого не робили, аби допомогти людям, які не могли отримати гроші у банківській установі.

«Західінкомбанк» однозначно буде оголошено банкрутом і люди будуть отримувати гроші з фонду гарантування вкладів фізичних осіб. А все інше щодо злочинів, які вчинили посадові особи: працівники регіонального і головного управлінь Національного банку України, прокуратури, оскільки стільки час не розглядали, то я думаю, це повинна буде розглядати відповідна група і давати їм оцінку. Ми не будемо терпіти, не будемо мовчати, ми будемо звичайно стукати, щоб люди отримали за заслугами. Але я думаю, що цей поштовх, ця біда, що сталася, що загинули такі хороші хлопці, кращі сини і дочки України, для того, щоб стала влада народна і щоб вирішувалися питання так, як належить», – висловилася Любов Лещук.

Варто зазначити, що розмір гарантованої суми відшкодування за вкладами, включаючи відсотки з фонду гарантування вкладів фізичним особам, становить 200 тисяч гривень. Решту грошей, зі слів Лещук, ошукані вкладники сподіваються отримати за рахунок продажу майна банку і активів, які залишилися в установі після банкрутства.

Нагадаємо, згідно з результатами журналістського розслідування, нові власники, які «зайшли» в капітал «Західінкомбанку» у 2009 році, відразу ж вивели отримані кошти через кредити своїм ж компаніям.

Ключовим у схемі отримання активів банку стало призначення тимчасового адміністратора, яким стала Ганна Ярошенко. Прикметно, що після зміни власника «Західінкомбанку» вона стала заступником голови правління банку.

Сама ж схема полягала у зменшенні вартості акцій банку. Внаслідок цього статутний капітал «Західінкомбанку» було зменшено із 133 мільйонів до одного.

Наступний крок – емісія акцій, щоб привести статутний капітал банку до норм, встановлених регулятором. Колишньому власнику Василеві Гаврилишину надавалося переважне право на купівлю акцій.

Але оскільки в цей час він перебував під арештом в банк «зайшов» новий інвестор – ВАТ «Недиверсифікований закритий венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інноваційні стратегії», який пов’язують із Юрієм Іванющенком, більш відомий як Юра Єнакієвський.

Як припускає автор статті, основною метою заходження «єнакієвських» в «Західнікомбанк» було отримання 300 мільйонів гривень рефінансування від Нацбанку. Проте рефінансування ніхто не дав, тому банкіри взялися за боржників банку.

«Постає питання: що робити із «Західінкомбанком» далі? Видавати комерційні кредити? Для цього в Іванющенка є «ТК Кредит». Займатися альтруїзмом, роздаючи вкладникам їх депозити? Це взагалі з області фантастики…» - йдеться у матеріалі.

Детальніше читайте у статті «Скандальний луцький банк і його таємні кредити».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Люба, тисни. Може якраз віддадуть гроші!!!!!
Відповісти
Любі може і віддадуть!!!
Відповісти
Де той Правий Сектор?! Ось де колиска корупції!!!! Паша, шо слабо качнути?! )
Відповісти
Мати дуже хвора потрібні кошти надія на цей банк,що робити ,куди йти.(
Відповісти
Треба писати коллективного листа від всіх вкладників до нової влади, НБУ, генеральної прокуратури
Відповісти
Чому зволікає "Правий сектор"???
Відповісти
Повині за беспредел відповісти не тільки керівники Західінкомбанку але і прокуратура і чиновники НБУ ВОлині. Всіх іх на біржу, щоб були безробітними...
Відповісти
Останні новини
Ошукані вкладники сподіваються, що «Західінкомбанк» визнають банкрутом
28 лютий, 2014, 11:26