«Ресора» - мінус. «Чебуречна» - плюс. Смачного Луцька!

«Ресора» - мінус. «Чебуречна» - плюс. Смачного Луцька!
У далекому 2006-му у Варшаві ми з друзями якось завітали в один із популярних пивних ресторанів. Виявилося, там саме проходив тиждень української кухні.

Прочитав тематичне меню ...і якось не по собі стало перед друзями – вірменином, грузинкою і білорусом. В українському меню пропонували вареники, пельмені і чебуреки.

Друзі взяли мене на сміх. Та я, уявляєте, зумів відстояти право бути в українському меню не тільки вареників (так схожих на традиційну польську страву «пирогі рускі»), а й чебуреків. Бо чебуреки – страва за суттю і походженням кримська: і кримсько-татарська, і кримсько-грецька. А значить наша, великої України. (Чесно, я б і пельмені відбив, але дипломатія – вона і в Польщі дипломатія).

* * *

А тепер – про наше луцьке сьогодення. У нашому місті є заклади громадського харчування, які здавна славились чебуреками і спеціалізуються на них. Так би мовити, модні зараз в ресторанному бізнесі «монозаклади».

Але ми сьогодні не про них. А про місце, яке ще донедавна звалося «Ресорою». І було ще тим «генделиком».
Рекламні стійки перейменованого закладу сиротливо припадають пилом в кутку двору
Рекламні стійки перейменованого закладу сиротливо припадають пилом в кутку двору

Але власники все ж врахували вимоги прогресу: відмовилися від ресорної підвіски і переназвали заклад у «Чебуречна плюс». Не раз, проїжджаючи повз нього, не міг не звернути увагу на цікавий екстер’єр: дерев’яні елементи, великі вітринні вікна, яскрава вивіска в стилі придорожнього фастфуду.

Як не завітати?

* * *

Їдемо на Рівненську, 25 (біля АТП, навпроти заводу «Богдан», перед мостом). Не геть зручно паркуватися, але, як кажуть, місце «набите».

Вхід ‒ зліва. Прозора прибудова. Прямо – в кафе, ліворуч – туалет, праворуч – «місце для куріння». «Цивільно»!

Заходимо. Будень, обідня пора. Людно. Квадратне приміщення. Зліва ‒ стійка бару, поряд, у куточку – віконце на кухню.

Вісім столиків, десь на 32 посадкових місця. Уздовж внутрішньої стіни більш зручні столи. Чотири столики посеред зали – малуваті навіть на чотирьох осіб.
Фото зроблене в інший час, аніж той, що описаний у тексті
Фото зроблене в інший час, аніж той, що описаний у тексті

Інтер’єр, на перший погляд, вражає. На стінах ‒ репродукції живописців XVI-XVIII ст. у кітчево-гастрономічній обробці. На картинах ‒ герої сюжетів від нідерландських бюргерів до монахів-домініканців їдять чебуреки. Цікаво. І несподівано.

Все в дереві: дерев’яні столи, стільці, стійка. Такий собі мікс скандинавського стилю і стилю кантрі. Таким могло би бути кафе на трасі десь у канадській заможній глибинці, де працюють чесні лісоруби і немає «грінпісівців».

* * *

До нас підходить білява офіціантка середнього віку. Це налаштовує на довіру: дівчатка, які вчора закінчили школу (типові офіціантки для більшості закладів Луцька) – не зовсім ті, хто зможе авторитетно порадити і подати горілку й закуску дядькам в літах.

Пропонують меню. Різнокольоровий аркуш великого (А3) формату, пропозиція страв і напоїв спонукає до вибору. Фотки якісні і апетитні. Меню складається з двох частин: «Фірмові страви» і «Бар».

Декілька слів про зміст меню. Звичайно, все починається з розділу «Чебуреки» ‒ з м’ясом (я запитав: «А яке м’ясо?». На мене подивились, як на інопланетянина: «Свинина, що ж іще!?») – 12,20 грн.

Є чебуреки з м’ясом та твердим сиром, з твердим сиром, з м’ясом і грибами, з капустою і грибами, з грибами, з сиром домашнім та зеленню... І найдешевші: з яблуком та корицею – 10,26 грн. Аж 8 видів. Багатенько.

Далі в меню «салати» ‒ 7 пропозицій, від 4,51 до 16,06 грн., «закуски» ‒ 7 пропозицій від 3,55 до 15,85 грн. Тут нічого оригінального, але і нічого зайвого. Бо, наприклад, до салатів з ананасом та куркою чи ківі та оселедцем я б поставився з пересторогою: не думаю, що їх часто замовляють, а, отже, продукти можуть бути не свіжі. Але в «Чебуречній плюс» це, мабуть, врахували.

Перші страви – 4 пропозиції від 1,69 (?) до 9,94 грн. Все, що треба, є: і борщ, і бульйон. Доведеться пробувати. «Другі страви» ‒ 5 пропозицій від 16,9 грн. (стейк з курки гриль) до 30,50 грн. (стейк з сьомги гриль).

Гарнір – по-нашому, по-поліськи: лише картопля (хіба бувають інші гарніри?). Пюре – 7,77 грн., і картопля фрі – 8,94 грн.

Далі ‒ соуси, хліб, гарячі напої (кава «еспрессо» ‒ 8 грн.). Розділ «До кави та чаю» ‒ пончики трьох видів – від 4,83 до 5,11 грн., шоколад і т.д.

Пропозиція з бару – є все, що треба і що знадобиться: пиво пляшкове і розливне (від 8,00 до 14,00 грн. за 0,5 л), горілка (від 6,5 до 10,00 грн. за 50 мл), вермути, лікери, настоянки, коньяки, вина. Трохи екзотики – текіла, джин, віскі. Води, соки. Трохи снеків до пива, фрукти.



* * *

Робимо замовлення. Беремо бульйон за 1,69 грн. (цікаво, який він за такі грошища?), борщ, хінкалі, чебуреки з м’ясом, з капустою і грибами, з сиром домашнім та зеленню, картоплю фрі.

Поки готують, оглядаюсь і обходжу приміщення. Зайнято 2/3 столиків. Відвідувачі різні. Видно, що більшість приїхали сюди спеціально. Навіть є немолода романтична пара, яка щось святкує з шампанським.

Приміщення, барна стійка, рекламне табло над стійкою, ‒ все нове, сучасне. В куточку є вішак і полиця для головних уборів. Отак! А в деяких набагато претензійніших закладах про це не дбають.

Виходжу в туалет. Тут теж на рівні. Чисто... Зізнаюся, не так уявляв цей заклад.

Але все ж знайшов ляп: хлопці, які курили в спеціально відведеному приміщенні, відкрили двері і весь дим йшов у коридор. Хоча тут все ж винні більше курці, ніж заклад.

* * *

Вертаюсь за стіл – вже принесли перше і хінкалі.

Борщ зі шматками картоплі розміру шкільної крейди та кольору мантії французького абата видавав своє ерзац-походження. Знаєте, є такі «заправки для борщу», в магазинах продаються? От без них тут, по-моєму, не обійшлося...


А от бульйон за 1,69 грн. був в міру наваристий і до того ж не перенасичений спеціями. Такий колись подавали на сільських весіллях (до появи у магазинах курячих кубиків).

Офіціант Оксана, певно, зглянувшись над моєю скривленою мармизою, схиленою над борщем, запропонувала слойку з куркою. Взяли 3 штуки. От це дійсно виявився смаколик, який може компенсувати недоліки будь-якої юшки.

Хінкалі були на вигляд підозрілими. Або затовсте тісто, або защедро з фаршем (і те, й інше свідчить про дилетантство кухаря).

Підозри підтвердились: тіста було забагато. Щоб поласувати м’ясцем, треба ще постаратись до нього добратись. Одним словом, страва видавала українську душу її творця.

Та у народів Кавказу кулінарна логіка інша. Тісто має бути тонким, а фаршу достатньо. Адже у них, на відміну від нас, м’яса вдосталь, а борошно – дефіцит.

Порада господарям «Чебуречної»: замініть у меню хінкалі на вареники. Так буде краще і смачніше.

* * *

Принесли чебуреки: золотисті пиріжки у формі півмісяця (однозначно форма пов’язана з Магометом). Куштуємо, поки тепленькі.

Хоча чебуреки і треба їсти руками, беремо виделки і ножі. Акуратно розтинаємо висмажене тістове тільце, щоб сік вилився, але не весь. Смакуємо. Свинячий фарш свіжий, в міру солоний, спецій достатньо, цибулі теж. Тісто не пересмажене.

Куштуємо решту чебуреків. Чебурек з капустою та грибами ледь дожував, чесно. Солодке капустяне місиво, яке чомусь стало начинкою в смаженому тісті.

А от чебурек з домашнім сиром – цікаво, смачно. Сир не пересолений. Хороша альтернатива чебуреку з м’ясом.

Принесли картоплю фрі. До слова, замовляли ми її якось «на автоматі» (може, тому, що заклад нагадує фаст-фуд?)

Картопля фрі виявилася рідною сестрою шматків (брусків) картоплі з борщу. На смак нагадувала мої домашні вправляння в смаженні картоплі. Цей варіант я називаю «сироватенько».

* * *

На десерт вирішили поласувати пончиками та чаєм. Взяли 3 види пончиків і чорний чай.

Пончики з’явились підозріло швидко. Були ще теплі, але в наш час прогресу температура – не критерій. Куштуємо: так і є, несвіжі. Приготовані раніше, а для нас повторно підігріті.

«Спалило» недобросовісних кулінарів гливке тісто (про таке кажуть: «можна коників ліпити»), яке скоро холоне. Такі пончики готують тільки тещі колишніх дружин.

Але ми ситі, а ситі люди не правуються. Просимо рахунок:

борщ український – 8,20 грн.;
бульйон – 1,69 * 2 = 3,38 грн.;
картопля фрі – 8,94 грн.;
чебурек з м’ясом – 12,20 грн.;
чебурек з капустою і грибами – 11,04 грн.;
чебурек з сиром домашнім та зеленню – 10,97 грн.;
слойка з куркою – 3 * 6,73 = 20,19 грн.;
хліб – 6 * 0,30 = 1,80 грн.;
пончики з яблуком – 4,95 грн.;
пончики з маком – 4,83 грн.;
пончики зі згущеним молоком – 5,11 грн.;
чай – 12,00 * 3 = 36,00 грн.;
мед – 3,00 * 3 = 9,00 грн.;
цукерка – 3 * 1,00 = 3,00 грн.
ВСЬОГО: 139,61 ГРН.

До речі, мед і цукерки, включені нам у рахунок, ми не замовляли. Це подають як додаток, але це все ж таки не замовлена послуга. (Розраховано на неуважного клієнта.)

В цілому ціни доступні і відповідають якості. А от дизайн і сервіс перевищує рівень фастфуду. Тому, думаю, у закладу є два шляхи розвитку: 1) або затерти стіни, знизити рівень чистоти в санвузлі, набрати дівчат без досвіду роботи, або 2) підтягнути рівень кухні, викинути з меню деякі страви і тримати марку «+».

Петро ВЕРЗУН

Інформація від партнера рубрики*

Партнер рубрики «Смачного Луцька» - пиво «Верховина».
«Верховина» - пиво, що вариться за чеською технологією OSTERBRAU із джерельної води Карпатських гір, баварського солоду та справжнього жатецького хмелю.
«Верховину» виготовляють на пивоварні, заснованій у 1998 році в самому серці Карпатських гір - селищі Верховина Івано-Франківської області.
«Верховина» - живе, світле нефільтроване пиво з терміном придатності 5 діб. Масова частка сухих речовин у початковому суслі 12%, об’ємна частка спирту не менше 4,2 об.
Контактні телефони: 050 378 60 92, 096 184 44 88

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 34
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я без бухла туди ни пiду.
Це iздiвалтельство якесь
Відповісти
Поверніть людям Ресору!
Відповісти
Та як вони посміли Ресору на якусь чебуречну перетворити?!
Більш туди ні ногою.
Відповісти
Як завжди-цікаво читати і захотілося відвідати заклад.Респект автору!
Відповісти
Та що ви люди нормальний заклад смачні страви ,приємний інтерьер короче було краще ніж було
Відповісти
Петре! Піст! Скромніше б якось!
Відповісти
А до чого реклама верховини?
Відповісти
Ресора була нормальна, треба було просто зробити ремонт і лишити все як було, а то постійні клієнти не мають бажання туди ходити, вже чув від багатьох.Так що подумайте. І для чого через місяць було піднімати ціни на чебуреки, обурені в с і !
Чекаємо ваших дій!
Відповісти
Один раз був і одразу шок!!!Замовив два чебурека,двійну фрі і їхній соус.Попросив собою.Чекав 45 хв.Клянуся.Чебуреки гаавно,фрі-там не фрі і мало,а соус супер.Персонал ніякий.
Відповісти
Добрий вечір. Звертаємось до власників "Чебуречної+". Вирішили завітати на вечерю до вашого закладу 05.03.14. Замовлення зробили майже на 500 грн.. Але: відношення чорнявої офіціантки було хамським, замовлений пончик - дубовим. До того ж офіціантка намагалась навчити як правильно смажити пончики. Якщо ваші кухарі не знають, що дріжджове тісто можна замісити , зберігати під плівкою і смажити пончики при потребі по замовленню, то виключіть цей виріб із меню і НЕ ОСОРОМЛЮЙТЕСЬ. А ми вирішили - більш до вас не завітаєм і друзям не порекомендуєм. Дякуєм за зіпсований вечір.
Відповісти
Добрий вечір. Звертаємось до власників "Чебуречної+". Вирішили завітати на вечерю до вашого закладу 05.03.14. Замовлення зробили майже на 500 грн.. Але: відношення чорнявої офіціантки було хамським, замовлений пончик - дубовим. До того ж офіціантка намагалась навчити як правильно смажити пончики. Якщо ваші кухарі не знають, що дріжджове тісто можна замісити , зберігати під плівкою і смажити пончики при потребі по замовленню, то виключіть цей виріб із меню і НЕ ОСОРОМЛЮЙТЕСЬ. А ми вирішили - більш до вас не завітаєм і друзям не порекомендуєм. Дякуєм за зіпсований вечір.
Відповісти
супер, захотілось сходити.
Відповісти
Власники "ЧебуречноЇ", візьміть нормального бармена і тоді люди будуть заходити, тому що одна зміна хороша, а друга, коли бармен чорнява (здається чув Наташа), то ніхто не хоче заходити, офіціантка також не приємна, хамка. Це вже "ходить" по місту від кількох людей чув. Так що думайте.
Відповісти
Власники "ЧебуречноЇ", візьміть нормального бармена і тоді люди будуть заходити, тому що одна зміна хороша, а друга, коли бармен чорнява (здається чув Наташа), то ніхто не хоче заходити, офіціантка також не приємна, хамка. Це вже "ходить" по місту від кількох людей чув. Так що думайте.
Відповісти
даний заклад став ще одним підтвердженням що найкращий сервіс та якість страв найкраща протягом місяця після відкриття.Перший раз заїхали на обід і приємно здивувались чебурек з мясом 8гривень салат з капусти 3грн все було норм.наступного разу через два тижні чебурек 13грн.плюс хотіли надурити на 10 грн.так що рахуйте
Відповісти
Нещодавно зайшли з компанією посидіти в цей заклад. Велике дякую за оперативність, приємне обслуговування та смачні чебуреки. Особливо сподобалися з капустою і грибами та й інші дуже смачні. Ще раз висловлюю вдячність адміністрації закладу!)
Відповісти
Сьогодні був у цьому закладі. Дуже сподобалося і смачно. Головне дешево. Приємна офіціантка яка нам не хамила, а з усмішкою зверталась до нас(тому й отримала чайові). Замовив чебурек з м'ясом, салат з курки і грибами(один недолік: гриби треба було підсмажити, а не подавати сирими) і пончик. Претензій ніяких не маю. Щодо Ресори - вона мені ніколи не подобалась, адже це був заклад тільки для алкоголіків. Які постійні клієнти?? Я про них не чув. Хіба, що постійні п'яниці. Приємний інтер'єр.
Відповісти
Ми з пирожиком постiфон там чарку пили. Тепер вiн тiльки в Розу
Відповісти
Я згідний з Віктором зараз зміна хороша і офіціантка приємна, я теж був з друзями 15.03.2014, а з вівторка буде інша зміна, яку негайно треба замінити, щоб невідганяти клієнтів.
Відповісти
Зайшов і я , щоб побачити як там обстановка і попробувати вже нарешті чебуреки, тому що в Ресору заходив часто, кажу зразу не смачно /тісто тверде, "важке"/ я дуже розуміюсь, тому що сам вмію готувати, моя мама готує смачно, де ви набрали таких поварів. Не рекомендую.
Відповісти
сьогодні знову були в чебуречній. Чебуреки з домашнім сиром із яблучками просто неперевешені. Дякую за смачні чебуреки і якісне обслуговування.
Відповісти
Чебуреки-бомба!Їли різні, зі всіма начинками. Мені і компанії сподабалися, прийдемо ще не раз і не два)Обслуговування- нормальне, ніхто не хамив, дівчата все розказали і підсказали, коли виникали питання)
Відповісти
"Чебуречна" підберіть нормальний персонал і тоді все буде добре. Поварів зараз знайти можна, щоб смачно готували і тоді підуть люди! Більше не зайду вже просто жах!
Відповісти
нЕ ЗНАЮ ХТО І ЯК ТАМ ЗАРАЗ ГОТУЄ АЛЕ ЗА ТАКУ ЗАРПЛАТУ ЯК ТАМ ЧУЛА ПЛАТЯТЬ І МІНЯЮТЬ ПЕРСОНАЛ ЯК ШКАРПЕТКИ ПРАЦЮВАЛИ Б ВИ НОРМАЛЬНО?
Відповісти
Був у вашому закладі неодноразово, замовив борщ жахливо кислий, чебуреки з мясом, таке відчуття що одне тісто а мясо десь пробігало. Незнаю як можна шаткувати так грубо капусту, але певно це робив не повар а техпрацівниця.Це все певно звязано з обставинами в Україні, чи що? Тоді треба робити висновки запросити своїх друзів майданівців саме в той час коли буде така жахлива кухня , бо певно власники вже не зважають на те, як краще було б клієнту, а просто гребуть гроші.
Відповісти
заберіть бармена який працює зараз(30.03)ЦЕ НЕ БАРМЕН ЦЕ ШО НЕБУТЬ, вона псує ваш інтерєр. Не згідні з коментарями попередніми бармен чонява завжди привітна і з посмішкою на обличчі зустрічає гостей приємно при такій зустрічі, дивлячись на цю чарівну посмішку відпочивати у вас.
Відповісти
Я не згідний із "відвідувачем", бармен, яка була (30.03) вже працює в цьому закладі давно, для неї тут все "своє" і кожен кліент теж "свій", а (Наташа)просто жах, терміново забрати, щоб навчилась як треба з людьми обходитись. Поварів замінити срочно!!!
Відповісти
згідний з Юрієм, заходячи до закладу бармена можна не замітити вона займається своіми справами, ніякоі посмішки від неі не помічав, офіціантка взагалі промовчу:( не жінка, а мужик в перуці), з хамовитою поведінкою,а бармен що працював 30.03 має підхід до людей,таких би побільше!!!!!!!Шкодую, що раніше не побачив місце для коментарів а тільки сьогодні.
Відповісти
Була на цьому тижні у "Чебуречній +" і була не приємно вражена якістю їжі і обслуговуванням.Замовивши чебурек з м*ясом я його там не побачила, тісто було занадто твердим. Офіціантка Люда була не в гуморі і не привітно зустрічала і обслуговувала клієнтів, також бармен займався своїми справами і не звертав свою увагу на клієнтів. І коли ми з чоловіком покидали заклад ні від офіціанта і ні від бармена не почули ніяких слів ніби вони більше не бажають нас бачити в їхньому закладі!!!!!!!!!! і це також обурило! я надіюсь будуть зроблені висновки.
Відповісти
Я в Ресорі бував дуже часто із своєю компанією, ми вже чоловіки в літах, але нас там завжди гарно приймали і нормально обслуговували. Зараз не хочеться туди навіть заходити. Дуже все дорого, ціни піднімають з кожним днем. Я бачив ще дяких постійних клієнтів і навіть прекрасних жінок, які там часто бували,теж розмовляв з ними, то казали, що теж не бувають там - висновок- ніхто нехоче туди ходити. А те що писав в коментарі Віктор рі 15.03.14, то він взагалі не правий "постійні п"яниці" це не про нас, і не про тих гарних дівчат - може туди і заходять п"яниці із автобусного парку, але там не сидять, не віддихають, сто грам випив, пивом запив і пішов. ПОРАДА власникам - зробіть літній майданчик, поставте "живу музику" і тоді побачите результат. Там , як би була музика були б люди завжди, тому що в тому районі нема таких барів з музикою.
Відповісти
Підтримую постійного клієнта, я знаю невеличкі барки з музикою на старому базарі, на варшавському теж є, і як там завжди багато людей. А ці барки зовсім не "круті" дуже похожі на бившу Ресору.Так що власники думайте і швидше вирішуйте.
Відповісти
Де літній майданчик
Відповісти
Вчора 19.05.2014 знову зайшли в "Чебуречну" - перед тим були в п"ятницю, шановні власники, скажіть де ви взяли таких барменшу та офіціантку- це що, прикол чи парнографія))) Гтани їх в шию, і не позорте бар,заберіть тих алкашок. А інша зміна,це просто - молодці дівчата - так тримати.
Відповісти
Будь-ласка, шановні власники, поміняйте будь-ласка бармена /така чорнява, не та ,що в окулярах/ і офіціантку чув, що Люда. Не позорте свій бар, чи Вам прийти розказати все про них, як вони себе ведуть.
Відповісти
Останні новини
«Ресора» - мінус. «Чебуречна» - плюс. Смачного Луцька!
04 березень, 2014, 13:00