У Волиньраді «перекроїли» запланований бюджет

У Волиньраді «перекроїли» запланований бюджет
У бюджетній комісії Волиньради вирішили зробити бюджет більш економним, скоротивши видатки на будівництво, ремонт і реконструкцію деяких об’єктів.

Про це стало відомо під час засідання постійної депутатської комісії з питань бюджету і фінансів Волинської облради у п’ятницю, 28 лютого.

Як розповів директор департаменту фінансів Волинської ОДА Ігор Никитюк цього року доходи і видатки бюджету області передбачаються на рівні 6,4 мільярда гривень, що на 1 мільярд більше за розрахункові показники Мінфіну.

«ВІДМІНУСУВАЛИ»

За словами Никитюка, «зекономити» хочуть, забравши кошти з будівництва, ремонту і реконструкції деяких об’єктів. Так, не виділять 30 тисяч гривень на реконструкцію елементів благоустрою обласної дитячої лікарні, ще 12,28 тисячі і майже 212,6 не дадуть на ремонтно-реставраційні роботи земляних валів замку у Володимирі-Волинському.

Ще передумали виділяти 484 тисячі гривень на капітальний ремонт рампи приймального відділення дитячої обласної лікарні, 200 тисяч на будівництво спального корпусу у таборі «Сонячний» у селі Гаразджа, 300 тисяч на капітальний ремонт частини приміщення ДНЗ №7 у Володимирі-Волинському. Окрім того, не виділятимуть 701 тисячу на встановлення другого нового ліфта в облраді. Заберуть і 125 тисяч, які мали спрямувати на здійснення заходів захисту прав споживачів.

«І на цю суму пропонуються деякі суми поділити», – зазначив Ігор Никитюк.

ГРОШІ ПЕРЕКИНУЛИ НА ЗАРПЛАТИ І КОСТЮМИ

Так, 157,514 тисячі гривень запропонували спрямувати на зарплату працівникам облради і виплати за невикористану відпустку. Ще 645 тисяч виділять для підвищення посадових окладів в чотирьох закладах культури колективам, які мають статус академічних.

Ще 60 тисяч Никитюк запропонував виділити на придбання сценічних костюмів народному ансамблю пісні і танцю «Колос». «З вашого дозволу підпишу», – додав він.

Голова бюджетної комісії Анатолій Грицюк запропонував виділити ще 80 тисяч Федерації важкої атлетики.

«Не знаю. Я не люблю так от… Можна вивчити і виділити пізніше», – відреагував на пропозицію Никитюк.

Так, у резервному фонді після перерозподілу коштів залишилося 1,2 мільйона гривень.

ОСВІТЯНАМ І МЕДИКАМ

За словами Ігоря Никитюка, цього року в бюджеті області передбачається державна субвенція обсягом 4,4 мільйона гривень на надбавки працівникам первинної ланки медицини. На додаткові виплати медичним працівникам системи екстреної меддопомоги хочуть дати 9 мільйонів гривень.

Окрім того, Никитюк додав, що на дитячі спортивні майданчики у школах і дитсадочках запланували 16,3 мільйона гривень. Ще 17,8 мільйона гривень планують виділити як субвенцію для забезпечення сніданками учнів 5-11 класів.

На програми, пов’язані із розвитком медицини в області, хочуть дати 4,6 мільйона гривень для закладів охорони здоров’я, 7,4 мільйона для придбання медикаментів в автомобілі швидкої медичної допомоги, 3,9 мільйона гривень для забезпечення відшкодування за лікарські засоби хворим на гіпертонію, 2,5 мільйона гривень для проекту, який подаватимуть на всеукраїнський конкурс проектів.

До того ж, передбачаються кошти на лікування хворих методом гемодіалізу, на квартири медикам на умовах співфінансування і на програму «Волинькард».

ГРОШІ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК

На програми соціально-економічного розвитку Волині передбачили субвенцію обсягом 130 мільйонів гривень, 10 з яких – з обласного бюджету.

Зі спеціального фонду бюджету запланували виділити 86,7 мільйона гривень на ремонт і утримання комунальних доріг, 38,4 млн з них – з обласного бюджету.

Для виплати фінансової компенсації за ризик населенню, яке проживає в зоні спостереження, планують 183,8 мільйона гривень. Загалом ці гроші дають Маневицькому району і частину спрямовують в обласний бюджет. Але, зі слів Никитюка, ці кошти ще не розподілялися в державному бюджеті.

Районам та містам хочуть спрямувати субвенцію обсягом 94,3 мільйона гривень, 71 з яких – видатки на соціальну сферу.

На здійснення капітальних видатків в обласному бюджеті передбачили 38,8 мільйона гривень, що на 4,4 мільйона більше, ніж торік. На регіональні програми хочуть виділити 49,7 мільйона гривень, 14 з яких – на розвиток АПК, 4,8 – на сферу культури, 4,1 – на галузь фізкультури і спорту.

На погашення різниці в тарифах на енергоносії для міст і районів Волині з державного бюджету мали отримати 2,9 мільярда гривень.

Утім, на думку Ігоря Никитюка, через зміни у державному бюджеті є велика ймовірність того, що обсяги капітальних державних видатків і фінансування на різницю в тарифах будуть переглядатися.

БЮДЖЕТ «ПЕРЕРОБЛЯТИМУТЬ» ЗНОВУ

Загалом же, зі слів головного фінансиста області, на Волині наразі спостерігається виконання дохідної частини обласного бюджету на рівні минулого року. «Не дивлячись, що піднялася мінімальна зарплата (надходження з податку на доходи фізичних осіб мали би збільшитися, - ред.). Також спав рівень сплати податків бізнесовими структурами», – додав він.

Врешті, члени бюджетної комісії погодили, що наразі бюджет затвердять зі змінами і доповненнями, які обговорили, та не чіпатимуть частину капітальних державних видатків. Після перегляду державного бюджету, що має відбутися приблизно через місяць, організують ще одну бюджетну комісію і сесію, аби вирішити, як розподілити ці капітальні видатки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.