Сутички в Харкові: хронологія подій. ВІДЕО

Сутички в Харкові: хронологія подій. ВІДЕО
У Харкові за один день революціонери здобули перемогу і зазнали поразки.

Останні кілька днів у місті точиться особливо запекле протистояння між прихильниками євроінтеграції України, бійцями "Правого сектору" з одного боку та "антимайданівцями" й проросійськими елементами з іншого, - пише Gazeta.ua.

Ледь не щодня терези у місті схиляються то на користь перших, то на бік других.

Зокрема, 28 лютого до харківського Майдану прибуло підкріплення у вигляді частини київської сотні Соціал-національної асамблеї (СНА) та "Патріота України", що входять до складу "Правого сектору".

Хлопці привезли із собою трофейні щити, кийки, шоломи, іншу захисну амуніцію.

У приміщенні Харківської облдержадміністрації панувала революційна атмосфера, яка нагадувала ауру захопленої будівлі КМДА станом на початок лютого: хлопці ходили у масках та балаклавах з палицями в руках, дівчата нарізали бутерброди та розливали чай, на вході та по периметру ОДА стояла посилена охорона зі щитами.

Натомість "антимайдан", який базувався на іншому боці площі, біля пам'ятника Леніну, був менш чисельним та на перший погляд видавався не таким войовничим.

Близько 19.00 двісті бійців "Правого сектору" вирушили у напрямку будівлі одіозного бійцівського клубу "Оплот", керівник якого Євген Жилін прославився тим, що погрожував допомогти міліції розчистити центр Києва від революційного Майдану.



Націоналісти заздалегідь попередили "оплотівців", що "йдуть на Ви". Коли радикали підійшли до клубу, то там нікого не виявилось, окрім кількох осіб, які швидко залишили будівлю через чорний хід.



Звідти ж по активістам невідомі відкрили вогонь з пістолета ТТ, проте, на щастя, кулі ні в кого не влучили.

Лідер організації "Патріот України" Андрій Білецький заявив присутнім, що захоплене приміщення буде використовуватись як один із штабів революції.



Між іншим, ціни у клубі "Оплот" виявились помірними. Наприклад, ціна 0,5 л пива "Старе місто", згідно з меню, коштує 20 грн, а порція домашнього борщу із салом та часником — 45 грн.

Разом з тим, 1 березня харківські "антимайданівці", отримавши підкріплення у вигляді прибулих з Росії громадян, пішли у наступ й взяли штурмом приміщення облдержадміністрації.



Київська частина "Правого сектору", яка займала приміщення клубу "Оплот", не встигла прибігти на допомогу до ОДА, оскільки була відрізана.

Як розповів керівник прес-служби Соціал-національної асамблеї Ігор Мосійчук, лідера "Патріота України" Андрія Білецького поранено.

"Він був під час штурму в ОДА. Його схопили, тягнули, били. Зараз Андрій на свободі, але де саме він перебуває — невідомо", - зазначив Мосійчук.

Наразі також невідома доля ідеологічного референта "Патріота" Олега Однороженка.

"Ніхто не знає, де він. Останній зв'язок із ним був, коли він їхав в ОДА. Ще є семеро важкопоранених. Але їхню точну цифру встановити зараз складно", - наголосив речник СНА.

У "Правому секторі" розповіли, що Харківську облдержадміністрацію штурмував не "Оплот", а переважно переодягнені росіяни.

"У них була автоматична зброя. Вони застосовували світло-шумові і газові гранати російського виробництва. Вони захопили купу полонених", - зауважив Мосійчук.

Разом з тим, мер Харкова Геннадій Кернес розпорядився повісити раніше зірваний на ОДА державний прапор України й запевнив, що несе повну відповідальність за ситуацію у місті і не допустить проявів сепаратизму.

За інформацією заступника голови ХОДА Василя Хоми, в результаті зіткнень і штурму будівлі облдержадміністрації постраждали 106 осіб, 7 з них - молодше 18 років. Один з потерпілих перебуває у важкому стані — він випав з вікна.

"Постраждалих було б значно більше, якби не дії афганців, які на момент штурму підійшли й допомогли міліції створити живий коридор, коли виводили людей з ХОДА. Будівля повністю звільнена від цивільних осіб. У ній перебувають співробітники міліції", - зазначив Хома.

Чиновник також звинуватив "Правий сектор" та ультрас ФК "Металіст" у впертості та агресивності — мовляв, саме вони відмовились виконувати прохання залишити будівлю ОДА й почали кидатись в "антимайданівців".

У свою чергу, на переконання правих радикалів, таким чином Кернес веде у Харкові власну гру.

"Якби харківська влада та правоохоронні органи справді виступали за територіальну цілісність та єдність України, то учорашніх подій у ХОДА не відбулось би", - наголосили націоналісти.

"Правий сектор" нагадав, що через останні події у Криму та на сході України організація звернулася до українців із закликом до повної мобілізації.

"Тепер люди зголошуються боронити свою землю по всій Україні, у тому числі з вогнепальною зброєю", - зазначили активісти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Україна мобілізується
02 березень, 2014, 09:56
Сутички в Харкові: хронологія подій. ВІДЕО
02 березень, 2014, 09:41