У Луцьку хочуть визначити місця для куріння

У Луцьку хочуть визначити місця для куріння
Власників торгових точок, які розміщенні на зупинках громадського транспорту, виконком Луцької міської ради зобов’язав встановити таблички з надписом «Куріння заборонено».

Відповідне рішення виконком Луцької міської ради ухвалив 22 березня.

За повідомленням керівника управління охорони здоров’я Федора Кошеля, не зважаючи на заборону куріння на зупинках, лучани продовжують курити в заборонених місцях. В тому числі курять працівники виконавчого комітету та депутати міської ради.

Грішать цим також працівники маршрутних таксі, журналісти, держслужбовці.

Окрім цього 70 вагітних, які стоять нині на обліку в Луцьку - палять. І лише 54 особи пройшли лікування в закладах охорони здоров’я міста від тютюнозалежності.

15% ресторанних закладів міста не дотримуються норми встановлення не менше, ніж половини від загальної площі закладу місця для некурців. Переважно, такі порушення відбуваються на ринках.

За 2011 рік працівники муніципальної поліції у свою чергу склали 34 протоколи за тютюнопаління в заборонених місцях.

Луцькій міськвідділ міліції склав 172 протоколи за аналогічне порушення, з них 27 осіб заплатили штраф, а решта відбулися попередженнями. У 36 випадках порушниками-курцями стали неповнолітні.

«Муніципали» розповідають: говориш – а чому ви курите? А людина каже – а де знак? І якщо буде знак, то це пряма вказівка, що курити не можна і тут вже не відвертишся», - переконує Кошель.

Відтак начальник управління охорони здоров’я запропонував, аби міська рада виділила 10 тисяч гривень для виготовлення знаків, які б повідомляли про заборону куріння. Однак така наклейка коштує близько двох гривень.

Їх пропонують розмістити на усіх місцях, де курити забороняє Закони України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 25 жовтня 2005 року, рішенням Луцької міської ради від 8.09.2006 року «Про впорядкування вживання тютюнових виробів на території міста Луцька» та змінами до цього рішення від 29.06.2010.

Однак і останнє рішення міської ради від 26 червня 2010 року пропонують змінити члени виконкому. Адже воно нереальне до виконання. Відтак сесія міської ради повинна напрацювати корективи до свого діючого рішення.

Начальник Луцького МВ УМВС у Волинській області Роман Крохмаль зауважив, що під час накдладання заборон потрібно враховувати і реальність їх виконання.

«Це дуже корисна справа, це все зрозуміло, разом з тим ми повинні не тупо викладати, що давайте заборонимо все. Зони вільні від куріння – це буквально все місто. Ну це ж неправильно. Якщо ми хочемо аби воно було дієве, то треба зробити місця для тих, хто курить. Зрозумійте правильно: заборонити все найпростіше, але воно діяти не буде», - зауважив начальник Луцького МВ УМВС у Волинській області Роман Крохмаль.

«Треба рішення сесії поправити. Тут є елементи на які ми не можемо вплинути. От наприклад , заборона куріння на балконах. Ми не зможемо на неї вплинути. Або центральна частина міста. Треба привести це рішення у відповідність», - додав Святослав Кравчук.

Відтак, виконавчий комітет вирішив зобов’язати власників торговельних павільйонів, що розміщені на зупинках громадського транспорту, розмістити графічний знак про заборону куріння із текстом такого змісту «Куріння заборонено!» до 1 травня 2012. Такі ж знаки повинні розмістити «маршрутчики» у транспортних засобах.

Та звернутися до закладів торгівлі з проханням утриматися від продажу тютюнових виробів в Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням 31 травня 2012 року.

Аби залучити молодь до анти тютюнової компанії у соціальних мережах («Однокласники», «ВКонтакті», Facebook) пропонують створити групи користувачів-активістів боротьби з тютюнопалінням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: куріння
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку хочуть визначити місця для куріння
22 березень, 2012, 12:45