Велике підприємство на Волині доводять до банкрутства?

Велике підприємство на Волині доводять до банкрутства?
Державне підприємство "Волиньторф" лихоманить уже впродовж року, відтоді як закінчився контракт із директором Іваном Киричиком.

Працівники виступили проти призначення на посаду керівника Олександра Шульги, - пише Волинь-нова.

Він нагадував "весільного генерала", якого прислали з Києва. Тому в березні 2013-го на знак протесту люди перекрили трасу Варшава — Київ.

Вирішити кадрову проблему намагалися народні депутати України, колишній голова облдержадміністрації Борис Клімчук. Однак тодішня влада думку колективу не врахувала, і у вересні директором ДП "Волиньторф" призначили лучанина Сергія Голоюха, якого на одній із оперативних нарад губернатор назвав "здібним менеджером, що врятує підприємство".

Але минулого тижня, наприкінці лютого, на загальних зборах працівники заводу висловили недовіру "здібному менеджеру".

За словами голови Маневицької районної ради Людмили Веремчук, трудовий колектив зініціював зібрання, на яке запросили й голову районної ради. Директор дуже гарно відзвітував і по-науковому розповів про плани розвитку, - каже посадовець.

Люди ставили багато запитань керівнику. Зокрема, їх цікавила інформація про величезні витрати на пальне для директорського авто. Називали суми в 6 тисяч гривень на тиждень й 11 тисяч гривень на місяць для оплати телефонних розмов.

"Я оприлюднила точку зору депутатів районної ради, які переконані, що не можна допустити банкрутства підприємства і передачі його у приватні руки. Про це будуть поінформовані керівники області та народні депутати України. Колектив не довіряє директору і вимагає кадрових змін. Але люди прагнуть, щоб їх обов’язково почули, всі хочуть стабільно працювати і виготовляти продукцію", — розповіла Людмила Веремчук.

Голова профкому підприємства Аліна Базарнова розповіла, як у вересні тодішній перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко представляв нового директора Сергія Голоюха, волинянина, який нібито дбатиме за інтереси колективу та громади.

"Минулого тижня ми довідалися, що на початку 2014 року на рахунку підприємства було майже 8 мільйонів гривень. А коли відбувалися збори, за словами керівника, залишилося лише 50 тисяч гривень. Ще у грудні, коли люди успішно відпрацювали сезон, директор чомусь змінив план, що, відповідно, позначилося на розмірі преміальних. Люди обурилися такому самоуправству, адже квартальні обсяги випуску продукції він затвердив заздалегідь. Тоді дійшли компромісу і працівникам виплатили 25 відсотків премії. Згодом начальство зняло доплати керівникам підрозділів, хоча у них ненормований робочий день. Адже на заводі безперервне виробництво, тому вони мають бути тут у будь-яку годину дня і ночі", - пояснює вона рішення колективу про бунт.

Торік ДП "Волиньторф" випустило на 20 тисяч тонн продукції більше, ніж попереднього сезону. Але на виплату тринадцятої зарплати виділили вдвічі менше коштів — 500 тисяч гривень. Дирекція не погодила цієї суми з членами профкому, як передбачено колективним договором.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ОСІННІЙ БУНТ НА "ВОЛИНЬТОРФІ"


Аліна Базарнова наголосила, що говорила про необхідність переглянути колективний договір, бо термін його дії закінчується в серпні 2014-го. Вона відмовилася підписувати зміни та доповнення до цього документа без публічного обговорення, адже адміністрація мала намір скоротити соціальний пакет усім працівникам. Якщо доплату за вислугу років нараховували щомісяця, то директор вимагав виплачувати її в кінці року.

"На зборах головний бухгалтер пояснила, що на 5 мільйонів гривень придбали цінні папери, які можна повернути до 31 грудня 2014 року. Сергія Голоюха запитували, для чого державному підприємству ці папери, але відповіді так і не отримали. Ми вже скерували запити контролюючим та правоохоронним органам, щоб з’ясували, куди зникли кошти. Підозрюємо, що наше підприємство хочуть довести до банкрутства і приватизувати, а після цього повернути кошти новому власнику. Тому на зборах колектив одноголосно висловив недовіру директору, який написав заяву про звільнення за власним бажанням", — продовжила голова профкому.

Головний бухгалтер підприємства Оксана Зінич пояснила, що 17 лютого у ТОВ "КУА "Прайм Тайм" купили 10 іменних сертифікатів по 500 тисяч гривень кожний. Таке рішення одноосібно ухвалив керівник. На запитання, яким чином можна повернути гроші, спеціаліст відповіла, що потрібно прочитати договір. Але вона його не бачила, бо документ у начальника.

Сільський голова Прилісного Ігор Терещенко зазначив, що кілька днів тому його запросили на засідання профспілкового комітету ДП "Волиньторф", бо працівники запідозрили, що завод розкрадають.

"Я звернувся до народного депутата України Ігоря Єремеєва з проханням допомогти. У телефонній розмові він пояснив, що потрібно чимало часу, щоб урегулювати проблему, тож не варто здіймати бучу", — розповідає сільський голова.

Депутат обласної ради Людмила Кирда переконана: державне підприємство "Волиньторф" свідомо та цілеспрямовано намагаються довести до фінансового краху, щоб потім приватизувати. Як обранець маневицької громади, вона звернулася у правоохоронні органи. Міліція вже відкрила кримінальне провадження, частину документів заводської бухгалтерії вилучила.

Опісля візиту в Маневицький район журналістам вдалося зв'язатися з Сергієм Голоюхом. Він заявив, що залишається керівником підприємства, поки його не звільнить міністр.

А інформація щодо придбаних цінних сертифікатів на суму 5 мільйонів гривень не відповідає дійсності і це питання будуть вивчати відповідні органи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хочуть віддати якомусь "ефективному господарнику".
Відповісти
Ха, не для того Сирожу з командою поставили.
"Континіум" рулить
Відповісти
"Опісля візиту в Маневицький район журналістам вдалося зв'язатися з Сергієм Голоюхом. Він заявив, що залишається керівником підприємства, поки його не звільнить міністр."
Який ще міністр? Єремєєв просто переведе "ефективного менеджера" на іншу посаду, може і ближче до Луцька, щоб далеко не їздив.
Відповісти
Сирожа з командою вернеться на спиртзавод
Відповісти
"17 лютого у ТОВ "КУА "Прайм Тайм" купили 10 іменних сертифікатів по 500 тисяч гривень кожний. Таке рішення одноосібно ухвалив керівник."
Ой не думаю, що рішення було 100% одноосібним.
ТОВ КУА Прайм Тайм
Головний офіс
Адреса: Україна, 43020, Волинська область, Луцьк, вул.Рівненська, 48
Телефон: 0332787890
E-mail: [email protected]
Зверніть увагу на поштову скриньку, і все стане зрозуміло. Чия фірма і для чого купувалися сертифікати - тепер неважко здогадатися. Свою роботу директор виконав - тепер можна і звільнятися. Дерибан дермайна пройшов вдало, чітко по плану, підприємство до "прихватизації" готово. Браво!
Відповісти
А Сірожик і спиртогорілчаним покерував так, що тепер там торба. Хоча він був заступником, але по суті він все вирішував і до речі в зв'язці з континіумом.
Насмішили до Єремєєва подзвонили вони, так то по його команді все і робилось.
Відповісти
Останні новини
Велике підприємство на Волині доводять до банкрутства?
06 березень, 2014, 09:37