Інсталяція в Луцьку: бруківка «перекочувала» з Майдану до митців. ФОТО

Інсталяція в Луцьку: бруківка «перекочувала» з Майдану до митців. ФОТО
Митці з Луцька показали, що бруківка може стати засобом не лише боротьби на Майдані, але й спілкування, коли слова не сприймаються.

Інсталяція «Прохання дотримуватись тиші» презентували 11 березня в нижньому залі «Галереї мистецтв» Будинку художника Волинської організації НСХУ у Луцьку, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як розповів голова правління Волинської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, це експериментальна виставка, до вираження мистецтва такими засобами лучани ще не звикли.

У нещодавніх подіях бруківка використовувалася як засіб спілкування, але в брутальний спосіб. Митці ж намагаються звернутися до всіх універсальним кодом Морзе.

Молоді художники Іштван Кус та Каріна Арутюнян презентували проект, що має багатогранне значення. Митці використали дві фрази - «мовчання спричиняє насильство» та «насильство спричиняє мовчання», які взаємопов’язані між собою зворотнім зв’язком. Художники трохи заглибилися в процес мовчання і відтворили його як недостатнє спілкування з вищою силою. Адже коли людина духовно збагачена, вона дасть собі волю говорити, казати все.

Інша фраза – «хто має вуха, нехай чує». Митці намагалися привернути увагу людей до тиші, яка донедавна була дуже поширена, викликана страхом. Можливо, саме страх спонукав спілкуватися подумки з навколишнім середовищем і тим самим помітити коротку та довгу бруківку, що в своїх комбінаціях кладки утворювали код Морзе.

«Проект полягає в тому, що бруківкою ми викладаємо текст азбукою Морзе. За певних обставин, коли людина опиняється на площі, викладеній бруківкою, вона стоїть на азбуці Морзе. Ми намагалися створити атмосферу, щоб передати, наскільки це змістовно та глибоко. Ми пов’язали це із подіями на Майдані, оскільки тоді бруківка була зброєю. Війна – це теж спосіб спілкування, коли ми не можемо вирішити конфлікт словами. Таким чином, бруківкою теж можна говорити. Військові більше розуміють код Морзе, тому, можливо, бруківкою до них «дійде» краще в цьому коді», - пояснив Іштван Кус.



Фото - Галереї мистецтв

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ШО нібуть
Відповісти
Останні новини
Інсталяція в Луцьку: бруківка «перекочувала» з Майдану до митців. ФОТО
12 березень, 2014, 11:16
Росія вкрала Крим, - Меркель
12 березень, 2014, 11:05