У Луцьку освятили меморіальну дошку Івану Огієнку

У Луцьку освятили меморіальну дошку Івану Огієнку
У Луцьку освятили меморіальну дошку українському культурному, державному та духовному діячеві Іванові Огієнку (митрополиту Іларіону).

Нагадаємо, цю пам’ятну дошку відкрили у січні 2012 року на стіні історичного факультету ВНУ імені Лесі Українки (вул. Шопена, 24) з нагоди 130-річчя від дня народження Огієнка, яке відзначають у цьому році.

Ініціатором виготовлення дошки митрополиту Іларіону стало обласне товариство «Холмщина». Його ж учасники, які в останню неділю березня традиційно поминають знищених у 1943-44 роках українців-холмщаків, прийшли на освячення дошки.

Дошку освячував настоятель парафії Холмської Богоматері в Луцьку протоієрей Михайло Онищук.

Після освячення дошки священик зауважив, що для людей, які не знають, хто такий митрополит Іларіон, інформація на дошці буде не зовсім зрозумілою: мовляв, написано «митрополит» а зображений чоловік у світському костюмі з галстуком.

«Бажаю, щоб знак цей не лишився просто знаком… Щоб він був тим місцем, біля якого діти знали, чого треба зупинитися, знали кому вклонятися, що ця людина зробила Ми знаємо – діти не всі знають. І не всі знати будудуть і не всім скажуть. А люди повинні зупинятися, читати слово «митрополит Іларіон» і шукати, що це за людина, яка удостоєна тут мати пам’ятну дошку», - сказав священик Михайло Онищук.



Довідка

Іван Іванович Огіієнко (церковне ім'я: Іларіон) народився 2 січня (14 січня) 1882 року, помер 29 березня 1972 року у Вінніпезі. Український вчений, митрополит (від 1944), політичний, громадський і церковний діяч, мовознавець, історик церкви, педагог, дійсний член Наукового Товариства імені Тараса Шевченка (від 1922).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"У Луцьку освятили меморіальну дошку..." - де у тому Луцьку її освятили?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку освятили меморіальну дошку Івану Огієнку
25 березень, 2012, 18:46