Професійна кухня під ключ від Сергія Матяша*

Професійна кухня під ключ від Сергія Матяша*
«РЕСТОРАНАМ МИ ЗДАЄМО КУХНЮ ПІД КЛЮЧ», – комерційний директор компанії «КухАрт» Сергій Матяш.

Відомо, що театр починається з вішака, а ресторан – з якісних ножів на кухні. Адже, щоб відвідувачі ресторанних закладів залишали схвальні відгуки, найняти досвідчених та вмілих кухарів – замало.

Клієнти нині вибагливі: вони хочуть швидкого обслуговування, корисної і смачної їжі.

Про особливості ресторанного ремесла говоримо з комерційним директором компанії-постачальника професійного обладнання для ресторанів «КухАрт» Сергієм Матяшем.

-Здається, що магазинів кухонного обладнання в Луцьку чимало. В чому особливість продукції «КухАрта»?

- Наша компанія продає професійне обладнання для рестораторів. Але особливість не в тому, що ми продаємо, а в тому, як ми ставимося до наших клієнтів. Ми закриваємо весь цикл послуг у сфері, фактично, здаємо кухню для ресторанів під ключ. Замовник, який до нас звернувся, отримує індивідуальний підбір обладнання саме для його ресторану чи кафе, встановлення продукції, навчання персоналу, гарантійне обслуговування та сервіс.

- Ваша продукція орієнтована на професіоналів. Які саме ресторації можуть у вас замовити обладнання?

- Ми працюємо для будь-яких закладів: від слов’янської кухні до суші-бару, фреш-бару, фаст-фудів, вуличної торгівлі. Для прикладу, я працював з такими закладами як «Наш край», «Брама», «Чебуречна», «Салют», пивними клубами «Майдан», «Оболонь», «Бравий Швейк», нічним клубом RingDJCafé, піцеріями «Сан-Ремо», «Теревені», рестораціями «Вогнем і мечем», «Корчма», «Шервуд». Працювали не лише в Луцьку, а й в Рівному, Володимирі-Волинському, Ковелі.

- Яку роль для закладів громадського харчування відіграє використання саме професійного обладнання?

- Дуже важливо користуватися спеціальною технікою. Вона відрізняється від тієї, яку застосовують у побутових умовах. Багато рестораторів купують звичайну побудову техніку, бо вона дешевша. Це непоганий варіант для початку бізнесу, але така техніка в умовах використання для ресторанів швидко виходить з ладу, бо не націлена на потреби кухні громадського харчування. Наше обладнання – для ресторанних потужностей, воно повинне безперебійно працювати 20 годин на добу, а не кілька годин в день.

- З якими виробниками ви працюєте?

- Є різні: від вітчизняних до закордонних. В основному – це італійські, польські, французькі бренди. Вони по якості і ціні відрізняються від українських, кращі і дорожчі. Разом з тим, імпортні товари економічні, бо, для прикладу, зарубіжне електрообладнання потребує набагато менше потужності, ніж українське. В ціні воно дорожче на 30-40%, але загалом економія відбувається за рахунок менших енергозатрат. Але для кожної кухні, проекту потрібен індивідуальний підбір. Наприклад, якщо є страви, напої, які не часто замовляють, то можна використати й дешевше обладнання, або й узагалі побутове.

- Ви зазначили, що закриваєте повний цикл послуг. Що отримує ваш замовник?

- Для клієнтів ми робимо проект кухні, розстановку та підбір обладнання, в залежності від площі, потужності закладу, специфіки меню. Окрім цього проекти відповідають нормам санепідемстанції, ми розповідаємо як повинен бути розвід подачі газу, енергії, води. В той же час кухні мають бути зручними для кухарів. Тому у нас є практикуючі повари-консультанти, які радять, яким чином розставити обладнання, щоб все було під рукою, демонструють, на що здатне устаткування, навчають роботі з технікою, догляду за нею.

- Професійне обладнання потребує значних інвестицій, а чи є гарантії на нього та сервісне обслуговування?

- Так, звичайно. На все промислове обладнання ми надаємо річну гарантію. Окрім цього, сервісне обслуговування забезпечує сервісний центр «Реммиген».

- Наскільки наявність професійного обладнання на кухні зменшує потребу в людських ресурсах?

Пароконвектомат
Пароконвектомат
- Різниця відчутна. Наприклад, якщо на кухні працює двоє кухарів і один помічник, то наявність такого пристрою як пароконвектомат дозволяє працювати лише одному кухарю і помічнику. Пароконвектомат – це пристрій, який готує на пару. При чому можна готувати багато різних страв водночас різними способами: від випікання хлібу, кондитерських страв до тушіння. Їжа корисна, можна готувати пісні, дієтичні страви. Єдине, що він не вміє – це готувати перші страви та страви засмажені, як на пательні.

- Ви працюєте лише з індивідуальними замовленнями чи маєте готові проекти бізнесу?

- Нині ми готуємо готові рішення для піцерій, фаст-фудів. Є готові проекти для стріт-фуду, тобто «їжа на колесах». Наприклад, піцерія, чебуречна на колесах, або торговий причіп для торгівлі французькими хот-догами.

- А взагалі яка ресторанна їжа нині найбільше користується популярністю у лучан?

- Останні 3-4 роки найбільшою популярністю користуються піцерії. Це зручно, швидко, піцу любить молодь. Ринок навіть перенасичений стає, а якість кухні втрачається.

- Чи є у вас ексклюзивне обладнання, яке ще не використовують ресторани Луцька?

- Так, є. Наприклад, у Луцьку ще немає печей на вугіллі. Вони не потребують підключення до електрики та води, а лише забезпечуються потужною вентиляцією. Таке обладнання підійде для гриль-меню. Напевно, ближче до літа чимало закладів звернуть увагу на страви на вогні: овочі-гриль, м’ясо, риба, шашлики. Печі працюють на екологічно чистих матеріалах. А страви мають такий смак і аромат, ніби вам їх приготували десь на вогні на природі. Така їжа відрізняється від приготованої на електричному грилі. Наскільки мені відомо, піч на вугіллі є лише в одному закладі в Ковелі.

- До слова, яке обладнання користується популярністю у теплому сезоні?

- Як я вже зазначив, цікавим є гриль-меню. Окрім цього, заклади мають звернути увагу на салати, нове коктейльне меню, фреші. Для цього теж потрібне спеціальне потужне обладнання. Наприклад, для приготування салатів потрібен інвентар. Звичайними ножами важко зробити гарний декор або тонко нарізати овочі.

- На вашу думку, які напрямки ресторанного бізнесу необхідно в Луцьку розвивати?

- Хотілося б чогось нового. Наприклад, у Києві зараз популярні так звані поп-ап ресторани. Це такі стихійні ресторани, які відкриваються у будь-якому місці на кілька днів і де готують їжу представники 10-12 закладів. Це не просто вулична їжа, а демонстрація кращих страв ресторанів за лояльними цінами. Таким чином заклади зацікавлюють нових клієнтів, а молоді ресторатори, повари – інвесторів.

Розмовляла Тетяна Бедрик

Відділ продажу професійного обладнання:
+38 (050) 438-10-38
+38 (068) 55-25-7-25
E-mail: [email protected]

Сайт - kuhart.com
Адреса магазину у Луцьку:
ТЦ Гранд Волинь, Проспект Волі, 42

"КухАрт" у соціальних мережах: у фейсбуці, вконтакті, однокласниках, твітері, google+

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для прикладу, я працював з такими закладами як «Наш край», «Брама», «Чебуречна», «Салют», пивними клубами «Майдан», «Оболонь», «Бравий Швейк», нічним клубом RingDJCafé, піцеріями «Сан-Ремо», «Теревені», рестораціями «Вогнем і мечем», «Корчма», «Шервуд». Працювали не лише в Луцьку, а й в Рівному, Володимирі-Волинському, Ковелі.

А вони самі то знають, що з вами працювали?
Відповісти
Так, знають.
Відповісти
Це наші улюблені клієнти.
Відповісти
Шарашкіна контора, підхід до клієнта як до лоха...
Відповісти
Останні новини
Професійна кухня під ключ від Сергія Матяша*
18 березень, 2014, 10:11