У Луцьку створили перший в Україні посібник з правопису для «особливих» дітей

У Луцьку створили перший в Україні посібник з правопису для «особливих» дітей
У Луцьку представники Волинської єпархії УПЦ та громадської організації «Центр розвитку дитини» презентували унікальний посібник - навчальну книгу-тренажер «Графо-моторні навички: точка - лінія – фігура», яка допомагає дітям з особливими потребами навчитися писати від руки.

Серед авторів проекту - керівник інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук та керівник правління громадської організації «Центр розвитку дитини» Людмила Вознюк, - пишуть Рodrobnosti.ua.

За їх словами , «інвалідність – це «клуб», куди в будь-який момент може потрапити кожен. І перед тими, хто потрапляє в нього, стоять не тільки фізичні бар'єри, а й бар'єри у свідомості оточуючих».

Зауважимо, що у Луцьку чимало уваги приділяють інклюзивній освіти. У 2002 році в обласному центрі Волині був створений дитячий театралізований реабілітаційний центр «Забавляночка» і Волинська обласна громадська організація «Центр розвитку дитини». У деяких луцьких дитсадках є групи, де навчаються діти з інвалідністю.

Волонтер і педагог Оксана Бохонська, яка сама виховує незрячу дочку, розповіла, що дітей з особливими потребами необхідно вчити простих речей. Цікаво, що руки людини дуже пов'язані з його мозком. Тому дрібна моторика безпосередньо пов'язана з розвитком дитини. Наприклад, в Японії був випадок, коли діти, які з дитинства писали тільки на комп'ютері, просто перестали говорити .

Волонтер Наталія Вітковська розповіла, що цей посібник - особливий, бо завдяки йому діти з особливими потребами зможуть вивчати кольори, геометричні фігури, величини і т.д.
Сторінки посібники ламіновані, тому їх можна використовувати безліч разів, якщо писати в зошиті фломастером на водній основі, а потім акуратно стирати написане вологою серветкою або губкою. Пастельні кольори зошитів не шкодять дитячим очам.

Перед використанням допомоги батьки повинні визначити провідну руку дитини, розповісти їй про папір і його властивості.

Ініціатори проекту відзначають, що «розробка розвиває у дитини самоконтроль, допомагає впоратися зі страхом допустити помилку».

До посібника також додається методичний путівник для батьків.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Місія Марчука заключалася в організації презентації.
А автором він ніколи не був.
Відповісти
А де можна придбати посібник.
Відповісти
Я як мама хочу придбати! Чи це можливо?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку створили перший в Україні посібник з правопису для «особливих» дітей
20 березень, 2014, 08:52