Україна може розірвати «ядерну угоду»

Україна може розірвати «ядерну угоду»
Верховній Раді запропонували розірвати міжнародний договір про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.

Відповідний проект закону про денонсацію договору у четвер, 20 березня, внесли нардепи Валентин Королюк, Олександр Чорноволенко (фракція "Батьківщина") та Сергій Каплін (фракція "УДАР"), - пише ТСН.

Тексту законопроекту чи інших супровідних документів на сайті парламенту поки немає.

Нагадаємо, що парламент України 16 листопада 1994 року прийняв закон "Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року" з низкою застережень, серед яких значиться, що загроза силою або її застосування проти територіальної цілісності та недоторканності кордонів або політичної незалежності України з боку будь-якої ядерної держави, так само, як і застосування економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, "будуть розглядатися Україною як виняткові обставини, які поставили під загрозу її найвищі інтереси".

Цей закон набирав чинності після надання Україні ядерними державами гарантій безпеки, оформлених шляхом підписання відповідного міжнародного договору. 5 грудня 1994 року був підписаний так званий "Будапештський меморандум" - міжнародний договір між Україною, США, Росією і Великобританією про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Угода містить пункти, що надають Україні гарантії її суверенітету і безпеки.

Зазначимо, що договір про нерозповсюдження ядерної зброї - багатосторонній міжнародний акт, розроблений Комітетом із роззброєння ООН з метою поставити міцну перепону на шляху розширення кола країн, що володіють ядерною зброєю, забезпечити необхідний міжнародний контроль за виконанням державами взятих на себе за договором зобов'язань з тим, щоб обмежити можливість виникнення збройного конфлікту із застосуванням такої зброї.

Договір було схвалено Генеральною Асамблеєю ООН 12 червня 1968 і відкрито для підписання 1 липня 1968 року в Москві, Вашингтоні та Лондоні.

Набув чинності 5 березня 1970 після здачі на зберігання ратифікаційних грамот державами-депозитаріями (СРСР, США, Великобританія, а також 40 іншими країнами).

Учасниками договору є майже всі незалежні держави світу. Не є учасниками договору Ізраїль, Індія, Пакистан і КНДР.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в істериці шарахатись. Сталось те, що сталось. Треба жити...
Відповісти
Давно пора, перестануть ноги вытирать как Америкосы так и старший брат начнет любить по-братски.
Відповісти
Підтримую. Або хай всі держави відмовляються!
Відповісти
Останні новини
В Україні закінчується газ
20 березень, 2014, 20:03
Україна може розірвати «ядерну угоду»
20 березень, 2014, 19:39