Більшість «бомбосховищ» на Волині – у поганому стані

Більшість «бомбосховищ» на Волині – у поганому стані
Старі протирадіаційні укриття і сховища, які традиційно називають «бомбосховищами» на Волині руйнують безгосподарність, волога і час.

Наразі використовують два типи захисних споруд цивільної оборони: сховища, які можуть укривати людей до двох діб, та протирадіаційні укриття (ПРУ) призначені для того, аби заховати людей на 3-4 години – першу хвилю удару ядерної зброї, - розповів головний фахівець відділу цивільного захисту Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Волинській області Олег Цимбала. Про це йдеться у матеріалі Олександра Котиса «Таємниці луцьких бомбосховищ» на ВолиньPost.

А власне бомбосховища – тобто укриття для захисту від авіаційних атак ворога – перестали використовувати майже одразу після Другої світової війни. .

Під час гонки озброєнь у 1960-х роках сховища робили передусім для працівників фабрик та заводів, продукція яких є необхідною в умовах війни. До прикладу, два таких сховища має Луцький завод виробів з пластмаси, який у воєнних умовах міг випускати «магазини» до автоматів: мав для того необхідне обладнання.

Після розпаду Союзу юридичний статус сховищ, як і їхнє призначення, змінили: сховища стали вважатися такими, які призначені для укриття людей під час різних стихійних лих та техногенних аварій. Втім ніколи такі сховища не мали функції укривати мирне населення – і після 1991 року мова йшла всього лиш про працівників виробництв.

Останні 20 років сховища майже ніхто не ремонтував: державних коштів на них не виділяли, а підприємствам не було ніякого сенсу підтримувати сховища у належному стані.

В дев’яностих роках протирадіаційні укриття занесли до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації. От і вийшло: завод приватизовують, а укриття на цьому заводі лишається у власності держави.

«Ситуація в цілому по області плачевна. Найбільше проблем – у північній частині області, де дуже багато боліт. Всі сховища робили з бетону, який має властивість пропускати воду. Гарантія на сховища та укриття – 20-25 років. 90% укриттів у північній частині області затоплені і не підтримуються в належному стані. В південній частині навпаки. Там боліт суттєво менше, тож сховища збереглися краще», - розповідає Олег Цимбала.

Загалом в області в більш-менш у доброму стані є до 40 об’єктів. А це приблизно 20% від загальної кількості. Перевіркою об’єктів цивільної оборони займається інспекція Держтехногенбезпеки України.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ МАТЕРІАЛ "ТАЄМНИЦІ ЛУЦЬКИХ БОМБОСХОВИЩ"

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Більшість «бомбосховищ» на Волині – у поганому стані
21 березень, 2014, 10:00