Хліб на Волині подорожчав безпідставно, – антимонопольник

Хліб на Волині подорожчав безпідставно, – антимонопольник
Підприємство «Теремно Хліб» підвищило ціни на хліб, не маючи не це реальних причин, – каже заступник голови Волинського обласного територіального відділення АМКУ Сергій Луговий.

Про це він розповів під час оперативної наради у голови Волинської ОДА у понеділок, 24 березня.

Як повідомила заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Волинської ОДА Галина Дика, на Волині підвищилися ціни на пшеничний та житньо-пшеничний сорти хліба. В області вони вищі, ніж середні по Україні.

Так, у ПАТ «Теремно Хліб» підвищення цін на хліб «Подільський» і «Січовий» пояснюють збільшенням цін на сировину і паливно-мастильні матеріали.

Окрім того, намір про підвищення цін заявили й інші підприємства, зокрема, Ковельський хлібокомбінат та Нововолинський хлібзавод. Зі слів Сергія Лугового, усно попередили про такі ж кроки і на підприємстві «Волиньторгхліб».

Вихід із ситуації Галина Дика з-поміж іншого вбачає у використанні борошна аграрного фонду, ціни на яке на 14% нижчі, ніж комерційні.

Голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт висловив нерозуміння того, чому ціни таки збільшилися. Мовляв, підвищення цін на пальне спостерігається у всіх областях, а хліб подорожчав лише в декількох, зокрема, й на Волині.

Окрім того, губернатор Волині був незадоволений звітом Галини Дикої, зауваживши, що чиновниця не зробила аналіз того, чому ж саме піднялися ціни на хліб, а лише прозвітувала щодо питання.

Ситуацію прояснив антимонопольник Сергій Луговий. З його слів, підвищення ціни на хліб в області – необґрунтоване.

«Причини підняття цін для «Теремно Хліб» не було», – зазначив він.

До того ж, Луговий розповів про те, що підприємство сплачує приблизно 7,68 мільйонів гривень в рік так званого роялті (винагорода, яка виплачується за використання торгових марок та інших об’єктів права інтелектуальної власності, – ред.) за використання товарного знаку «Хліб з «Теремно» люблять не даремно».

«Підприємство своїм власникам сплачує цю астрономічну суму», – пояснив Луговий.

Так, якщо зменшити цей платіж на 35%, то необхідності на підвищення цін на хліб не було б. Можна було заробити 150 гривень на тонні проданої продукції, а разом із ним – 250 гривень збитків.

Сергій Луговий насамкінець зазначив, що потрібно піднімати питання повернення цін до переднього рівня.

Григорій Пустовіт зауважив, що до «Теремно Хліба» влада завжди ставилася по-партнерськи і допомагала втримати ринок. Зокрема, підприємство продає хліб без посередників у власних кіосках, які луцька влада дозволила встановити навіть на центральних вулицях міста.

«Підприємство відчуло, що може диктувати умови. Знайти пояснення, чому ціни збільшуються, ми можемо. Але чому тільки в них з’явилися підстави, не ясно», – додав він.

«Платоспроможність волинян одна з найнижчих в Україні. Керівництву підприємства просто треба проявити громадянську позицію. В них же не лише на Волині підприємство. Одне було і в Севастополі. Але ці можливі втрати не можна перекривати за рахунок волинян», – висловився Сергій Луговий.

Із ним погодився і губернатор Волині. Мовляв, не потрібно ставити експеримент на Волинській області. Тож, він розпорядився вжити комплекс заходів працівникам департаменту економіки, ціноутворюючій інспекції та відділенню АМКУ щодо стабілізації ситуації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А бензин має підсттави дорожчати?
Відповісти
Останні новини
Хліб на Волині подорожчав безпідставно, – антимонопольник
24 березень, 2014, 11:19