У Луцьку хочуть призупинити медичну реформу

У Луцьку хочуть призупинити медичну реформу
Луцькі заклади охорони здоров’я хочуть припинити реорганізовувати і ліквідовувати.

Про таку ініціативу фракції ВО «Свобода» у міськраді стало відомо під час засідання бюджетної комісії Луцької міськради у понеділок, 24 березня.

Так, свободівці у міськраді пропонують ввести мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я у Луцьку. Керуються під час цього відповідним законом від 23 лютого 2014 року.

Зокрема, у випадку прийняття рішення стосуватиметься заборони ліквідації луцьких лікарень, поліклінік, амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів та інших державних і комунальних медичних закладів.

Також це рішення зупинятиме реорганізацію чи перейменування закладів охорони здоров’я, «що призводить до зміни їх головного призначення або скорочення кількості працівників і зменшення кількості ліжко-місць» або ж «направлені на закриття закладів охорони здоров’я та зменшення обсягів медичної допомоги населенню».

Також хочуть ввести мораторій на скорочення режиму роботи медичних закладів Луцька.

Для цього хочуть призупинити дію рішення сесії Луцької міської ради від 27 грудня 2013-ого щодо перейменування комунальних закладів та затвердження статутів.

Проти такої ініціативи висловився перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук. З його слів, він ознайомився із «останньою позицією» міністра охорони здоров’я і може зробити висновок, що у міністерстві хочуть лишень призупинити медичну реформу в пілотних областях. Так, стосуватиметься це призупинення процесу переходу до страхової медицини, передачі деяких повноважень на місця та створення лікарських рад.

«Тому не думаю, що це рішення треба приймати, бо воно, крім проблем, нічого не принесе», – висловився Святослав Кравчук.
Окрім того, перший віце-мер нагадав, що Світовий банк має виділити гроші для розвитку первинної ланки медицини і від своїх намірів не відмовляється.

Також Кравчук переконаний, що під час прийняття рішення про мораторій медичної реформи у Луцьку потрібно мати чітку аргументацію: статистика щодо кількості людей, які незадоволені наданням медичних послуг у місті після початку реформування або ж акти скорочення з посад медиків чи зниження їхньої зарплати.

«Таких аргументів, на основі яких можна відміняти рішення, немає», – підсумував Святослав Кравчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: медицина
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вчора був в травмпункті. Лікаря чекав більше двох годин. Відношення панянок в білих халатах жахливе . Питання для чого нам така медицина?,або коли буде порядок
Відповісти
У мене лише одне питання, чому якщо наші чиновники чи можновлатдці коли у них щось заколе, заболить чи запиче, так зразу їдуть чи в Ізраїль чи у Європу??? А чому ж не в наші українські міські поліклініки ???? Я сьогодні особисто прийшла на обстеженну у Луцьку поліклініку з температурою і болями - в одній "відшибли", бо бач талончиків немає, у іншій - була таж сама ситуація: послали (майже у буквальному сенсі) шукати дільничого сімейного лікаря, при чому не уточнюючи де він є і як приймає. Мені довелося набратися нахабства, бо стало вже геть зле, і все ж "вибити" талончик. І от я сиджу у черзі з температурою, яка як потім сказали "долізла" до 38,7 . Черги фактично біля кожного кабінету у декілька десятків людей, серед яких старенькі бабусі і дідусі, яким важко не лише стояти а й сидіти!! Якесь не зрозуміле велечезне душевне полегшення охопило мене, коли я нарешті потрапила у "заповітні двері". Лікар вислухав мої скарги.Відчуття було таке, як ніби я прийшла на прийом до психіатра, слухали і мовчали, а якихось конкретних порад так і не дали і відправили здавати аналізи. Але оскільки черги були шалені і там, і я довго протягом дня намагалася потрапити на обстеження, то був вже вечір і я їх просто не здала. В результаті - пішла до дому через аптеку із температурою, Слава Богу, що хоч болі минули. І після ось таких спроб зясувати, що із здоровям, я зробила кілька висновків: 1. Зважаючи на те, що давненько я не була у лікарні, коли я спробувала потрапити на обстеження, вдалося мені зробити це дуже складно(надзвичайно!). 2. Зовсім не зрозуміло, який лікар і за що відповідає, люди ходять під кабінетами і один одного перепитують: хто що "здає" і "приймає" , адже фактично скрізь сімейні лікарі, і не зрозуміло за яку частину людського організму кожен з них відповідає. 3. Страшно.. Надзвичайно страшно жити у системі, коли у важкі хвили хвороби мусиш фактично "добиватися", щоб на тебе хтось глянув і допоміг, а ще страшніше дивитися на те, що більшість медичних працівників не зацікавлена працювати швидко та ефективно допомагати людям. 4. Тепер не дивуюсь розповідям про те, як зростають випадки неправильних діагнозів, коли не можуть визначити причину і заліковуючи зовсім інші органи, роблять хвориш ще більш немічними. Не вже не можна призначити осіб,які б контролювали це і вели статистику та притягували до відповідальності непрофесійний мед персонал (вони ж не в магазині цвяхами торгують, а мають справу із найціннішим, що є у людини - здоровям та життям!. І останній мій гіркий висновок: покладатися можна лише на себе, і тепер у сфері медецини теж. І, на жаль, напевно нічого щоб змінило це ніхто не планує і не буде робити...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть призупинити медичну реформу
24 березень, 2014, 15:46