Знайдений під землею архів Служби безпеки ОУН відновлюють. ФОТО

Знайдений під землею архів Служби безпеки ОУН відновлюють. ФОТО
Близько тисячі документів Служби безпеки Організації українських націоналістів (СБ ОУН), які нещодавно знайшли у бідоні на Тернопільщині, науковці Центру досліджень визвольного руху реставрують і описують.

Архівні матеріали переважно 1947-1949 років пролежали під землею 65 років і належали Бережанській надрайонній референтурі СБ ОУН, - пише Радіо Свобода.

Знайдені документи розповідають про діяльність повстанців у Бережанському, Козівському та Підгаєцькому районах Тернопільської області. Серед матеріалів – списки загиблих і сотні некрологів упівців.

Відтак стануть відомі ще імена українських вояків; і ті, хто втратив своїх рідних, зможуть дізнатись, як вони загинули і коли. В архіві є дані про працівників референтури Служби безпеки, біографічні довідки підпільників ОУН і упівців, протоколи допиту підозрілих осіб, картотеки з інформацією про людей, які були ворожими агентами, є чимало компрометуючих матеріалів.

За словами історика, директора музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслана Забілого, в архіві також збереглися підпільні видання та листівки, навчальні матеріали СБ ОУН.

«За допомогою знайдених документів науковці зможуть реконструювати роботу референтури СБ ОУН впродовж трьох років на локальній території – від первісного накопичення інформації, організації та проведення слідчих дій до практичних кроків з нейтралізації ворожої агентури, розвідувальних і контррозвідувальних заходів», – каже історик.

Як повідомляє Центр досліджень визвольного руху, документи збереглись у доброму стані.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Знайдений під землею архів Служби безпеки ОУН відновлюють. ФОТО
24 березень, 2014, 17:14