Бомбосховище під луцькою лікарнею. ФОТО. ВІДЕО

Бомбосховище під луцькою лікарнею. ФОТО. ВІДЕО
Військова агресія Росії змусила українські муніципалітети пригадати забуте словосполучення «цивільна оборона».

Луцький міський голова Микола Романюк теж підписав відповідне розпорядження, - пише Слово Волині.

Його суть в наступному: обстежити та привести до належного стану усі бомбосховища обласного центру: великі й малі. Незалежно, хто на сьогодні є їхнім балансоутримувачем – приватна структура, яка колись придбала сховок у контексті цілої житлової або адміністративної будівлі, чи державна.

Процес розпочався майже два тижні тому і вже є результати. Журналісти поцікавилися у співробітників служби з надзвичайних ситуацій які саме.

Відтак стало відомо, що на території обласного центру місць, де кілька діб можна пересидіти авіа- чи ядерні удари, є понад сотня. І класифіковані вони за чотирма принципами.

Вони діляться на звичайні сховища, з капітальними будівлями, сховища, які пристосовані під радіаційне укриття. Протирадіаційні укриття та - найпростіші. Ці сховища спроможні захистити населення міста від надзвичайних подій - бомбові удари авіації, катастрофи техногенного характеру тощо.

Одначе нині у дієвому стані перебувають далеко не всі з окреслених приміщень. У більшості триває косметичний ремонт, інші – лише оглядають. Фахівці зізнаються: підтримувати життєдіяльність сховищ на сто відсотків перестали вже під кінець 80-х років.

Більш-менш у пристойному стані залишилися лише ті, які були у фондах великих підприємств, установ, організацій. «Укртелеком» - одне з них.

Загалом, на площі у понад 120 квадратних метрів досі є функціональними санвузли, працюють електролампи. Збереглися й так звані лежаки. Вони дворівневі і можуть служити спальним місцем не одній сотні осіб.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: ТАЄМНИЦІ ЛУЦЬКИХ БОМБОСХОВИЩ

Воно може вміщувати до двохсот чоловік. Вентиляція працює, є лежаки і всі засоби, щоби зберегти життя людей. Засобами зв’язку теж забезпечено.

Цікаво, що тимчасовим сховком для людей, за словами надзвичайників, можуть слугувати і підвали шкіл, щоправда, побудованих до 1987-89 років. Вони мають відповідну товщину стін, стелі, обладнані вентиляційними забірниками.

Втім, йдеться про прямий підтік повітря, той же, що потребує механічного,- ще треба випробовувати. Фільтри, виявляється, «живуть» лише вісім років, а з часу їх монтажу минуло майже тридцять.



У Луцькій міській клінічній лікарні бомбосховище розраховане на 150 місць і чималий персонал медиків. Площа приміщення - 400 квадратних метрів. І складається воно із кількох кімнат. Цікаво, що температура всередині стала навіть без обігрівальних пристроїв. Є там автоматизоване водопостачання і є резервуари для води. Також є електропостачання.

За потреби захистити від авіаударів медустанова зможе не лише своїх пацієнтів. Галерея підземелля клініки така звивиста і довга, що заховатися у її підвалі зможе не одна тисяча людей з вулиці.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Бомбосховище під луцькою лікарнею. ФОТО. ВІДЕО
25 березень, 2014, 12:40