Як волинська громада допомагає військовим

Як волинська громада допомагає військовим
У Володимирі-Волинському діє громадська наглядова рада, яка організовує збір коштів, ресурсів та залучення спеціалістів для 51-ї окремої механізованої бригади.

Про діяльність ради та те, як жителі Волині допомагають військовим, розповіли її представники Костянтин Зінкевич, Роман Мартинюк та Вадим Борусевич у вівторок, 26 березня.

За їхніми словами, ініціатива допомагати бригаді виникла більше двох тижнів тому, у неділю, 16 березня. Тоді створили «кістяк» із 15 людей, що були готові виділяти кошти та організовувати закупку необхідних речей.

За словами Мартинюка, командир бригади розповів, що їм не вистачає працівників для підготовки техніки.

«В той же вечір ми пішли на зустріч до командира 51-ої окремої механізованої брига. Це було в неділю ввечері. Ми запитали командира, чи можем ми чимось допомогти… У частині велика кількість техніки бронетанкової колісної, але фактично зменшений штат людей, багато техніки перебувало на консервації», - пояснив Роман Мартинюк.

Оскільки члени ініціативної групи зрозуміли, що для допомоги частині треба значно більше коштів, вони звернулися до громади Волині.

«Ми зрозуміли, що потреби дуже великі, ми своїми силами не справимось, тому вирішили залучати інших людей. У (Володимир-Волинському, - ред.) районному будинку культури 18 березня ввечері зібралися більше 150 чоловік, які готові були виділяти кошти. Ці люди створили наглядову раду, яка мала б сідкувати за їх ефективним використанням», - розповідає Костянтин Зінкевич.



Після зустрічі в той день тільки готівкою вдалося зібрати 60 000 гривень і 3850 доларів. Гроші давали робітники, підприємці, колективи навчальних закладів, - розповів активіст.

На прохання допомогти відгукнулися не тільки жителі Володимира-Волинського.

«Ми координуєм свої дії із підприємцями Нововолинська, які зібрали вже біля 200 тисяч гривень. Фермери наші так само допомагають», - пояснює Роман Мартинюк. Так, за його словами, одне із аграрних підприємств Володимира-Волинського за свої кошти закупило 50 акумуляторів для військової частини.

Член наглядової ради обрали спеціалістів, які координують різні напрямки допомоги військовим.

«Я займаюсь інструментами, автозапчастинами, матеріалами для того, щоб зняти машини з консервації. Що означає консервація? Машина 20 років не заводилась. Відповідно, ця машина відразу завестись не може, вона потребує заміни деталей, які від старості просто розсипались», - зазначає Мартинюк.

За словами активістів, люди допомагають 51-й механізованій бригаді у різних формах, особливо цінують допомогу технічних спеціалістів.

«Хтось виділяє кошти, хтось закуповує генератор, хтось акумулятори, хтось може перемотати двигун», - розповідає Костянтин Зінкевич.

Долучаються також працівники автосервісів, які вже відремонтували частину техніки, зокрема багато механіків із сусіднього Нововолинська приїжджають працювати на базу.

«Силами цивільних на території бригади відновлена вже сотня машин точно», - відзначив Зінкевич.

Також частину машин ремонтують в автосервісах. «У Володимирі у боксах ремонтують КамАЗи, Урали, ЗІЛи, здебільшого за свої кошти… Стенжаричівська сільська рада виділила кошти на ремонт танкової паливної апаратури», - додає він.



Активсіти розповідають, що всі закупівлі та виплати намагаються робити максимально прозоро. «Якщо люди все-таки не довіряють тим, як ми розпоряджаємося коштами, нехай зв’язуються з нами, з представниками бригади та питають, яка найнагальніша проблема, та закуповують необхідне самі чи оплачують конкретні цільові рахунки», - пояснюють вони.

Також Зінкевич нагадав, що звіти про роботу регулярно публікує на свої сторінці у Фейсбуці. Також там можна знайти інформацію про нагальні потреби частини.

«Ми планували просто закликати людей виділяти кошти, але сталося так, що люди довірили нам тими коштами керувати, наглядати за ними… Ще є нюанс, що військових підприємці часто обманюють, завищують ціни, а ми ці речі жорстко контролюєм. Вже в Володимирі ніхто не завищує ціни, лише собівартість. Багато в магазинах, гуртівнях, автосервісах дають безкоштовно», - розповідає Костянтин Зінкевич.

Активіст Вадим Борусевич розповів, що опікується зокрема поставками тентів для військових автомобілів. За його словами, близько 150 вантажних автомобілі потребують нових тентів, щоб накрити вміст кузовів під час перевезень. «Забезпечити тентами частину допомагає фірма з Луцька, тільки треба матеріал», - пояснює він.

Також Борусевич нагадав, що для ремонту та налагодженя техніки постійно шукають профільних спеціалістів: «Спеціалістів шукаєм, де можем, спеціалістів по БМП, по гусеничній техніці, танках практично немає... Ми знайшли одного спеціаліста із Рожищенського району, кожен день їздить у Володимир».

Костянтин Зінкевич також звертається до посадовців області, щоб ті долучилися до допомоги Збройним силам. «Ми просили (на зустрічі 26 березня, - ред.) губернатора донести наше прохання до районів, міст області, а ті до установ та підприємств», - зазначає Зінкевич.

Громадські діячі звітуються у Фейсбуці
Громадські діячі звітуються у Фейсбуці

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це той Панасюк що так рветься до влади? Ну оплатив-молодець але навіщо квитанцію показувати. Це ще так Саганюк працює, всім розказує і розписує що перерахував 1000 гривень. Одні й ті ж самі методи піару. Хоча Якщо не помиляюсь він з Удару, а це мерові та регіоналівські прихвостні.Саганюк ще хвалив Панасюка Олексія на свому річному звіті, а той старий хвалить лише свою команду.
Десь перечитував раніше в ЗМІ що Удар проти виключення регіонала зі складу виконкому у Володимирі. Олйошка ну не піарся, заробив на контрабанді допоміг-малядець.
Вічний мер підкорив ще одну партію.
Відповісти
Так, в Панасюка почалися вибори. А то два роки видно не було. А то подивіться, ось я зробив, я йду в депутати. Не це сьогодні треба Україні, потрібна проста допомога, а не вихваляння.
Дивно що ще не написав(оплатив Панасюк Олексій парія Удар)
Відповісти
Знов Панас з Віталіком Слимаком в Раду поізуть.Удар-партія контрабандистів
Відповісти
Останні новини
Як волинська громада допомагає військовим
26 березень, 2014, 20:51