Лучанин, який очолив архів СБУ, хоче забрати в силовиків секретну інформацію

Лучанин, який очолив архів СБУ, хоче забрати в силовиків секретну інформацію
Лучанин Ігор Кулик віднедавна очолює Галузевий державний архів Служби безпеки України. Він розповів, як працюватиме держархів СБУ зараз.

За президентства Віктора Ющенка СБУ взялася за розсекречення архівних матеріалів радянської епохи. Та з приходом до влади Віктора Януковича все кардинально змінилося – науковцям і дослідникам історії створювали низку перешкод, аби не дозволити проливати світло на «білі плями» української історії, - йдеться в інтерв’ю Хронік Любарта.

Лучанин зазначає, що «через невивчення історії на найбільш дражливих темах дуже часто спекулюють політики».

«Бандера, 9 травня, ОУН-УПА, радянсько-німецька війна. Коли не говорять історики - говорять політики. І от якби це все можна було вивчити й оприлюднити, щоби ми чітко знали, що було і як все відбувалося, тоді у політиків було б значно менше можливостей для спекуляцій», - вважає він.

Голова архіву СБУ поділився планами, як змінюватиме роботу структури.

«По-перше – максимально широкий доступ усім, від родичів до науковців, до документів, які зберігаються в архіві. А це, своєю чергою, дасть можливість усім зацікавленим досліджувати історію і відкривати українцям очі на таємниці, які ховають в собі фонди архіву. По-друге, ми плануємо вивести архіви періоду 1918-1991 років з-під підпорядкування архівів сучасних спецслужб і правоохоронних органів (а це Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Служба зовнішньої розвідки), зосередити ці документи в окремому державному галузевому архіві, який в ідеалі підпорядковуватиметься Українському інституту національної пам’яті», - каже він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: СБУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучанин, який очолив архів СБУ, хоче забрати в силовиків секретну інформацію
28 березень, 2014, 11:57