Історія без терміну давності: за мешканців аварійного будинку «взялися» у Луцькраді. ФОТО

Історія без терміну давності: за мешканців аварійного будинку «взялися» у Луцькраді. ФОТО
Депутати з комісії з дотримання прав людини і законності Луцької міськради вирішили зайнятися проблемою мешканців будинку-пам’ятки архітектури національного значення на вулиці Іови Кондзелевича, 5.

Зустріч обранців громади із жителями цієї будівлі відбулася у п’ятницю, 28 березня.

Питання вже декілька років перекладають якщо не з хворої голови на здорову, то з одного владця на іншого. У 2012-ому році після звернення у міністерські кабінети волинській владі доручили розібратися. В облраді навіть виділили 800 тисяч гривень для відселення мешканців із будинку.

Утім, Волинська ОДА відсудила ці гроші, а тодішній губернатор Борис Клімчук попрохав мера Луцька Миколу Романюка попіклуватися про лучан і виділити кошти на їхні потреби із міського бюджету. Мовляв, лише після цього в обласній скарбниці спробують віднайти ще якісь гроші. А потім нібито і з державного бюджету щось «перепаде». Це все тоді назвали вирішенням проблеми «на умовах співфінансування».

Чиновницькі перипетії тривають, а мешканці будинку – щонайменше 10 сімей – тим часом страждають від невизначеності, хвороб та витрачання грошей на підтримання своїх квартир у більш-менш пристойному вигляді. Дехто у відчаї і взагалі вирішив триматися подалі від будинку, залишивши квартиру.

Навіть вигляд фасаду цієї пам’ятки архітектури бажає кращого, хоч і ремонтували його лише два-три роки тому. Одна з найбільших проблем – грибок, що практично знищує стіни, які, зі слів мешканців, сягають півтораметрової товщини. Місцями тиньк обвалився так, що аж просвічується цегла.

Відремонтована два-три роки тому стіна
Відремонтована два-три роки тому стіна


Не краща ситуація і в середині приміщення. Стіни та стелі помережані павутинкою тріщин та плямами грибка.

Мешканець однієї із квартир Денис Деркач показує «переписку» із владцями та знову переповідає усе, що сталося із жителями будинку за роки їх проживання тут.

Зліва - Денис Деркач
Зліва - Денис Деркач


«Це питання вже тягнеться не перший рік. Цей будинок має півтораметрові стіни, які просочені грибком. В мене є гідроізоляція, я не пошкодував грошей, зробив. І в мене в рівень одного метра йде грибок. Я живу на першому поверсі, в людей і на другому поверсі є грибок, чого як правило не буває», – каже Денис Деркач і додає, що за гроші, які витратив на постійні ремонти житла, можна було б купити ще одну квартиру.

Окрім того, чоловіка непокоїть здоров’я його дитини: «Моїй дочці ще немає 3 років, а в неї вже довжелезна історія хвороби. І весь час одне й те ж: захворювання дихальних шляхів. Я сам дивився: грибок прямо впливає саме на дихальні шляхи. Причиною цих хвороб є понаднормова вологість».

Так, за результатами перевірки санітарно-екологічною службою стало відомо, що вологість у квартирах мінімум удвічі перевищує норму.

«Весь парадокс у тому, що за цих п’ять років жоден орган влади, до якого зверталися, – від жеку до Адміністрації Президента – не виконав навіть тих початкових робіт, потрібних для хоча б встановлення вартості, наприклад, відселення мешканців або проведення капітального ремонту», – веде далі лучанин.

Результатом мало не «війни» із чиновниками, зі слів Дениса Деркача, є лист за підписом міського голови, в якому зазначено, що в 2014-ому році, можливо, будуть розпочаті лишень роботи щодо аналізу стану цього будинку.

«І на тому кінець. Далі – ні слуху, ні духу. Зараз бюджет ухвалювали, і ніхто про це питання нічого не говорить: ні в міській раді, ні в обласній», – додає чоловік.

Про обласну владу знову ж таки згадує не випадково. Адже, мовляв, після рішення суду щодо «відкликання» 800 тисяч гривень з обласного бюджету на вирішення проблеми, він особисто мав зустріч із Борисом Клімчуком, який обіцяв, що гроші також передбачать у бюджеті на 2014 рік. Влада помінялася і Денис Деркач каже, що буде «стукати у двері» уже нового керівництва.

До розповідей чоловіка приєднується й інші «колеги за нещастям»: розповідають і показують свої квартири.

У центрі - Андрій Косаревич
У центрі - Андрій Косаревич


Житель будинку Андрій Косаревич зазначає, що через вологість і грибок у його сім’ї мало не трапилося нещастя.

«Я живу на другому поверсі, у нас високі 4-метрові стелі. В мене десь два роки тому кавалок стелі відвалився і впав прямо на дитячу коляску. Там кілограм 200 впало. За щасливою випадковістю дитини у колясці не було. Дитині зараз 7 років», – розповідає мешканець будинку.

Справа - дочка Андрія Косаревича
Справа - дочка Андрія Косаревича


«За увесь час, що ми тут живемо, стеля падала чотири рази. На щастя, жодного разу не на людей», – додає він.

Квартира Андрія Косаревича
Квартира Андрія Косаревича
Стеля, яка обвалилася у квартирі Андрія Косаревича
Стеля, яка обвалилася у квартирі Андрія Косаревича


Ще одна мешканка Антоніна Кунець каже, що люди вже не знають, куди звертатися. «Це ж монастир Василіанів, це ж не просто будинок. Йому 400 років, його треба зберегти, або щось йому робити», – висловлюється жінка.

Розповідає вона і про свою квартиру: «Я поїхала до свекрухи жити, бо в нас провалилася підлога. Балки були на підлозі, прогнили всі. Під підлогою був підземний хід, ми його засипали, все провалилося вниз. Стіни мокрі. Все гниє і пліснявіє. Усі речі через вологість смердять чортом. Я тут не знаю, що робити».

Квартира Антоніни Кунець
Квартира Антоніни Кунець
Гнилі балки, які лежали на підлозі
Гнилі балки, які лежали на підлозі
Антоніна Кунець
Антоніна Кунець
Підлога, яка провалилася
Підлога, яка провалилася
Квартира Антоніни Кунець
Квартира Антоніни Кунець


Як зазначає Денис Деркач, проблема із тим, що «впала» підлога у квартирі сусідки, – через завал зводу підвалу. «Під підлогою – арка в підвалі, і в будь-який час воно може провалитися», – додає сама Антоніна Кунець.

До того ж, у підвалі, який зі слів Дениса Деркача сягає глибини двох поверхів униз, постійно стоїть вода. «Я думаю, що за останні декілька років, це найменший рівень води. Зараз вода впала, а зимою доходить до метра», – показує він.

Вхід у підвал
Вхід у підвал
У підвалі стоїть вода
У підвалі стоїть вода
У підвалі стоїть вода
У підвалі стоїть вода
Результати обвалу в квартирі Антоніни Кунець
Результати обвалу в квартирі Антоніни Кунець


У будинку знаходиться і музей історії Луцького братства. Працівниця установи розповідає, що ремонт в музеї робили три роки тому. «І вже грибок вилазить. Була гладенька стіна, почали виступати плями. Не допомагає навіть те, що на стінах – гіпсокартон», – розповідає вона.

Стіни музею страждають від грибка
Стіни музею страждають від грибка
Стіни музею страждають від грибка
Стіни музею страждають від грибка


Аби вберегти експонати від вологості, деякі з них беруть на тимчасову виставку в обласному краєзнавчому музеї і віддають назад.

«Лежали біля стін старі книжки, ми мусили їх забрати. До картин ще не дійшло», – каже жінка.

Депутати після такої «картини» переконані лише в одному: мешканців будинку потрібно відселяти.

Депутат Луцькради Андрій Осіпов каже, що у колеги Богдана Шиби є ідеї щодо проведення ремонтних робіт, аби запобігти підтопленню. Так, доповідь екс-мера щодо цього будуть слухати під час наступного засідання комісії з питань законності, яке має відбутися наступної п’ятниці.

Справа - Андрій Осіпов
Справа - Андрій Осіпов


«Основна частина членів комісії схиляються до того, щоб відселити людей, а приміщення використовувати для інших потреб, зокрема, здавати його в оренду громадським організаціям, для мистецьких заходів. У комісії є достатньо важелів, щоб вплинути на ситуацію», – зазначає Осіпов.

«Щодо грошей я хотів би казати, що місто з мільярдним бюджетом може спокійно вирішити це питання. Коли йде мова про добробут, екологічну безпеку, то це питання має бути пріоритетнішим, наприклад, за питання озеленення, будівництва. Якщо просто перерозподілити кошти на користь пріоритетів, то це має бути пріоритетнішим. Нема таких слів «немає грошей», а є питання пріоритетності. Ті чиновники, які кажуть «немає грошей», – звичайні ошуканці», – додає депутат.

Із ним солідарний і голова комісії Андрій Буй: «З того, що я побачив, я можу сказати, що треба провести експертизу. Моя позиція – треба просто відселити людей. Люди, в принципі, не проти».

«Будемо звертатися до обласної ради, до Мінфіну, щоб профінансували. Можливо не відразу, частково, можливо, якусь програму треба розробити по відселенню людей. Будемо розбирати це питання. Консультуватися зі спеціалістами, як це вирішити», – висловлюється обранець громади.

Депутат Ігор Поліщук і взагалі жахається від ситуації: «Умови просто не придатні для проживання людей. Я вперше в своєму житті бачу такі жахливі умови. Я думаю, треба вирішувати питання про відселення людей. Робити ремонт якийсь тут... Я не вважаю, що це допоможе особливо. Думаю, що на відселення людей потрібно буде значно менше коштів, ніж на ремонт цієї будівлі. Тому що будинку 400 років, і скільки тут не роби ремонт, проживати тут неможливо. Можливо, будівлю треба віддати в оренду якійсь приватній структурі для офісів чи релігійній громаді».

«Люди тут не можуть жити. Це небезпечно для здоров’я просто», – підсумовує він.

Ігор Поліщук
Ігор Поліщук


Насамкінець Андрій Осіпов пообіцяв від себе і своїх колег «наполегливість і старанність» у вирішенні проблеми. Люди ж лише висловлюють сподівання, що питання зрушиться з місця.

Чи дійсно це так, покаже лише час і те, скільки ж зусиль для цього докладуть депутати та чиновники.

Вбиральні - у коридорах
Вбиральні - у коридорах

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай Антоніна розкаже в якому палаці живе на Львівській вже купили осіпова щоб вигідно відселитись там де оська всюди смердить
Відповісти
Останні новини
Історія без терміну давності: за мешканців аварійного будинку «взялися» у Луцькраді. ФОТО
28 березень, 2014, 15:33