Коли полотна танцюють: у Луцьку відкрили виставку картин «в чотири руки». ФОТО

Коли полотна танцюють: у Луцьку відкрили виставку картин «в чотири руки». ФОТО
Виставку картин «Люб’ю з любком танцювати, що файно трісесі…» подружжя митців зі Львова Романа та Надії Федини презентували у Луцьку.

Відкриття експозиції відбулося у луцькій Галереї мистецтв у п’ятницю, 28 березня.

Роботи львівських художників, на більшості з яких автори зобразили гуцульські танці, вражають своєю яскравістю та живістю. За словами Романа Федини, картини виконані на полотні олійними фарбами за допомогою маленького шпателя – мастихіна.

«Шість років малювали ці роботи разом із дружиною. Ми колись займалися керамікою, використовували смальту, скло. Воно одне в друге затікало. Почали фарбами малювати. Вийшла своя техніка зі своєї кераміки», – розповів співавтор робіт Роман Федина.

Так, для опису унікальної техніки художник навіть написав чотиривірш: «Експресія, сила, енергія творчості, Не знаю, де я, а де він, Є тільки сліди за шматочком металу, І зветься величність його – мастихін».

Щодо, власне, історії виникнення виставки, Роман Федина зазначив, що розпочалася вона не з танців, а з тем, пов’язаних із природою, флорою та фауною.

«Потім поступово захотілося чогось динамічного, живого. Щоб ефектніше виглядало. Ми думали, що можна зробити динамічніше, і вирішили, що це – танці. І вирішили, що вони будуть гуцульськими. Вони мало того, що динамічні, ще й колоритні. Потім перейшли до різних звичаїв, фольклору», – вів далі митець.

Так, експозиція об’їздила майже всю Західну Україну. «В нас є більше 80 робіт, а сьогодні презентуємо 35 з них. Але є такі роботи, які ще взагалі ніде не показували. Їх ми покажемо у Львові. А це вже наша 23 персональна виставка. Ми об’їхали міста Західної України. Ще залишилося Рівне», – зазначив Роман Федина.

Зі слів художника, цікавим було «народження» назви виставки «Люб’ю з любком танцювати, що файно трісесі…».

«Ми так з жінкою думали: зробили виставку, тепер треба її якось назвати. Я пам’ятаю, вона поклала собі на столі різних книжок гуцульської тематики. Думаємо. Вона мені читає і все не підходить. Накінець чую, вона щось читає: «Ой, на горі, на високій, сивий кінь пасесі. Люб’ю з любком танцювати, що файно трісесі». Я почув, кажу: «Стоп-стоп-стоп. О, оце наше!». І ми знайшли назву виставки», – розповів Роман Федина.

Як зазначив голова Волинської обласної організації національної спілки художників України Володимир Марчук, Роман і Надія Федини – художники, знані в Україні. «Живопис трохи відрізняється від нашого, тому, думаю, художникам буде цікаво подивитися», – додав він.

Роман Федина
Роман Федина

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Коли полотна танцюють: у Луцьку відкрили виставку картин «в чотири руки». ФОТО
28 березень, 2014, 17:52