В історичній частині Луцька розширили площу забороненого будівництва

В історичній частині Луцька розширили площу забороненого будівництва
Фірмі «Луцькмістобуд» дозволили розширити земельну ділянку на півтори сотки на час будівництва на вулиці Кафедральної, 13.

Про це стало відомо 29 березня під час сесії Луцької міської ради.

За словами головного архітектора міста Юрія Казмірука, проект будівництва погоджений усіма відповідними органами. Тож питання – тільки у дозволі зайняти частину проїжджої частини вулиці Кафедральної на період будівництва.

Депутат ради Павло Данильчук («Фронт Змін») поцікавився в архітектора, як могли погодити проект, коли насправді на тій ділянці виявили підземелля. За його словами, забудовник не бачить можливості відновити підземелля.

«Він просто заллє їх бетоном і ми втратимо історичні підземелля. Це відбувається повний дерибан», - заявив Данильчук.

Казмірук відповів, що на Кафедральній, 13 дійсно виявили двоярусні підземелля, але проект передбачає їхнє збереження та укріплення.

Натомість директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан зазначив, що проектом не передбачена обо’язкове збереження підземель. Це розглядатимуть тільки у випадку, коли буде технічна можливість їх реставрувати. Він зазначив, що підвали не підлягають охороні, оскільки не є пам’яткою.

За словами депутата і начальника відділу туризму Луцькради Наталії Бунди (ВО «Батьківщина») у 2007 році забудовнику надали дозвіл на двоповерховий проект – у відповідності до історичної поверховості старого Луцька. Проте наявний зараз проект передбачає три поверхи.



Вона нагадала, що забудовник свого часу самовільно захопив землю, після чого на нього наклали штраф.

Екс-мер міста, депутат Богдан Шиба вважає, що «жодних порушень законодавства в цьому випадку немає». Кулуарно він висловив думку, що знайдені підземелля історичної цінності не мають. «Це так, для душі», - заявив він.

Міський голова Микола Романюк заявив, що це нормальний проект і він йому особисто подобається.

Після довгого обговорення депутати таки прийняли рішення дозволити розширити обгороджену ділянку на час будівництва.

Довідка

Під час архітектурно-археологічних експедицій 1997 року Волинського державного університету ім. Лесі Українки під керівництвом Михайла Кучінка на ділянці за адресою Кафедральна, 13 були виявлені залишки підземної забудови історичних кам’яниць ХVI-XVII століть. На глибині 1 м від поверхні знайшли цегляні муровані підземелля зі старовинними кахлями, монетами, сокирами та іншими археологічними артефактами. Останній історичний будинок на цій ділянці був просто розібраний у 2003 році.



Після 2005 року власником ділянки став тодішній депутат луцької міської ради Тихін Павлюк. У 2011 році навколо ділянки з’явився паркан, після чого завдяки втручанню Комітету захисту національної спадщини та органу охорони культурної спадщини Волинської ОДА був виданий припис, який зупинив будівництво. Припис досі діє.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Приїхали!
Відповісти
Поки товариш Рабан успішно навішував лапшу панам депутатам про законність будівництва, за оперативною інформацією його відсторонили. Пахне кримінальною справою...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку – ярмарок кар’єри
29 березень, 2012, 15:17
В історичній частині Луцька розширили площу забороненого будівництва
29 березень, 2012, 15:05