У Луцькраді залишили будівельну фірму «з носом»

У Луцькраді залишили будівельну фірму «з носом»
Депутати Луцькради прийняли план зонування Луцька, на якому парк поблизу вулиць Конякіна і Гордіюк визначений як зелена зона, а не як місце для житлової забудови.

Про це стало відомо під час 57-ої сесії міськради у понеділок, 31 березня.

Як пояснив заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцькради Ярослав Матвіїв, згідно з генпланом земельна ділянка поблизу вулиць Конякіна та Гордіюк – місце для житлової забудови з частковим збереженням зелених насаджень. У неї навіть був орендар – фірма «Луцький домобудівельний комбінат». Зі слів Матвіїва, свого часу там навіть передбачалося один гектар землі для будівництва гуртожитку.

Однак, на розгляд депутатам запропонували проект плану зонування Луцька, де ця ділянка визначається як зелена зона. Зберегти на цьому місці парк хочуть і місцеві мешканці, які прийшли мітингувати під стіни міськради.

Утім, «ЛДБК» має рішення суду на свою користь, де зазначається, що фірмі потрібно продовжити термін оренди землі, який нещодавно закінчився. Тож, зі слів Матвіїва, виникає конфлікт інтересів.

«Ми зараз залишили у плані зонування зелену зону, але ми зобов’язані врахувати рішення суду і генплан», - зауважив Матвіїв та додав, що є й проблема: поблизу знаходиться промислова зона і зелені насадження там необхідні як санітарно-захисна зона.

Вихід із ситуації Ярослав Матвіїв вбачає у тому, аби розробити детальний план того мікрорайону, аби чітко визначити, чи є там ділянка, де «ЛДБК» може будувати.

Після тривалих дискусій щодо того, чи можна будувати у мікрорайоні будинки, депутат Сергій Сівак запропонував «Соломонове рішення».

«Забудова в цій території викликає суспільний ажіотаж. Давайте приймемо план зонування взагалі, але без врахування цієї ділянки. А питання тієї зони давайте винесемо на обговорення. Бо зараз – патова ситуація, про яку ми будемо декілька годин сперечатися», - зазначив Сівак.

Однак, обговорення продовжувалося. Так, Ярослав Матвіїв зауважив, що перед прийняттям рішення про те, аби зробити ділянку землі місцем житлової забудови він попереджав Богдана Шибу, що там має бути санітарно-захисна зона.

Депутат Богдан Шиба відреагував на такі слова Матвіїва нагадуванням про те, що за 150 метрів від колишнього шовкового комбінату таки передбачили забудову.

«Нащо ж ви там передбачили, якщо там по факту санітарно-захисна зона і дерева ростуть? У проекті зонування там забудова. А могли б цього не робити», - додав Шиба.

Висловився і депутат Олег Чернецький: «На мій погляд, має враховуватися думка громади, бо вони – господарі міста. Якщо ми зможемо знайти компроміс, то це буде гідно».

Обранець громади Роман Романюк нагадав присутнім, що проект плану зонування – насичений, складний документ і захотів дізнатися у Матвіїва, скільки ж він коштував. Головний художник Луцька озвучив суму обсягом 300 тисяч. «240 тисяч ми дали і ще 60 не доплатили», - додав він.

«Робота два роки велася. Ніхто не вникав в цей план. Крім депутата Козюри ніхто достеменно не цікавився. Це зневага навіть до мене особисто і до управління. Цей план – не малюнок на вільну тему, а наукова робота, яка вимагала збирання інформації з сільрад, документів», - також зазначив Ярослав Матвіїв.

За словами луцького міського голови Миколи Романюка, такі плани зонування мають уже всі навколишні сільради і Луцьку також необхідний цей документ, щоб визначити питання, пов’язані із межами міста. «Ми ще пограємося, пів міста віддамо», - додав мер Луцька.

На думку депутата Юрія Мишка, прийняття плану зонування Луцька – дуже дискусійне питання. А якщо міська рада прийме рішення про його затвердження, то всю відповідальність за нього покладуть на депутатів. «Я закликаю не підтримувати питання, провести відповідну роботу із зацікавленими сторонами», - порекомендував він.

Депутат, лідер «Правого сектора» на Волині Павло Данильчук погодився із колегою і зауважив, що план треба «однозначно доопрацювати» і провести щодо нього громадські слухання.

Обранець громади Роман Романюк зазначив, що план зонування безперечно необхідно приймати.

«Але в нас є більш важливий документ – генплан, який коштував місту, на скільки я пам’ятаю, 1,6 мільйона гривень. І Ярослав Матвіїв підтверджує, що цей документ не ідеальний. Я вважаю, що план зонування міста треба підчистити і тоді приймати», - висловився Романюк.

Щодо парку поблизу вулиць Конякіна і Гордіюк Роман Романюк додав, що безперечно зелена зона потрібна, адже таких у мікрорайоні мало. Утім, нагадав і про те, що фірма «ЛДБК» свого часу заплатила за проектну документацію щодо тієї ділянки 1 мільйон гривень, ще 200 тисяч – на інші документи. Тож, потрібно вирішити і це питання, можливо, шляхом надання фірмі іншої земельної ділянки. «Це питання можна вирішити лише через діалог», - додав він.

Депутат Олександр Семенюк попрохав чиновників максимально враховували думку лучан, їхні побажання і виходячи з того, видавати усі документи, які можуть вплинути на людей.

А щодо плану зонування Семенюк зазначив, що його потрібно затвердити таким, який він є. «Тисяча лучан не задоволені тією ситуацією, яка є», - додав він.

Представник від мешканців мікрорайону Алла Надточій розповіла, що у парку часто проводять вільний час люди, тренуються спортсмени. З її слів, не можна було виділяти землю парку під будівництво житла, бо це суперечить містобудівельному законодавству. Вона зазначила, що громада хотіла, аби із тим, чому були надані такі рішення, розібралися правоохоронці.

Мер Луцька насамкінець зазначив, що план зонування потрібно приймати, але у парку наразі треба заборонити будівництво. Зробити це, мовляв, потрібно для того, аби розробити детальний план території парку, аби визначити місце , де можна будувати. Зі слів Ярослава Матвіїва, для підготовки такого плану потрібно приблизно 2 місяці.

«До проектного рішення подаю пропозицію розробити протягом двох місяців детальний план території парку, врахувати парк, стадіон. До того часу забороняємо там будь-яке будівництво», - зазначив Микола Романюк.

На запитання Павла Данильчука щодо можливостей внесення змін до документу після його прийняття Романюк відповів ствердно.

Окрім того, Данильчук додав, що потрібно і взагалі заборонити забудову у зелених насадженнях до визначення їх меж. Також депутат запропонував спеціалістам на травневій сесії розповісти про бачення того, що має з’явитися у тій чи іншій зеленій зоні. Із ним погодився і міський голова.

Саме у запропонованому мером міста варіанті із пропозицією Данильчука план зонування Луцька і прийняли.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: проблема
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Страшна аварія у Києві. ФОТО
31 березень, 2014, 14:35
У Луцькраді залишили будівельну фірму «з носом»
31 березень, 2014, 13:23