Про ковельську «Еліту-Центр» розкажуть Яценюку

Про ковельську «Еліту-Центр» розкажуть Яценюку
Вкладники ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» замість обіцяних квартир отримали лише фундамент будинку, а кошти не можуть повернути і досі.

Про це йшлося під час спільної прес-конференції вкладників та заступника голови Волинської обласної ради Ігоря Гузя у вівторок, 1 квітня.

За словами однієї із ошуканих вкладниць Анни Гінайло, у 2007 році ТзОВ «Ковельський житлово-будівельний комбінат» проводив активну кампанію із залучення коштів для будівництва двох багатоквартирних будинків на вулиці 40 років Перемоги, 10 та С.Бандери, 10 у районному центрі.

На цю рекламу впродовж 2007-2008 років «купилися» понад 40 людей, які платили кошти за повну вартість будівництва на загальну суму близько 18 мільйонів гривень, - пояснив Ігор Гузь. Будинки мали здати в експлуатацію в 2009 році, але там досі тільки котловани, що заростають деревами, і «жаби квакають», - стверджують ошукані вкладники.

Реклама будівництва за 2007 рік
Реклама будівництва за 2007 рік
Планування будинків
Планування будинків


За словам Анни Гінайло, вкладники не підозрювали про погану репутацію керівника підприємства Олега Вовка, зокрема про те, що у 2004 році його судили за махінації у сфері будівництва. Вкладники «повелися» на пропозицію, бо до цього «Ковельський ЖБК» збудував у місті два будинки, крім того, «солідність» забудовника підтверджували у Ковельській міськраді.

Один із договорів
Один із договорів


Водночас вона пояснила, що у Ковельській міській раді знали про певні проблеми «Ковельського ЖБК». Так, після того, як підприємство виграло тендер на будівництво, у ньому впродовж 3 місяців мали виготовити проектно-кошторисну документацію. Цей документ так і не розробили, тому будували без необхідних документів, поки не заморозили.

У той час як на будівельному майданчику був лише голий фундамент, Олег Вовк тратив гроші вкладників на нерухомість у Шацьку, автомобілі, інші товари, брав кредити у одному із банків, - все це вдалося встановити, за словами Гінайла, під час перевірки прокуратури Волинської області у 2012 році.

До цього Ковельський міськрайонний суд задовольнив позовні вимоги ошуканих мешканців про розірвання договорів та стягнення коштів, але гроші люди так і не побачили, бо забудовника визнали банкрутом, а все арештоване майно Вовка та підприємства «потягне» лише на 2 мільйони 300 тисяч.

Крім того, із цих коштів мають спочатку виплатити кредити, які набрав Олег Вовк у банках під заставу майна, а лише потім віддавати гроші вкладникам, - пояснив Ігор Гузь.

Перевірка прокуратури Волинської області розпочалася після депутатського запиту Ігоря Гузя від 27 грудня 2011 року. За її результатами встановили, що кримінальну справу щодо Вовка відкрили 30 жовтня 2010 року. Однак справа «застрягла» у судах, - пояснює Анна Гінайло.

Лише 5 березня 2014 року Камінь-Каширський районний суд постановив стягнути із Олега Вовка кошти на користь вкладників, однак їм досі нічого не заплатили.

Перша сторінка постанови суду за 2014 рік
Перша сторінка постанови суду за 2014 рік


Тому люди звернулися до заступника голови обласної ради, бо розраховують на компенсацію коштів, адже фактично залишились без обіцяного житла.

Ігор Гузь запропонував компенсувати частину коштів для людей із державного бюджету. Для цього він розраховує найближчим часом зустрітися із прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

За його словами, держава не може гарантувати вкладникам повернення всіх коштів, адже зараз складна економічна ситуація, однак, для допомоги із відновлення будівництва можна виділити частину. «Може, це буде 30%, може 40-50%, але людям однозначно треба допомогти», - зазначив він.

Гузь пояснив, що ця афера нагадує інцидент у Києві із компанією «Еліта-Центр», яка теж ошукала чимало вкладників, гроші яких довелося компенсувати державі.

Також посадовець пояснив, що відповідальність за втрату коштів фактично лежить на чиновниках, які вчасно не провели перевірку або «закрили очі» на відверті порушення із підготовки будівництва. Більше того, об’єкт розташований в центрі міста поблизу приміщення прокуратури та відділення податкової, тому його важко було не помітити, - стверджують вкладники.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всю суму боргу розділити між "задіяними" чиновниками і нехай платять, щоб другим неповадно було...
Відповісти
А хто обклав поборами забудовника, всі лінуються з ясувати??? А це не ті податкові міліціонери, що вже відбули терміни???? А хто ліквідував фірму ТЗОВ "Ковельський ЖБК" в процедурі банкрутства - самі потерпілі більшістю голосів, із них усі хто зображений на фото. Чим думали, хто надавав їм правову допомогу???? Де були влада, прокуратура, міліція????
Відповісти
Останні новини
Про ковельську «Еліту-Центр» розкажуть Яценюку
01 квітень, 2014, 13:36