На Волині хочуть змінити «запліснявілу систему» культури

На Волині хочуть змінити «запліснявілу систему» культури
Громадськість обговорила дві кандидатури на посаду начальника управління культури Волинської обласної державної адміністрації.

Обговорення відбулося 2 квітня у приміщенні ОДА.

На посаду претендують дві людини – музикант Сергій Шишкін та нинішній заступник начальника управління культури Валерій Дмитрук.

Обговорення не мало на меті ухвалення конкретного рішення про призначення. Як зазначила координатор зустрічі Оксана Ярош, почуті пропозиції запротоколюють і подадуть на розгляд тому, хто вирішуватиме.

Кандидат Сергій Шишкін переконував, що він не чиновник і не збирається довго займати посаду. За його словами, він має власне бачення, планує його реалізувати і піти. Музикант стверджує, що треба творити місцевий контент, який відповідав би духові часу та зміг би «конкурувати з російською попсою і не тільки».

Крім того, Шишкін хоче спрямувати зусилля на виявлення народних майстрів та допомогу їм, бо переконаний, що сьогодні «шароварщина» замінила автентичну культуру.

Кандидат вказав і на запліснявілі елементи системи, які давно віджили своє і підтримуються лише застарілою системою управління культури. Перш за все, такими елементами, на його думку, є звіти, які роблять «для галочки».

«Наявна система погана, бо ініціатива йде зверху, а не знизу», - вважає Шишкін.

Крім того, він хоче подбати за тих місцевих митців, які відомі далеко за Волинню, але на своїй малій батьківщині не цінуються.

Інший кандидат – Валерій Дмитрук – чиновник із досвідом. Основна теза його доповіді – зберегти те, що є. Вважає, що треба сприяти і створювати умови для діяльності колективів комунальних закладів. Ситуація, яка зараз є, його задовольняє. Він нагадав присутнім про проблеми технічного характеру галузі, які треба вирішувати.

«Управління культури треба для того, щоб реалізовувати державну культурну політику», - таку роль в існуванні управління бачить Дмитрук.

Його опонент Шишкін натомість вважає, що управління культури були створені для обслуговування влади. Незабаром їх реформують, а завданням структури музикант вважає координацію місцевих ініціатив.

Народний майстер Валерій Ленартович зазначив, що треба змінювати застарілу систему і ставити на посаду адекватну вимогам часу людину.

«Є чиновники, а є вільні люди. Якщо ми хочемо змінити систему, то треба абсолютно іншу людину, з іншим світоглядом. Якщо ми хочемо зберегти, то треба чиновника з 20-річним досвідом, який сидить на бюджеті і нічого не хоче змінювати», - зазначив він.

Схожої думки дотримується представник «Самооборони», театрал Юрій Моклиця. Він зізнався, що симпатизує Шишкіну, а на своє питання Дмитруку щодо бачення стратегії управління відповіді не отримав.

«Стратегія – це не на один рік, а на 10», - переконаний Моклиця.

Його хвилювало питання про начальника управління культури Луцької РДА Валентину Зінчук. Він нагадав присутнім про конфлікт, який стався під час Євромайдану, коли чиновниця хотіла вигнати театр «ГаРмИдЕр» із приміщення районного будинку культури.

Шишкін сказав, що він планує звільнити цю людину, якщо його призначать на посаду. Дмитрук від прямої відповіді ухилився, але висловив переконання, що звільнення і так відбудеться.

Зовсім інший аспект проблем підняв голова Комітету правозахисту і боротьби з корупцією Ігор Левчук. Він зауважив, що управління культури причетне до багатьох ганебних фактів знищення історичної спадщини.

Насамкінець Левчук поскаржився, що управління не завжди проявляло свою законну позицію і не давало відповіді на конкретні запити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кадри
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 25
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба хабарників нових змінювати. Чому по Луцьку ходять слухи, що посади в Облдержадміністрації продаються, а існуючих керівників тиском та погрозами змушують звільнятись? Треба по досягненням старого керівника визначати і по намірам кандидата на посаду.
Відповісти
Продаються, продаються, а ви не знали? Вже нові чини певно немало собі грошенят заробили, портфеликами приторговуючи
Відповісти
Дмитрук в курсі корупційних схем управління. Тут або почне ламати стару систему (що мало ймовірно), або покривати існуючий бардак.
Відповісти
То озвучте, коли ласка, хоча б одну!
Відповісти

Сергію, тримайся та перемагай. Володимир - Волинський тебе підтримує.
Памятайте нашу з Вами ,розмову у КМЦ Т. Шевченка
Відповісти
Ой, шкода, що Ви не були на обговоренні. Почули б, що С.Ш. говорить про Володимир!
Відповісти
Хай хто що каже про Шишкіна, а я його підтримую. По перше вже тому , що він мій земляк, по друге, що особисто з ним знайома і знаю його можливості, а по третє тому, що він інший, навіть не такий як я, хочеться вже якихось змін! Давайте, Євгеновичу, вперед!
Відповісти
З усією повагою - програма не була озвучена. А якщо культура має займатися лише фестивалями... перепрошую, чому пан Сергій не зміг озвучити навіть того, що бачить в бібліотечній галузі?
Відповісти
Програма уже була озвучена на волинських інтернет-ресурсах. І вже досить давно.
А щодо бібліотечної галузі- Сергій Шишкін уже встиг зробити дещо, разом із братами Капрановими, не займаючи жодної посади. Нехай поки в межах Володимира. Але конкретні дії - це більше, ніж просто бачення.
Відповісти
Якщо для поповнення фондів - сперечатись не буду. Але бібліотека - це не лише книги, а й люди, котрі там працюють, приміщення, обладнання...
Відповісти
A propo... (до речі), до редакції видання. Озвучуйте, будь-ласка, те що насправді відбувалось, а не лише окремі цитати, котрі не відображають суті події і відповідають лише певним інтересам певних осіб.
Відповісти
Шишкін у Володимирі обгаджує Луцьк, а в Луцьку - Володимир. А в Києві - цілу Волинь, жлобську, як він висловлюється. Справжній політик від культурки. Диванний Майданщик.
Відповісти
Кандидатуру Дмитрука взагалі не хочу обговорювати, бо це шило, що змінить мило. А Шишкін - наспрвді нічого на практиці не може, окрім дурити голову своєю гіпертрофованою харизмою двом-трьом закоханим у свою творчість журналісткам... (сама такою була). Або ще клянчити дармову каву чи цигарку. Його особисту творчість до уваги не беремо - бо це його особисте горе і радість. На посаді керівника культурою потрібні ділові якості, а не шизоїдні.
Відповісти
То будь-ласка запропонуйте реальну кандидатуру. Бо, як розумію, ані в шкурі "шила", ані в "шкурі" мила Ви не були.
Відповісти
"чиновник із досвідом". - це головний критерій, по якому ця людина має йти з посади. Додатковий аргумент це цитата з його тези: "зберегти те, що є". А що є? Чому Луцьк, як історичне місто, зовсім не дбає за своїх майстрів? Чому вони мають тулитися невідомо де і як і не мати можливості нормального зарібітку? Знаю про це бо маю кілька добрих знайомих серед людей, які є цінністю міста. Нажаль не надто оціненою цінністю. Щиро надіюся, що буде нове керівництво і слово КУЛЬТУРА буде не лише на папері, але й у справах!
Відповісти
Шановні, культура - це не тільки фестивалі, митці, а й збереження того що є, тобто музейної та бібліотечної справи!! І на мою думку, Володимир Дмитрук, людина, керівник, який гідний цієї посади!!!
Відповісти
Прошу вибачення, Валерій Дмитрук!!
Відповісти
Дискусії не виходить - всі прочитали цю публікацію, яка не відповідає змісту громадського обговорення, що відбулося, не враховуючи, що наші так звані незалежні журалісти, як завжди, подають лише те, що хочуть показати, а не те, що відбулось насправді. На жаль, маю власний досвід спілкування з представниками "четвертої влади"
Відповісти
Люди, схаменіться!!!! Ви про що? Ясно, що Шишкін - не гарантія, але Дмитрук же ж - навіть не шанс. Скільки ще треба обговорень, щоб це зрозуміти (аргументів не наводжу, їх стільки, що місця не вистачить.
Відповісти
А чому б не навести аргументи?
Відповісти
Наводжу. Якщо я правильно розумію, змінювати треба характер роботи управління, і відповідно образ начальника управління -- тому має бути переорієнтування з виконання замовлень держави, бо це ж радянське тавро, на задоволення потреб громадян. Тому, я вже не говорю про таке явище, як програма дій, але крім цього: 1 ) досвід самостійності прийняття рішень, дій і відповідальності; 2) досвід роботи по залученню небюджетних грошей (інакше взагалі нема про що говорити); 3) наявність харизми (для сфери культури це більш, ніж обов"язково). Я на жаль, дуже погано знаю п. В. Дмитрука, і можливо-можливо, я неправа. Проте питання, чому я, все життя працюючи у сфері культури Волині, так погано знаю цього пана. Отсе також для мене аргумент. Хоча і непрямий (це не всі аргументи, але хіба цього не достатньо?)Зрештою, для мене особисто все це не так і важливо, проте шкода дивитися, як в черговий раз замість реформ відбувається їх імітація.
Відповісти
Українці, Волиняни - прошу Вас!ТІЛЬКИ НЕ ШИШКІН!!!!!КОГО БАЖАЄТЕ ТОГО І ПРИЗНАЧАЙТЕ АЛЕ НЕ ШИШКІНА!!!!!НЕВЖЕ БІЛЬШ НЕМАЄ ДОСТОЙНИХ ЛЮДЕЙ НА ВОЛИНІ????!!!!!
Відповісти
Підтримую!Шишкін не достойний на цю посаду.
Відповісти
Всім дякую. Поважаю особистостей. Богу дякувати, вони є і в Луцьку, і у Володимирі. З чиновниками набагато складніше... Хто дійсно хоче дискусії - прошу на ФБ. Інакше це щось інше.
Відповісти
Так називайте вже прізвища достойних!!!!
Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть змінити «запліснявілу систему» культури
02 квітень, 2014, 14:52