Харків’янка через суд «вибила» закордонний паспорт за 170 гривень

Харків’янка через суд «вибила» закордонний паспорт за 170 гривень
У Харкові вперше видали закордонний паспорт, який обійшовся власникові в 170 гривень.

Принципове небажання сплачувати гроші понад встановлений розмір державного мита коштував Оксані Підопригорі року судових тяганин, - повідомляє ТСН.

"Після річної судової тяганини, я, нарешті, отримала закордонний паспорт за 170 гривень у ГУ ДМС України в Харківській області. Перша у Харкові і, здається, друга в Україні. Справедливість є – і за неї варто боротись", - прокоментувала молода харків'янка цю подію в соцмережі Facebook.

Дівчина подала документи ще в лютому 2013 року, але їй відмовили, пославшись на відсутність квитанцій про сплату "за бланк паспорта" у розмірі 120 грн та "за послуги Державної міграційної служби" у розмірі 87 грн 15 копійок.

Перші скарги до прокуратури та позов до окружного адміністративного суду результати не мали. Лише Харківський апеляційний адміністративний суд 21 січня 2014 року постановив у повному обсязі задовольнити позовні вимоги Підопригори щодо видачі закордонного паспорту "за законну ціну" та притягнянення до відповідальності посадових осіб, які цьому перешкоджали.

"Рішення у моїй справі №820/7751/13-а можна знайти в єдиному державному реєстрі судових рішень", - зазначила харків'янка. Ще за два місяці дівчина отримала довгоочікуваний документ. Але й на фінальному етапі не обійшлося без пригод.

"Мені зателефонували із ДМС і самі запросили у позачерговий час прийти подати документи вже до Головного управління ДМСУ в Харківській області. При подачі документів працівник, що приймала в мене їх, пообіцяла зателефонувати і повідомити, коли паспорт буде готовий. 1 квітня (якось тоді я навіть не подумала, що це може бути жарт) мені зателефонували з ДМС і поцікавились: "Чому ж ви досі не прийшли за паспортом?". Я пояснила про обіцянку працівника і сказала, що готова у ДМС забрати паспорт. Мені повідомили, що я це можу зробити з понеділка по четвер з 15 до 17 години. Звісно ж, вже 2 квітня о 15 годині я була в приміщенні ДМС. Але паспорт видавати мені відмовились. Як висловилась працівник: "У нас ще є одне питаннячко… Ну, час ще дозволяє нам не видати сьогодні, а пізніше", - розповіла Підопригора.

За кілька днів видача паспорту таки відбулася. "Після 15 хвилин незрозумілого очікування, незважаючи на усі мої пояснення охоронцю "мені призначили на 16:30", мене запросили до "службового приміщення". Фактично – на другий поверх установи, де вхід за системою магнітних ключів. Разом зі мною пішли друзі, яких намагались вигнати. Мені "погрозили" тим, що мене можуть відправити отримувати паспорт і "внизу". Тобто як усіх тих, хто заплатив по 500 грн, на що я відповіла, що мені однаково, де отримувати паспорт, аби тільки отримувати. Усе ж, після значної кількості часу і спроби зателефонувати на гарячу лінію ДМС, мені винесли мій паспорт, 100-500 разів підкресливши, що лише мені і лише згідно з рішенням суду, а інші можуть навіть не пробувати подавати так документи до зміни законодавства", - повідомила харків'янка.

За її словами, працівниця ДМС назвала такий варіант отримання паспорту "тероризуванням" міграційної служби та висловила надію, що таке більше не повториться. "А буде нормальна законодавча база, котру нові керівники доведуть до ладу, і тоді все буде добре", - переповіла Підопригора діалог.

Нагадаємо, начальник волинського управління Державної міграційної служби Олександр Воробей розповів, що брати з людей більше грошей його зобов’язує ряд постанов Кабінету Міністрів.

За його словами, у суму 377 гривень 15 копійок входить державне мито 170 гривень, вартість послуг з оформлення – 80 гривень 15 копійок, вартість бланка 120 гривень.

«170 – такої ціни не існує, я відповідаю за кожне своє слово», - заявляв посадовець 17 березня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рішення №820/7751/13-а відсутнє в реєстрі.
Відповісти
Останні новини
Харків’янка через суд «вибила» закордонний паспорт за 170 гривень
06 квітень, 2014, 07:30