Конкурс, присвячений Лесі Українці, можуть «евакуювати» у Луцьк

Конкурс, присвячений Лесі Українці, можуть «евакуювати» у Луцьк
У зв'язку з анексією Криму Росією під питанням залишається подальша доля музею Лесі Українки в Ялті, на базі якого проходять фестиваль "Лесина осінь" і конкурс "Кримська плеяда".

Спілка театральних діячів України вже традиційно проводить тут конкурс молодих українських акторів на найкраще читання творів Лесі Українки, - повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на "Дзеркало тижня".

У найближчому майбутньому (з урахуванням нинішньої ситуації на півострові) подібний конкурс навряд чи можливий в Ялті. Найімовірніше, він переміститься до Луцька або Новоград-Волинського, місця, також пов'язаного з життям і творчістю Лесі Українки.

Співробітники Ялтинського музею не ризикують давати великі коментарі та просять почекати хоча б місяць, доки ситуація більш-менш проясниться: "Поки що самі не знаємо, що відбувається. І не знаємо, що буде з нами завтра... Зараз якийсь перехідний період. Загалом, нам нічого не говорять про майбутнє".

Водночас до музею Лесі Українки часто навідуються російські телекомпанії: знімають тріщини в будинку, його запущений вигляд. Мовляв, подивіться, як Україна "піклувалася" про свої культурні цінності.

У різні періоди співробітниками Ялтинського музею було відправлено близько сотні листів до різних державних інстанцій України, до всіляких фондів - з проханням вберегти будинок від руйнування. Але ніхто так і не відгукнувся. Паралельно "на заздрість" Лесі бізнес-структури РФ кидали величезні гроші на відновлення "Білої дачі" Антона Чехова у тій самій Ялті.

Частина співробітників музею Лесі пропускає, що у зв'язку з обставинами, що склалися, робота цього українського музею в Ялті може бути припинена - аж до консервації об'єкту.

Ялтинський музей - один з чотирьох в Україні, що увіковічує геніального автора "Лісової пісні". Як відомо, в Криму поетеса прожила три роки, два з них - в Ялті. Тут народжені її прекрасні твори: "Касандра", "Над морем", "Кримські спогади".

Ще 1993р. під впливом української громадськості колишня експозиція "Леся Українка і Крим" знайшла інший статус - "Музей Лесі Українки".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Крим
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.