«Східняки» у Луцьку: на Сході люди – аполітичні і менш самосвідомі

«Східняки» у Луцьку: на Сході люди – аполітичні і менш самосвідомі
Молодь зі сходу України вважає, що «східняки» менш національно свідомі, ніж решта українців.

Про це стало відомо під час зустрічі активної молоді Сходу та Волині, яка відбулася у межах проекту «Твоя країна» громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» в Луцьку у понеділок, 7 квітня.

За словами координатора проекту «Твоя країна» у Луцьку Наталії Хотинюк, для 20 молодих людей із Харкова, Донецька, Миколаєва, Одеси, Києва, Кривого Рогу, Чернігова, Черкас організували кількаденну поїздку до Луцька, під час якої учасникам підготували насичену програму.

Зокрема, влаштували екскурсії Луцьким замком, музеєм під відкритим небом у селі Рокині, музеєм Волинської ікони, тренінги та ігри. Таким чином молодь зі Сходу України познайомили з Луцьком, життям волинян.

Своєю чергою, у межах проекту лучани матимуть можливість відвідати Харків та Миколаїв. Долучитися до проекту можна на сторінці спільноти «Твоя країна» у соцмережі ВКонтакті.

Учасниця такого молодіжного обміну Катерина Москаленко з Харкова розповіла, що поїздка до Луцька перевершила сподівання і очікування у декілька разів. «Я не могла очікувати, на скільки буде класно, приємно, турботливо і зворушливо. Вразило, як нас прийняли. Годували постійно, доглядали, як за власними дітьми», – зазначила дівчина, згадавши, що молодь поселяли у луцьких сім’ях.

«Під час спілкування багато лучан переходили на російську мову. Тож, ті стереотипи, які є на Сході не мають під собою ґрунту. Якби люди приїхали сюди, побачили, то сказали б, що це абсолютна неправда», – додала вона.

Катерина Москаленко зазначила, що наразі навчається у харківському виші, утім, на п’ятий курс хотіла б поступити до луцького університету.

Дмитро Панютін із Донецька зазначив, що також їхав у Луцьк із певними стереотипами. Навіть коли розповів брату про свої плани відвідати Західну Україну, почув у відповідь: «Ти будеш в тилу ворога, тебе ж поб’ють націоналісти». Однак, хлопець зазначає, що це все – неправда, в чому він і переконався.

Щодо донеччан Дмитро Панютін зазначив, що вони аполітичні, менш національно свідомі, багато чого бояться, зокрема – проти євроінтеграції. «Ви ширше мислите», – додав хлопець. Із ним погодилася і харків’янка Катерина Москаленко.

Попри сепаратистські настрої на Сході, хлопець переконаний, головне – залишатися братами і зберегти цілісну Україну. «Нема друзів, ворогів, є інтереси», – процитував він Маргарет Тетчер.

Щодо створення Донецької народної республіки Дмитро Панютін висловився коротко: «Опам’ятайтеся, хлопці».

Дівчина з Харкова Марина Кир’як зауважила, що вона не погоджується із твердженням про аполітичність молоді зі Сходу.

«Через останні події в Криму, в Україні, байдужими залишатися не можна. Бо це наша країна, ми повинні відстоювати свою державу. Схід і Захід завжди боролися за Україну однаково. Погоджуюся, що ви більш відкриті, як люди на Сході. Ми не доросли до вас ще», – зазначила вона.

Також дівчина звернула увагу не те, що на вулицях Луцька чистіше, як у Харкові. Однак, додала, що буде намагатися боротися із цим, коли повернеться додому.

Підсумовуючи, учасники «Твоєї країни» зазначили, що такі заходи з обміну молоді потрібно організовувати частіше і масштабніше. У відповідь на це один із організаторів проекту в Луцьку Захар Ткачук зауважив, що такий проект вже подавали у Міністерство молоді і спорту, однак, його не вдалося реалізувати. «Не вистачало грошей, чи ще щось», – пояснив він.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
за посаду вже всім, тепер питає кому ще дати майстер-класс
Відповісти
Якщо такі репліки проходять премодерацію, то важко уявити що відсіюється.
Відповісти
Ремарка, Захар Ткачук НЕ організатор проекту! Організатор є тільки Фундація Регіональних Ініціатив. Молодіжна платформа є одним з партнерів проекту.
Відповісти
Срака мотика!!!! Норм шо зробили захід, а хто, кого, кому - не суттєво. Ми зара ділити маєм шо?? Треба робити гарні справи а не ФРІ чи МП
Відповісти
Останні новини
«Східняки» у Луцьку: на Сході люди – аполітичні і менш самосвідомі
07 квітень, 2014, 16:04