У Луцьку дали поради, як обирати президента

У Луцьку дали поради, як обирати президента
Питання того, яким має бути новий президент, і за якими критеріями його обирати, аби отримати лідера, що здатен розвивати країну і демократичні цінності, обговорили у Луцьку.

Розмова відбулася під час першого засідання Незалежного громадського прес-центру «Волинський вибір – 2014» у вівторок, 8 квітня.

Доцент кафедри політології і державного управління СНУ імені Лесі Українки Галина Панишко розповіла про своє бачення того, як мають відбуватися президентські вибори в Україні.

З її слів, є загроза зриву виборів, бо не всі регіони однозначно реагують на ситуацію в країні. Але вона переконана, що українське суспільство має мобілізувати інтелектуальний потенціал, громадську позицію, патріотизм, аби вибори таки відбулися.

Галина Панишко «пройшлася» і кандидатами, давши їм оцінку. Вона зазначила, що серед них є прошарок «олігархії» – представників великого бізнесу, який побудував його на зрощуванні з державним апаратом.

«Йдуть у політику і кажуть: продам свій бізнес, пообіцяю ще щось зробити. Для чого годувати обіцянками, а потім не виконувати. Чому олігархічний потенціал дбає про свої інтереси, а не дбає про, до прикладу, онкохворих дітей, яких в Україні – сотні», – роздумувала Панишко.

На її думку, приблизно половина є технічними кандидатами. «Є професійні політики, лідери партій, лідери-професіонали, а є такі, які будуть відтягувати голоси», – зазначила вона.

Тож, фахівець вважає, що українці повинні досить уважно придивитися до претендентів. Мовляв, потрібно зважати на те, що є процес відтягування, перекидання голосів, великих домовленостей, щоб лобіювати свої інтереси.

Передусім, мовляв, потрібно шукати у кандидатів таку рису, як «харизматичне лідерство», що передбачає наявність інтелектуального, духовного, морального потенціалу, інтуїції керівника.

Галина Панишко зауважила, що інтуїція притаманна жінкам. Тож, вона переконана, що жінки мають йти в політику. «Вони володіють відповідним рівнем професійного знання, інтелектом», – додала Панишко.

Говорячи про самовисуванця Олега Царьова, фахівець згадала, що він – із колишньої команди, представник Партії регіонів. Галина Панишко визначила його як людину абсолютно безграмотну, згадавши інцидент, коли політик навіть не спромігся відповісти на запитання щодо початку Другої світової війни.

Кандидата від Партії регіонів Михайла Добкіна жінка охарактеризувала як політика, що позиціонує себе «великим науковецем». «Він пропонує вивчити поняття «федералізм» науково. Спочатку каже, що потрібно подумати про федералізацію України. Для чого політику вносити такий розбрат у суспільство? Потім він каже, що він відмовляється від федералізму, а виступає за об’єднання країни. Людина подвійних стандартів», – зазначила Панишко.

Підсумовуючи, Галина Панишко відзначила, що до влади мають прийти елітарні особистості, з високими розумовими здібностями. «У них має бути безпосередня участь у здійсненні влади, вплив на соціальні групи, високий соціальний статус», – додала вона.

З її слів, майбутній президент має дбати про обороноздатність, об’єднувати, зміцнювати суспільство, адже українці – люди з різною ментальністю, зважаючи на регіон, де вони проживають.

Тож, саме над наявністю таких рис у кандидатів, зі слів Панишко, потрібно задуматись.

На думку підприємця Ігоря Климчука, якби чітко стояло питання приходу до влади певної особистості, то він охарактеризував би політика, якого б хотілося бачити президентом, як людину, яка б керувалася не тільки обіцянками, а й справді зробила те, що від неї очікують прості люди.

Голова Асоціації фермерів Рожищенського району Руслан Хомич зазначив, що для нього, як для людини, яка стояла на Майдані, прикрим є те, що від президентської гонки відмовився Віталій Кличко. «Я навіть не чекав такого кроку», – зазначив він.

При Руслан Хомич бачить «нову людину». Аграрій зауважив, що на посаді президента має бути моральна, порядна людина «з мінімум 8 роками чистої історії».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
жодного голосу олігархам та високопосадовцям минулих років!
інакше усі жертви будуть марними.
Відповісти
пані Панишко вивчила проффесора-ректора Олешка, а тепер глаголить про президента.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку дали поради, як обирати президента
08 квітень, 2014, 12:17