В Україні хочуть карати виборців за продаж голосу

В Україні хочуть карати виборців за продаж голосу
Кабінет міністрів України схвалив законопроект про підвищення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

У законопроекті передбачено не тільки покарання для організаторів підкупу виборців, а й громадян, які погоджуються брати винагороду за голосування. Цей законопроект має розглянути ще Верховна Рада України, ‒ пише Zaxid.net з посиланням на Інтерфакс.

«Ми схвалили законопроект. Він передбачає п’ять років позбавлення волі за відповідне порушення, якщо намагаються підкупити виборця і якщо виборець із задоволенням підкуповується. Там штраф від 1700 до 5400 грн, або ж на строк до п’яти років», – сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков журналістам у середу в Києві.

Як повідомлялося, з ініціативою ухвалення цього закону виступив сам Аваков разом із групою фахівців.

За його словами, йдеться про покарання за підкуп виборців, підтасовування результатів волевиявлення, підробку виборчої документації та інші правопорушення під час виборів. «Ще одна новація для українського законодавства ‒ запровадити кримінальну відповідальність для виборців, які погоджуються прийняти кошти та інші матеріальні блага в обмін на голосування за того чи іншого кандидата чи політичну силу», ‒ пояснив міністр.

Якщо виборець погодиться віддати свій голос в обмін на грошові або матеріальні вигоди, він повинен нести відповідальність: «Це може бути штраф у розмірі від 1700 до 5400 грн або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк».

«Якщо зловлять «на гарячому» осіб, які пропонують виборцю укласти «угоду», то вони будуть відповідати перед законом, це може бути тюремне ув'язнення на термін від 5 до 7 років», – додав глава МВС.

Раніше Аваков заявляв, що має надію, що ВР підтримає внесення запропонованих змін до Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що 25 травня в Україні мають відбутися президентські вибори.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.