У Києві малюють 15-метрове патріотичне графіті. ФОТО

У Києві малюють 15-метрове патріотичне графіті. ФОТО
У Києві з’явився ще один арт-об’єкт на патріотичну тему.

На стіні однієї з будівель Андріївського узвозу виникло 15 - метрове графіті , на якому зображена українка з дитиною на руках, ‒ пише Insider.

Над картиною працюють муралісти француз Жюльєн Маллан і кримчанин Олексій Кислов в рамках фестивалю «Французька весна». Закінчити планують до кінця тижня.

«Сюжет картини ще не до кінця сформований. Спочатку у нас була одна ідея, потім вона трансформувалася», ‒ каже Олексій.

«Я б не сказав , що цей сюжет ‒ про Майдан. Зараз в Україні відбуваються серйозні події, не хотілося б з ними гратися. На цій картині ви бачите жінку, яка показує дитині майбутнє. Це думки про майбутнє. І поки нікому не зрозуміло, яким воно буде», ‒ каже Олексій.

Поки Жюльєн та Олексій думають над патріотичним сюжетом, в Facebook вже обговорюють не зовсім традиційну зовнішність українки, зображеної на їнхній картині. Дівчина у віночку з великими очима і блакитними волоссям викликала у коментаторів асоціацію з інопланетянкою.

«Я чув ще один варіант ‒ що вона схожа на Аватар. Не розумію, чому всі так вирішили. Через блакитне волосся ? Але в Аватара, наприклад, був ще ніс, як у тварини. Може, через великі очі? Але якби я намалював дівчині вузькі очі, всі б сказали, що вона азіатка. Думаю, люди занадто багато дивляться голлівудські фільми. Ласкаво просимо в західний світ», ‒ жартує Жюльєн.

Олексій пояснює: вони з колегою навмисно не прагнули зображати дівчину як представника реального світу. Вона, швидше, символізує дух України.

«Багато хто запитує, чому дівчина виглядає не як типова українка. Але у мене, наприклад, виникає велике питання, як взагалі виглядає типова українка. Зараз всі культури сильно переплетені. Наприклад, у Франції питання національності взагалі недоречне. Підняти його там було б достатньо грубо. Ми ж поки залишаємося у владі стереотипів», ‒ говорить Кислов.

Незвичайна українка викликає інтерес не тільки у коментаторів в соцмережах, а й у перехожих. Поки хлопці працюють, багато хто зупиняється, фотографує графіті, іноді запитують, що це і навіщо.

«Ми завжди працюємо в громадському просторі, на очах у великої кількості людей. І це ‒ вічна проблема. Перехожі люблять підказувати художнику, як йому краще малювати. У кожного ‒ своє бачення сюжету. Іноді хочеться відійти в сторону і сказати: «Малюй», ‒ говорить Жюльєн.

Французький художник розмальовував стіни десятків міст по всій Європі та Америці, подорожував по Україні, знімаючи фільм про український стріт-арт.

«Стикаються з цим майже в усіх європейських країнах. Наприклад, коли я востаннє малював у Франції, один і той же хлопець підходив до мене щодня і говорив, як йому не подобається картина. Європейська публіка консервативна. А ось в Південній Америці ситуація протилежна. Люди ніколи не критикують роботу художників, тому що в цих країнах існує давня традиція розмальовування міських стін», ‒ говорить Жюльєн.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось це гарне, не то шо в нас депресивно-мінімалістичне((
Відповісти
Останні новини
Лучанин реформує архів СБУ
10 квітень, 2014, 15:06
У Києві малюють 15-метрове патріотичне графіті. ФОТО
10 квітень, 2014, 14:32