Лучанин реформує архів СБУ

Лучанин реформує архів СБУ
Історичні матеріали про репресії та визвольний рух в Архіві СБУ відтепер можна копіювати власними засобами і безкоштовно, а час на підготовку відповідей на звернення зменшено.

Про це розповів новий директор архіву Ігор Кулик 8 квітня на круглому столі "Практика та перспективи доступу до архівів спецслужб. До 20-річчя ГДА СБУ", - пише Gazeta.ua.

"За основну мету ми ставимо забезпечення максимально широкого доступу і відкритість до документів для всіх заявників. Архів має працювати не на себе, а для громадян. Відтепер надано дозвіл на безперешкодне і безкоштовне копіювання власними засобами ще не оцифрованих архівних документів. Дослідників ми проситимемо залишити нам копії, таким чином швидше поповнюватиметься наша електронна колекція. Нагадаю, з оцифрованими матеріалами можна знайомитися щодня в Інформаційному-довідковому залі Архіву СБУ на вул. Ірининській, 8. Все, що є в системі, ви можете скопіювати на флешку", - повідомив директор архіву.

Переведення архівних документів у "цифру" Ігор Кулик вважає одним із головних завдань.

"Ми маємо створити можливості для жертв репресій та їх родин максимально зручно і просто знайти інформацію про минуле. Наступний пріоритет — сприяти дослідженню білих плям історії, спираючись на максимально широку базу документів, маючи можливість їх порівняти та верифікувати. Тому ми започатковуємо співпрацю із відомим громадським академічним проектом Електронний архів визвольного руху, який реалізовує Центр досліджень визвольного руху спільно з Львівським університетом імені Івана Франка та Національним музеєм-меморіалом "Тюрма на Лонцького". Там уже доступно понад 10 тисяч копій документів, значна частина з яких передані ГДА СБУ у 2010 році", - розповів Ігор Кулик.

Протягом наступних декількох місяців Ігор Кулик пообіцяв приділить значну увагу роботі регіональних архівів СБУ.

Також розповів, що зменшено час на підготовку відповідей на звернення громадян.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: СБУ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.