У Луцьку дискутували про «гідність» Волині та «безвихідь» Донбасу. ФОТО

У Луцьку дискутували про «гідність» Волині та «безвихідь» Донбасу. ФОТО
В рамках візиту делегації журналістів зі Східної України відбулася дискусія із волинськими колегами.

Особливості роботи мас-медіа в різних частинах України, причини Євромайдану та вплив олігархічних кланів на Сході країни обговорювали у суботу, 12 квітня.

У складі делегації на Волинь завітали журналісти із Донецька, Харкова, Запоріжжя, Луганська, Ізмаїла, Дніпропетровська, Керчі, Мелітополя.

Програмний директор громадської організації «Інтерньюз -Україна», яка стала ініціатором візиту, Андрій Кулаков розповів, що ідея привезти «східняків» на Волинь виникла, щоб показати єдність країни, щоб «зшити» її, поділитися рецептами роботи у різних регіонах.

Громадська діячка та журналістка Ольга Бузулук нагадала, що делегація медійників перебуває на Волині вже три дні, раніше вони зустрічалися із представниками влади. Останні переконували, що «завжди готові співпрацювати із журналістами».


Під час дискусії журналіст порталу «Донецькі новини» Михайло Попов розповів, що на Донбасі людям складно відстоювати свої права та виходити на проєвропейські мітинги.

За його словами, у Донецькій області, коли людина намагається відстоювати свої трудові, споживчі та інші права, вона може потрапити в умовний «чорний список» до місцевих олігархів, втратить роботу та більше не зможе її знайти, бо всі місцеві роботодавці пов'язані між собою.

Попов додав, що для громадських активістів та «борців за свободу» ситуація практично безвихідна. Люди їх не підтримують, адже бояться втратити заробіток та зазнають переслідувань.

«Тільки в Ахметова більше 300 тисяч працівників, і на кожного можна натиснути», - нагадав журналіст.


Головний редактор газети «Монітор волинський» Валентин Ваколюк навів приклад Волині, де Євромайдан почався із кількох людей, і саме вони стали першою «іскрою» для зміни влади. На його думку, на Донбасі рано чи пізно доведеться також почати зміни, хоча це буде зробити складніше.


Журналіст харківського видання «Актуальна правда» Сергій Медяник зазначив, що людей, які стояли на Майдані, по суті, «кинули», бо до влади повертається стара еліта. Він навів приклад Ігоря Коломойського, який, мовляв, «підм’яв під себе» Дніпропетровськ, Харків та Луцьк. Тому, на думку журналіста, масові протести не принесуть значних змін.

Очільник ГО «Автомайдан України» Ігор Оборонов зазначив, що протести на Волині все ж принесли зміни, бо тут люди живуть «багатше та вільніше», хоча немає великих підприємств та великої кількості корисних копалин. Оборонов додав, що багато волинян працюють за кордоном та самозайняті, тому можуть собі дозволити певний час не ходити на роботу і в цей час брати участь в акціях протесту.

Оборонов нагадав вислів Степана Бандери: «Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний».

Автомайданівець пояснив, що жителі Донбасу не повинні боятися відстоювати власні права, ризикуючи втрати роботу, бо без цього жодного «покращення життя» точно не буде.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ, Майдан
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дякую за повноцінний репортаж)
Відповісти
Останні новини
У Луцьку дискутували про «гідність» Волині та «безвихідь» Донбасу. ФОТО
12 квітень, 2014, 14:08