У Луцьку – святкове віче. ФОТО

У Луцьку – святкове віче. ФОТО
Ситуацію на сході України, військову мобілізацію обговорили під час чергового віча у Луцьку.

Віче «Не я б’ю – верба б’є» відбулося на Театральному майдані у неділю, 13 квітня.

На захід приїхав український політик Тарас Стецьків. Він зазначив, що наразі над Україною – серйозна загроза прямої інтервенції Росії. На його думку, вона обмежиться не лише Сходом, адже в планах у Володимира Путіна – як мінімум дійти до Києва, а потім і далі. «Він зайде на стільки далеко, на скільки ми дозволимо», – переконаний Стецьків.

Також Стецьків нарікав на нинішню владу, яка була недостатньо рішучою у своїх рішеннях і діях під час захоплення окупантами Криму.

Віче почали Гімном України
Віче почали Гімном України


Тож, наразі головне завдання українців, зі слів політика, – організація оборони і безпеки нашої держави. Задля цього, мовляв, потрібно створювати «цивільну армію», до якої можуть увійти революціонери, які були активними під час Майдану.

Окрім того, Тарас Стецьків зауважив, що потрібно відновити військові табори при школах, організувати первинні курси першої медичної допомоги, проходження військової підготовки усім чоловікам призовного віку.

Також політик додав, що, на його думку, не треба боятися подати заявку на вступ до НАТО.

«Треба дати зрозуміти Путіну, що якщо він тільки сунеться, йому дадуть відсіч. Путін боягуз, як і Янукович, а якщо так, то коли українці об’єднаються, це його зупинить», – зазначив Тарас Стецьків.

Також присутні під час віча помолилися
Також присутні під час віча помолилися
Тарас Стецьків
Тарас Стецьків


Лідер «Правого сектора» на Волині Павло Данильчук зауважив, що через ситуацію на сході України у суботу, 12 квітня, у «Правом секторі» оголосили про мобілізацію членів силового підрозділу. Тож, наразі, передовий загін знаходиться у Києві і готовий відправитися на Схід. Він закликав людей приєднуватися.



Окрім того Павло Данильчук згадав про складну фінансову ситуацію, відсутність засобів захисту в людей, які готові захищати цілісність України. Мовляв, він не хоче нікого критикувати, однак, з огляду на те, що відбувається на Сході, вважає недоцільним витрачання десятків тисяч гривень на агітацію політиків у межах президентської кампанії.



Очільник «Автомайдану України» на Волині Ігор Оборонов зазначив, що українці не знесли свою «Бастилію» і зараз, коли міняються обличчя людей при владі, все одна ця «Бастилія» залишається – комуністична партія і те, що вона породила – Партію регіонів.

З його слів, те, що насувається зі Сходу – продукт тієї системи, яка панувала на України декілька десятиліть тому. «Україна в такій ситуації, яка показує нутро кожного з нас і дає зрозуміти, чи будуть покарані ті люди, яких породила система», – додав він.



Координатор громадського сектору Михайло Шелеп зауважив, що потрібно не лише концентруватися на силовому сценарії, але й розуміти, що серед східняків потрібно проводити інформаційну роботу. Так, він закликав волинян зв’язуватися зі своїми знайомими, друзями, родичами на сході і розповідати про те, що насправді відбувається на Заході, що собою являють «бандерівці». «Здавалося б, це крапелька. Але ці краплі розіб’ють той камінь, який перешкоджає тому, щоб на Сході була українська держава», висловився Шелеп.



Керівник штабу «Самооборони Майдану» на Волині Андрій Хведчак розповів, що наразі «самооборонівці» займаються не лише мобілізацією на Схід, але й тим же в області. Це стосується допомоги військкоматам та забезпечення автотехнікою.

Щодо останнього Хведчак зазначив, що місцеві бізнесмени, які можуть допомогти, не хочуть цього робити. «У них – по 200 автомобілів, і вони 5 не можуть передати українській армії, зсилаючись на те, що вона або «не на ходу», або ще щось», – додав Андрій Хведчак.

Тож, він вважає, що про таке треба розповідати людям і дати зрозуміти бізнесменам, що це можуть розцінити як злочин проти обороноздатності країни, що є ознакою державної зради і за що передбачається кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.



На святкове віче запросили і новопризначеного начальника УМВС України у Волинській області Петра Шпигу. Він наголосив, що пріоритетним завданням волинської міліції є забезпечення охорони громадського правопорядку, аби повернути довіру громади до правоохоронців.

Окрім того, він зауважив, що не менш важливою є й боротьба з корупцією та хабарництвом. «З цим ми почнемо в першу чергу з себе, а працівників міліції, щодо яких буде інформація про причетність до такого, відправлятимемо або на пенсію, або в сільське господарство», – додав Шпига.

За словами головного міліціонера Волині, активно працюватимуть у цьому напрямку у обласного МРЕВ, про працівників яких «ходить слава» хабарників.

Також Петро Шпига публічно заявив про те, що він категорично не сприйме ситуації, коли до нього підходитимуть люди, пропонуватимуть гроші за «допомогу» у своїх «справах».

Після представлення Петра Шпиги йому «на пам’ять» подарували шматок бруківки з вулиці Інститутської у Києві.

Потім задати запитання спікерам і виступити мали змогу усі охочі.

Окрім того, під час віча виконали «ритуал» з нагоди свята: присутніх «побили» вербовими гілками.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
підняли. Можна розходитись...
Відповісти
"«на пам’ять» подарували шматок бруківки" хороша традиція!
Відповісти
в Гараджі ставлять прогули в "гутрожитку"!
Відповісти