Про корупцію на кордоні: тепер – від польських журналістів

Про корупцію на кордоні: тепер – від польських журналістів
Журналісти польського телеканалу TVN-24 поставили експеримент: спробували перетнути польсько-український кордон, не вистоюючи тривалий час в автомобільних чергах, а заплативши хабар.

Про цей випадок розповідає Волинь-нова за 3 квітня.

Незабаром зняті прихованою камерою кадри про цей експеримент показали у Польщі в програмі «Чорним по білому».

Репортери показали кадри, які непомітно зняли на п'яти із шести пунктах пропуску через польсько-український кордон. На кожному з них були черги автомобілістів. Проте, заплативши прикордонникам хабарі, журналісти перетинали кордон поза чергами.

(Відео польською мовою)



Найбільшого хабара – 500 гривень – знімальна група заплатила у пункті пропуску «Зосін – Устилуг» (Волинська область). Найменшого – 50 гривень – у пункті «Гребенне – Рава-Руська» (Львівська область).

Перетин кордону поза чергою, зауважили польські журналісти, став непоганим бізнесом не лише для прикордонників, а й для «сторонніх людей у цивільному».

На кадрах, показаних на TVN-24, видно, як ці люди проходять до автомобілів поляків та пропонують водіям проїхати поза чергою до шлагбаума. Для цього деякі машини з українськими «лоцманами» їхали узбіччям дороги, деякі навіть зустрічною смугою.

Знімальна група телевізійників для проїзду поза чергою скористалася найпростішим способом – давала хабарі прикордонникам (під час телепередачі обличчя останніх були заретушовані). А ті пропускали їх автомобіль порожньою дипломатичною смугою.

Керівництво Держприкордонслужби після цієї телепередачі, про яку розповіла львівська газета «Високий замок», поспішило назвати її появу в ефірі «провокацією».

«Дивлячись на ці відеоматеріали і аналізуючи їх, можемо сказати, що вони мають провокативний характер, – заявив перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін. – Незважаючи на це, голова служби дав жорстку оцінку цьому матеріалу. Призначено служ бову перевірку. Окремі прикордонники після встановлення всіх обставин понесуть найсуворішу відповідальність, аж до кримінальної».

«Після появи в ефірі польського телеканалу програми, що стосувалася наших співробітників, призначено службове розслідування. Його проводять командири Львівського та Мостиського прикордонних загонів. До кінця тижня вони мають доповісти про висновки розслідування. Ми також зв'язалися з польськими журналістами. Під час телепередачі обличчя хабарників були заштриховані. Працівники польського каналу пообіцяли нам надати робочий матеріал своїх зйомок. Після чого проти певних працівників Держприкордонслужби буде порушено кримінальні справи», – прокоментував керівник прес-служби Західного регіонального управління Держприкордонслужби Володимир Шеремет.

Нагадаємо, нещодавно про особливості перетину польсько-українського кордону розповіли німецькі журналісти.
Журналістів із Берліна, які їхали в Україну у пошуках матеріалів про Євро-2012, у пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин» протримали на кордоні 7 годин з невідомих причин, а потім у них вимагали гроші за понаднормове перебування їхнього авто на стоянці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А відео де можна подивитись?
Відповісти
це новина тижневої давнини
Відповісти
Український кодон це позор нації......нехай відмінять плату за туалет на кодоні 2грн.) в Полльщі безплатно і всіх країнах ЄС...
Відповісти
16.08 знайомі вже 6 годин стоять в черзі на Рава Руській митниці щоб заїхати в Польшу ,якшо проїхати без черги треба дати 100 грн прикордоннику,корупція процвітає,на питання "Чому черга?" відповідь проста "100 машин хіба то багато?"
Відповісти
це все правда.кожен день їздиммо і бачимо цю литвннівську шайкку
Відповісти
напишіть будь ласка номер телефону гарячої лінії на перехід зосін
Відповісти
Останні новини
Про корупцію на кордоні: тепер – від польських журналістів
03 квітень, 2012, 12:02