На Волині хочуть покарати суддів, які скасовували «єврорішення» місцевих рад

На Волині хочуть покарати суддів, які скасовували «єврорішення» місцевих рад
Депутати Волинської обласної ради Сергій Слабенко пропонує звільнити суддів адміністартивного суду, які скасували під час Майдану євроінтеграційні рішення місцевих рад.

Автор проекту заявляє, що проаналізувавши рішення адмінсуду в період з грудня 2013 року до лютого 2014-го, побачив ряд порушень присяги при ухваленні рішень, - повідомили у прес-службі облради.

Йдеться про визнання незаконними та скасування окремих рішень органів місцевого самоврядування щодо суспільно-політичної ситуації в країні, а також окремих рішень прийнятих у тодішніх політичних умовах.

Голова постійної комісії Володимир Навроцький зауважив, що погоджується з позицією суду лише в тих випадках, коли ним скасовувалися рішення рад про утворення органів, непередбачених Конституцією України, скажімо, народних рад.

Навроцький нагадав, що депутати обласної ради також утворювали обласну народну раду, але не рішенням сесії. Дії ж тих рад, які створили подібні органи своїми рішеннями, депутат також вважає незаконними.

Разом з тим він цікавився підставами суддів при визнанні незаконними рішень сесій рад щодо політичної ситуації та прийнятих ними звернень до центральної влади.

В.о. голови окружного адімінстративного суду Марія Александрова відповіла, що такі дії органів місцевого самоврядування оскаржувалися прокуратурою. Основна мотивація: до центральної влади може звертатися будь-який депутат особисто, але не орган місцевого самоврядування в цілому.

Вона сказала, що адмінсуд на Волині не приймав політичних рішень, а діяв в рамках законів України. Такі аргументи виявилися не переконливими для автора проекту рішення Сергія Слабенка, а також для Володимира Навроцького та Святослава Боруцького.

Вони нагадували, що звернення рад до центральної влади не є прецедентом ані на Волині, ані в Україні та наполягали, що суд ухвалював незаконні рішення з політичних мотивів та, ймовірно, за наказами "згори".

"Ви лукавите. Юридичне виправдання можна знайти будь-чому. Ви змушували розглядати ці справи молодих суддів, щоб самим потім не нести відповідальності", - мовив Боруцький.

Останню фразу Марія Александрова заперечила, доводячи, що справи, які надходять до суду, розділяються через спеціальну комп'ютерну програму, а не особисто головою суду.

Ще емоційнішим у висловлюваннях був Сергій Слабенко: "Я маю гріх, бо відстоював створення адмінсудів в Україні. Але тепер ми бачимо, що система породила монстра".

"В першу чергу відповідальність повинні понести Ви. І ця відповідальність має бути як адміністративною, так і дисциплінарною", - звернувся до Марії Александрової Володимир Навроцький.

Втім, до самого проекту рішення, внесеного Сергієм Слабенком, у Володимира Навроцького також вистачало питань.

На його думку, в документі потрібно скасувати п.4 та адаптувати зазначений проект до Закону України "Про довіру до суддів", який був ухвалений після оприлюднення проекту Слабенка.

Підтримали проект Віктор Радчук та Святослав Боруцький. Решта членів комісії утрималися. Тому остаточне рішення з цього питання прийматиме сесія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Система породила монстра - і це Сергій Слабенко! Людина, яка колись була непоганим юристом і народним депутатом, а зараз - популіст, нероба і поціновувач чарки!
Відповісти
з прокуратури в судах все вбивав нач управлін юрченко і далі вбиває
Відповісти
Еуропського союзу біля міської ради не послуговує на "сепаратизм"?
Відповісти
Змушували? Мене завтра хтось змусить банк пограбувати ,і ви в це повірите?
Відповісти
Суддів на мило ! Щось дуже довго громада чекає, коли розберуться з тими перевертнями в суддівських рясах. ПОЗОРОЩЕ
Відповісти
Таке враження наче зараз це найнагальніше питання, яке портібно вирішувати в області і країні. Тільки те й роблять, що світяться в новинах, щоб бути у всіх в на устах, щоб в разі чого вдало примазатися до ситуації!!!! Хто-хто, а пан Слабенко це добре розуміє, бо вже встиг побувати і при владі( в свій час) і так би мовити в опозиції.
Відповісти
Люструвати їх!
Відповісти
Останні новини
Дахи Луцька. ФОТО
16 квітень, 2014, 14:11
На Волині хочуть покарати суддів, які скасовували «єврорішення» місцевих рад
16 квітень, 2014, 13:53