У Луцьку чоловіка звільнили з роботи через повістку в армію

У Луцьку чоловіка звільнили з роботи через повістку в армію
Через призов до Збройних Сил України лучанина звільнили з роботи. У трудовій книжці звільнення пояснили «угодою сторін», хоч причиною мала стати саме мобілізація, а через це – гарантоване поновлення на робочому місці.

Останнє чоловіку «пообіцяли» усно, однак, згодом стало зрозуміло, що це навряд чи станеться.

Про таку ситуацію розповів ВолиньPost’у один із теперішніх військовослужбовців і вже колишній працівник одного із луцьких підприємств, що займається поліграфічною продукцією, 28-річний Сергій (прізвище чоловік попросив не називати, – ред.).

З його слів, повістку на мобілізацію він отримав 24 березня. Тож, уже наступного дня, 25 березня, прийшов до обласного військкомату. Там йому повідомили, що військова служба для нього вже розпочалася. Дозволили лише піти додому та взяти деякі необхідні речі.

Про те, що він став військовослужбовцем, Сергій телефоном повідомив керівництво підприємства, де працював.

«Спочатку мені не повірили, що мене призвали. В Україні мобілізація вперше відбувається, тому так. І люди не розуміють, що це не дитячий садочок, що мене можуть арештувати, якщо я не пішов би служити», – ділиться хлопець.

Результатом телефонної розмови стала вимога з’явитися до роботодавців і написати заяву про звільнення. Хлопець не перечив, адже його запевнили: після закінчення терміну військової служби на роботі його поновлять.

Попри вмовляння вказати у трудовій книжці, що його звільняють через те, що його прийняли до лав Збройних Сил України, а це – пункт 3 статті 36 КЗпП, керівництво підприємства обрало пункт 1 тієї ж статті КЗпП – за угодою сторін.

Окрім того, звільнили Сергія «заднім числом», а саме – 24 березня, коли хлопець отримав повістку.

Юнак пішов на усі можливі поступки перед керівництвом, сподіваючись на їхню чесність.

Наразі Сергій несе службу на одному із військових об’єктів на території Волині і розповідає, що такий випадок стався не лише із ним. Мовляв, багатьох хлопців позвільняли з роботи через мобілізацію.

Засмутили хлопця й чутки про те, що тепер вже колишні роботодавці не лише не хочуть брати його назад на роботу, але й кажуть, що це «небажано» через «складну економічну ситуацію».

Військовий комісар Волинської області Олег Галак зазначив, що така поведінка роботодавців є як мінімум незаконною.

З його слів, згідно зі змінами у законодавстві України щодо надання гарантій для працівників на час виконання обов’язків з мобілізації, які вступили в силу з 1 квітня 2014 року, за мобілізованими протягом року зберігається посада, яку вони обіймали. «Плюс керівник підприємства повинен йому сплачувати середню заробітну плату протягом цього періоду, поки він буде служити», – додав Галак.

Як зазначив військовий комісар Волині, мобілізовані чоловіки мають отримувати таку ж зарплату, як військовослужбовці.

«Скажімо, лейтенант отримує приблизно 5 тисяч, контрактники, які не служили, – приблизно 2,5 тисячі. Вони зараз не військовозобов’язані, а військовослужбовці», – розповів Олег Галак.

А щодо інцидентів з роботодавцями, коли чоловіків звільняють у примусовому порядку, військовий комісар зазначив: потрібно звертатися до прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері.

«Я думаю, це змусить керівника назад зарахувати на посаду», – зауважив Галак.

Дещо більше про те, як діяти у такій ситуації, розповів юрист Дмитро Тиновський. За його словами, до роботодавців, які фактично обманули свого працівника щодо повернення йому робочого місця, потрібно звернутися із заявою про відкликання заяви про звільнення як помилково подану через прийняття до лав ЗСУ.

Попередньо потрібно попросити свого командира надати витяг з наказу про зарахування на військову службу, із яким і прийти до роботодавця.

«У заяві мобілізований повідомляє роботодавця про те, що його призвали до лав ЗСУ і вимагає зберегти за ним робоче місце зі збереженням середньої зарплати. Це потрібно написати із вказанням відповідного закону», – зазначив Дмитро Тиновський.

У випадку, якщо роботодавець відмовить, можна звертатися до військової прокуратури, – підсумував фахівець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а галака треба взяти за яйця хай краще меньше взятки бере а тодійсно в прокуратуру попаде
Відповісти
ТеліЦин як тобі не соромно?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку чоловіка звільнили з роботи через повістку в армію
16 квітень, 2014, 17:45