У Луцьку відкрили «храм писанки». ФОТО

У Луцьку відкрили «храм писанки». ФОТО
Духовну енергетику через писанку передали учасники щорічної виставки «Писанковий дивосвіт».

Експозиція відкрилася у арт-галереї «Луцьк» у четвер, 17 квітня.

Як розповіла начальник управління культури Луцької міськради Тетяна Гнатів, виставка «Писанковий дивосвіт» є результатом спільної праці учнів і викладачів Луцької дитячої художньої школи. Так, участь у виставці взяв 231 писанкар віком з 8 до 16 років, які презентували 794 витвори.

«Готуючись до Великодніх свят є гарна традиція писати писанки і дуже приємно, що у цьому процесі найактивнішу участь беруть діти. І не менш важливим є те, що у Луцькій художній школі у навчальній програмі є спеціальний урок писанкарства», – додала Гнатів.

Луцький міський голова Микола Романюк привітав присутніх із прийдешнім святом Великодня.

«Нехай це буде першим хорошим подарунком до Великодніх свят. Я думаю, що всі, хто приходитиме подивитися на виставку, будуть із захопленням це робити», – зазначив мер Луцька.

«Те, що сьогодні ми бачимо, ці твори мистецтва, – важка, непроста праця. Це вже 18-а виставка. Тут 794 витвори мистецтва є і немає жодного подібного. У кожен цей витвір вкладена праця, душа, бачення і, напевно, мрія автора. Я радий в першу чергу за наших авторів», – додав він.

Депутат Луцької міської ради, юрист благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ігор Поліщук привітав усіх із Великодніми святами і побажав у такий не простий для України час бути один до одного добрішими, більш терпимими і поважати один одного.

«Люди, займаючись писанкарством, можуть більш повнокровно відчути себе українцями. У підростаючого покоління виховується такий необхідний сьогодні патріотичний дух. І я бажаю, щоб учасники це вміння тільки розвивали», – зауважив Ігор Поліщук.

Директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк відзначив, що відкриття виставки – подія дуже значима, адже відбувається уже 18-ий рік поспіль. Особливим він пообіцяв зробити святкування 20-ої виставки, яка відбудеться через 2 роки.

«Я назвав би це виставкою нашої духовної енергетики. Кожна писанка проникнута особливим чуттям, навіть більше – несе позитивну енергетику більше, як якийсь інший твір, який робить художник. І мабуть, побувавши на такій виставці, проникнешся тією енергетикою і стаєш набагато добрішим, відчуваєш свою значимість на цій землі, тому що кожен в своєму житті має свою місію», – висловився Гаврилюк.

Отець Володимир з храму Холмської Божої матері зауважив, що радий перебувати на виставці, яку назвав «храмом писанки». «Знаю, на скільки це важкий процес і на скільки приносить задоволення душевне і моральне», – додав він.

Також висловилася голова журі, яке оцінювало учасників виставки, голова Волинського осередку Національної спілки майстрів народної творчості Зоя Навроцька.

«У ваших долонях ви продовжуєте традицію, яку народили наші бабусі, наповнюєте її новим життям», – звернулася вона до учасників виставки.

Після промов переможців відзначили дипломами і вручили книги як подарунки.

Так, диплом першого ступеня отримали Яна Сусоловська, Оксана Левкович та Олександра Матвійчук. Ще шестеро учасників отримали по три дипломи 2-ого та 3-ого ступенів.

Спеціальний приз «За творчу знахідку» вручили Анастасії Савчук.

Окрім того, дипломами відзначили ще 40 учасників виставки.

Зліва - Микола Романюк
Зліва - Микола Романюк
Ігор Поліщук
Ігор Поліщук
Іван Гаврилюк
Іван Гаврилюк
Зоя Навроцька
Зоя Навроцька
Писанки переможців
Писанки переможців

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відкрили «храм писанки». ФОТО
17 квітень, 2014, 17:42