У Луцьку поляки через мистецтво підтримали українців у важкі часи. ФОТО

У Луцьку поляки через мистецтво підтримали українців у важкі часи. ФОТО
Комуністичні часи у Польщі, які, за словами уродженців цієї країни, не можна описати інакше як «страшні», показали у фотографіях в Луцьку.

Виставка «Совєти у Польщі» відкрилася у луцькій Галереї мистецтв у п’ятницю, 18 квітня.

Як розповів голова волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, експозиція вже відвідала Острог і Дубно. У Луцьку її презентували у рамках співпраці із поляками. Так, українські митці також вже мали 3 виставки у Польщі.

Генконсул Польщі у Луцьку Беата Бживчи подякувала присутнім за те, що знайшли час відвідати виставку, не зважаючи на те, що сьогодні Страсна п’ятниця.

«На жаль, тут написано польською мовою, не знаю, чи всі зможуть прочитати, але це є дуже важливо», – додала вона.

Консул Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі, який відповідає за співпрацю в галузі культури, розповів про те, що означає зображене на експонованих фотографіях для нього.

«Я народився у 1955-ому році і пам’ятаю деякі фотографії з дитинства. З одного боку, виставка мені подобається, як кожна виставка польського Інституту пам’яті, але з другого боку, це дуже страшно, це як сон», – зазначив він.

«Коли я ходив у школу, я не можу згадати нічого файного. Я пам’ятаю лише, що ми жили у двох світах. Один світ домашній, традиції, а інший світ – отакий, офіційний, сирий і страшний. І я не можу зрозуміти людей, які прожили комунізм і кажуть, а, чому ти так однозначно негативно сприймаєш комунізм. Бо не можна інакше», – поділився Кшиштоф Савіцкі.

І зараз, зі слів консула, його дуже розчаровує, що в Польщі люди, яким по 15-20 років, не знають, хто такий був Сталін чи Гітлер. «Ми мусимо знати нашу історію, хоч вона і страшна», – додав він.

«Це є поляків маленький вклад для вас українців на підтримку в тих трудних дуже часах», – підсумував Кшиштоф Савіцкі, говорячи про виставку.

Присутні на виставці зазначили, що в Україні «комуна ще жива».

«Я побачив її в Криму, у Путіна, коли до нього «лікующий» люд звертався, як до батька нації. І нічого не вчить час», – зазначив Голова Товариства польської культури імені Єви Фелінської Валентин Ваколюк.

«Час минає, іде, але ніяк люди не можуть зрозуміти. Тільки інформація, подібні виставки дають розуміння світу», – додав відвідувач виставки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: культура
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
УВАГА! УВАГА! УВАГА!
Вкладники Західінкомбанку!
28 квітня 2014 року о 9 годині відбудеться пікет біля Кабінету Міністрів України! Основна вимога - негайне повернення вкладів! Національний банк України надалі продовжує покривати банк Іванющенка.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку поляки через мистецтво підтримали українців у важкі часи. ФОТО
18 квітень, 2014, 17:29